Ратна технологија менталног ратовања коју развијају САД и НАТО део је тоталног рата против људске свести, а једина права одбрана против свега тога је врло чврста духовна утемељеност, сматра политиколог Александар Павић.

АУТОР: Владимир Судар

„И зато је то још један од разлога зашто су Руси схватили колико је важно сачувати цркву, јачати цркву и духовност и развијати механизме отпора свему што разбија духовност. У ствари, отпор према сада већ отвореном сатанизму, јер на крају крајева, у основи тог западног менталног рата јесте сатанизам. Сатана јесте отац лажи и све је то постало врло огољено. Реч је о сукобу добра против зла, кад сведемо ствари у најједноставнију терминологију“, каже Павић за Спутњик.

САД и НАТО: Ментални пораз важнији од територија

Војни стручњаци САД и НАТО почели су да воде ментални рат са потпуно новим врстама наоружања, написао је саветник министра одбране Русије Андреј Иљницки за часопис „Арсенал отечества“.
Иљницки сматра да се данас природа и садржај војних операција радикално мењају, па пораз менталне сфере противника постаје важнији од контроле његових територија.
„Ментална сфера постаје област операција НАТО, односно њихов најважнији оперативни домен. Војници САД и НАТО су добили задатак да пређу са информационе на когнитивно-психолошку доминацију као одлучујући фактор коначне стратешке победе над непријатељем“, наводи Иљницки.
Како је истакао, нове технологије когнитивно-менталне доминације развијају се на универзитетима Харвард и Принстон, у Команди за цивилне послове и психолошке операције америчке војске, Центру за иновације НАТО и Заједничком центру борбених дејстава у области информационих операција Министарства одбране САД.
Иљницки сматра да је у условима оваквог цивилизацијског рата са Западом руском друштву потребан заједнички поглед на свет и идеологије и да духовни, вредносни темељи руске политике морају бити примарни.

Рат против свести сопствених грађана

Американци и НАТО баве се технологијама менталне манипулације већ деценијама, а по ономе како Руси дају акценат том проблему, да мора да се реформише идеологија, поглед на свет и да се омеђи заједнички духовни простор, то нам јасно говори о каквом се нападу ради, истиче Павић.
„То је духовни напад који се делимично лансира преко пропаганде западних влада, а највише преко њихових медија који у ствари манипулишу свешћу конзумената и манипулишу информацијама. Од селективног објављивања информација преко отворене цензуре до операција ПСИОП-а које се редовно врше према становништву. Чак не само према земљама које на Западу сматрају непријатељским него и према сопственом становништву, како би изградили консензус за оно што раде другима.“
Ту врсту манипулације, односно науку маркетинга и манипулисања људском свешћу и перцепцијама почео је да усавршава Едвард Брернајз од двадесетих година прошлог века, а у међувремену се то на Западу развило до невероватних размера, додаје Павић.

Гебелс је одојче за западне пропагандисте

А пре Бернајза, Рандолф Херст и америчка жута штампа увукли су Америку у рат против Шпаније још крајем 19 века тако да су пре Гебелса развили технике манипулације свешћу. А Гебелс је те технике развио до неких нових величина поготово у смислу флоскуле да хиљаду пута поновљена лаж постаје истина, сматра Павић.
„Али ови данашњи пропагандисти су га стварно превазишли зато што, прво имају много више инструмената на располагању. Сада имају и много већи опсег, цела планета може да им буде мета, технологија је много напредовала од тада и сада се већ ради на томе не само споља. Имамо манипулисање не само визуелним ефектима и лажним вестима, него и манипулацију самом свешћу, слањем сублиминалних порука, коришћењем вештачке интелигенције и једноставно, Гебелс делује као одојче у односу на данашње западне пропагандисте.“

Не могу испоручити гранате, а камоли непријатеље претворити у зомбије

С друге стране, спољнополитички уредник америчког часописа „Хрониклс“ др Срђа Трифковић сматра да је прича о технологији менталне доминације помало сензационалистички презентована и да још нема ни говора о неком озбиљном начину манипулисања психом противника.
„На неки начин још је валидна Сун Цуова максима од пре 2.500 година – ако познајеш себе и противника, немаш чега да се плашиш. Способност утицаја на психу противника у ситуацији где саме земље НАТО имају проблема да регрутују иоле пристојне кадрове у своје оружане снаге делује ми како комично, тако и сензационалистички. Мислим, свака част извору али не треба придавати велики значај способности Запада да овладава неким новим сферама кад видимо да чак ни у врло приземној сфери испоруке артиљеријских граната и оклопних возила Украјини нису дорасли изазову.“
О менталном ратовању је писано и раније и нема сумње да су неке паре и издвојене за истраживања, додаје Трифковић.
„Међутим ту није направљен никакав значајан продор у смислу да можете да претворите противнике у зомбије који губе мотивацију или нису више свесни себе. У ствари, ништа ново под капом небеском, таквих је програма било још далеких педесетих година. Али колико је мени познато, није направљен никакав битни иновативни продор па да сад можемо о томе да говоримо као нечем што је вредно посебне пажње или контрамера“, закључио је Трифковић.
ИЗВОР<: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *