Њујорк. 16. септембар 2022.г. — Књига Теслине речи аутора Елиса Освалта користи цитате проналазача који су пронађени у до тада неистраженим интервјуима датим пре 100 година, а које су објавили угледни амерички часописи и новине.

Ово је дебитантско дело, а Елис Освалт је сопствени издавач и менаџер који живи и ради у Њујорку. Књига је писана у облику драме и у њој се укрштају многи жанрови. У великој мери штиво је допуњено мање познатим, али лако проверљивим цитатима Николе Тесле.

Мада заоставштина Николе Тесле постаје веома популарна у САД, већина Американаца још увек не зна његово име, а притом за оне који су добро упознати са његовим достигнућима још увек постоје мистерије и нови детаљи које треба истражити и открити.

Елис Освалт најављује своју српску турнеју и своју нову позицију потпредседника Теслине научне фондације из Филаделфије (ТНФ), као и сарадњу са Николом Лончарем, и мисију да ову књигу унесе у школе широм света без икаквих трошкова за наставнике и студенте. Мисија ТНФ јесте да се сав образовни материјал за Тесла клубове по свету даје бесплатно, а Елис се прикључио овом пројекту.

Књига Теслине речи

Освалтова српска турнеја одржаће се од 20. до 28. септембра 2022.г. у оквиру које ће аутор уприличити говор под називом „Никола Тесла: Деценије мудрости из његових интервјуа и чланака у Америчким новинама и часописима.“ Аутор ће потписивати примерке књига, у циљу промовисања своје мисије поклањања књиге школама широм света. Ово је његова прва посета Србији, те истиче своје велико узбуђење поводом тога.

Овај млади и релативно непознати писац је направио пометњу широм света. Књига Теслине речи добила је похвале јер је придобила пажњу широког распона читалаца, од тинејџера до доктора наука, те људи који имају широко знање о Николи Тесли, као и оних који никада нису чули за њега.

„Прочитао сам низ књига и још много тога о Тесли и сматрао сам да добро познајем овог човека и његово дело. Међутим, ништа што сам прочитао није пренело дух, душу и ум самог човека као ова мала књига“— рекао је др Вујо Кнежевић, неурохирург и члан Тесла форума Западне Аустралије.

Аутор Елис Освал

На питање шта га је инспирисало да напише ову књигу, аутор је изјавио следеће: „Студирао сам драмску уметност на УАБ (Универзитет Алабама у Биргинхаму) јер сам још у раној младости био опчињен причама Шекспира и других писаца. Када сам наишао на прегршт цитата (Тесле) у старим интервјуима, имао сам осећај да сам изгубио разум, те сам купио сваку књигу коју сам могао да пронађем на ту тему написану на енглеском језику и доступну у Сједињеним Државама. Учинило ми се као да нико никада није видео те цитате јер није било њиховог помена у другим биографијама или у документарним филмовима. Дакле, осећао сам да је моја дужност да створим ово дело. Нисам научник или историчар, али као драматург могу да инспиришем обичног човека. Моја књига може да укаже на прави смер генерацијама будућих инжењера, историчара и психолога, у циљу истраживања. Људско друштво је сада много спремније да размотри особе које свет виде и приступају му на другачији начин у односу на већину и да их прикаже у позитивном светлу. Књига говори о Теслином генијалном делу и стваралаштву.”

  • Који је ваш омиљениТеслин цитат?

Има много сјајних Теслиних цитата, али мој омиљени је о Проблему повећања људске енергије. Он у оквиру њега помиње све, од религије до тога да ли ванземаљци стварно постоје, и диви се достигнућима човечанства, истовремено указујући на велике проблеме који су пред нама, а притом и даје практичан путоказ ка решавању тих проблема.

  • Када сте и како први пут чули за Теслу?

Први пут сам чуо за Теслу кад сам сазнао за документарни филм на ТВ каналу ПБС који је објављен 2000. године. Одгледао сам га 2012. године, а затим поново неколико година касније. Интересантно је да је ПБС снимио први мејнстрим филм, у САД, о Тесли, и то више од 100 година након његових највећих достигнућа. Дакле, сам Тесла је тек недавно постао популаран у Америци.

Освалт има речи хвале за још једног српског научника који се прославио у Великој јабуци: „Када би свако од нас покушао да буде продуктиван са својим временом као што је био Михајло Пупин, свет би био у таквом стању да бисмо сви лили сузе радоснице. Дакле, и Пупин и Тесла су имали урођену продуктивност. Они су налазили радост у дисциплини, раду и реду.“

Књига Теслине речи се управо преводи на српски, руски и кинески језик.

Посетите teslaswords.com да послушате клипове аудио књиге или прочитате један њен део. Наставници могу да посете веб сајт за поклон-књигу у ПДФ формату коју ће користити у образовне сврхе.

За копију књиге са аутограмом у Београду или Новом Саду, запратите @Teslaswords на Инстаграму и аутора Ellis Oswalt on LinkedIn у вези свих детаља српске турнеје.

Контактирати: ellisoswalt@gmail.com

Пише: Марина Булатовић

Фото: Ноген Бек (Лос Анђелес, Калифорнија)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *