• Могућност да скоро двије седмице (од 25.11.2021.) нико у јавном простору ни не прокоментарише да уз вијест о наступу Студентског позоришта у Москви, буде прикачена фотографија вијести у којој је заокружено да Милорад Додик помиње ЕУ, говори у каквом провинцијском духу незамијерања живимо, без икаквих слободних медија.

Прије 12 дана је медијима послато саопштење које гласи овако:

Бањалучко студентско позориште поново је изашло на међународну сцену. На престижном Фестивалу „Златни витез“ у Руској Федерацији представа у режији Јелене Трепетове Костић изванредно је примљена од стране поштовалаца позоришне умјетности у Москви, али и стручне критике.

Ријеч је о позоришном комаду „Након представе“ који је сачињен по тексту Зорана Костића. Прича о страдању Срба и Руса на Голом отоку, заборављеним вриједностима, важности традиције и родитељства у животу сваког дјетета навела је на размишљање посјетиоце свих генерација. Многобројна фестивалска публика топло је поздравила позоришне ствараоце, а дуготрајним аплаузима потврдила њихову даровитост и снажан умјетнички печат.

Вече проткано искреним емоцијама било је и подсјећање на дубоке  српско – руске везе и пријатељство између српског и руског народа. Посебност овом пројекту Бањалучког студентског позоришта даје чињеница да је упитању дипломска представа глумице Надежде Костић.

Откуд прес-клипинг?

Оно што ничим није објашњено у саопштењу, јесте да уз фотографију Златног витеза бива прикачена и сљедећа фотографија, са издвојеним помињањем Европске уније од стране Милорада Додика, што је неком очигледно било изразито битно.

Ово није први пут да саопштења из Студентског позоришта при Универзитету у Бањој Луци буду политички обојена, односно да су против традиција и интереса српског народа у маниру који исмијава и понижава тековине народноослободилачке борбе из Другог свјетског рата, или традиције Војске Републике Српске.

Или, просто, да одишу неписменошћу на било којем језику.

Сама чињеница да никоме није пало на памет да објасни присуство овакве фотографије, а очигледно прикачене од стране пошиљаоца саопштења и намјењена некоме, ненормалнија је само од тога да није реаговао нико из кабинета Милорада Додика. Што се све уклапа у традиционалну небригу и за партију (СНСД), а камоли за државу (Српску).

Ми са Фронтал.РС увијек тако мало причекамо, да експериментално потврдимо како ама баш никога, на челу са Министарством просвјете и културе у Влади РС, није брига за културне интересе српског народа. Тако БСП може промовисати Дину Мустафића, изграђивати „солидарну државу свих народа“ за новац пореских обвезника Републике Српске и неку сићу од стране УСАИД, односно Владе САД.

Просто, злоупотреба културе, поготово за утицај на млађе нараштаје, потпуно несметано се може проводити у Републици Српској, са нагласком на Бању Луку. И то, да се разумијемо, користећи све ресурсе наше државе, а за неке ситне паре страних држава, које буду хонорар извођачима радова. Онда се сви правимо луди, када само пет дана након догађаја који је финансирала хегемонија позната као Европска унија, неко са званичне е-адресе шаље надзор српског члана предсједништва у разговору о ЕУ. И, при том, ником не пада на памет да пита шта то значи.

Одговор на питање откуд и зашто ова фотографија у вијести о гостовању у Москви, понудићемо цитирајући у цјелости саопштење о пет дана старијем догађају:

Дванаест звјездица, с неба пало је…

Синоћ 20. новембра 2021. године  у Подрум сцени Бањалучког студентског позоришта свечано је обиљежена „Европска ноћ позоришта”, односно чињеница да Европа дуже од деценију слави овај празник. Бањалучко студентско позориште се одмах прикључило овој  европској манифестацији која се традиционално одржава сваке треће суботе у новембру мјесецу.

Једнодневна манифестација посвећена сценским умјетностима,  позориште ставља на главно мјесто сусрета, дијалога, дружења позоришних радника и публике. Синоћњи догађај је у Студентском позоришту био и ноћ отворених врата када је публика могла да уђе у просторије и види из друге визуре, упозна се са сценским простором, глумачком гардеробом, тонским и свјетло кабином, шминкерницом, фундусом костима и реквизитом. У финилном дијелу програма млади глумци Бојана Шкрбић, Жељана Маглов и Стефан Јарић извели су комичне имитације под менторством глумца Владимира Ђорђевића и насмијали публику до суза.

„Европска ноћ позоришта” потврђује да се ради о умјетничком пројекту у којем уживају сви који живе културу (извођачи, музичари, сценски радници и остали професионалци), а посебно гледаоци који у овој ноћи добију више него других позоришних вечери (бесплатне улазнице, пратећи програми, улазнице по промотивним цијенама, прилику да обиђу и упознају се са позоришним просторијама). „Европска ноћ позоришта” Студентско позориште увезује у јединствену европску породицу културе и театра.

Покровитељи овогодишње манифестације одржане у Бањалучком студентском позоришту био је град Бања Лука.

Глумица Жељана Маглов: „Веома ми је драго и почаствована сам што сам учествовала у обиљежавању Европске ноћи позоришта. Владимир Ђорђевић био је ментор представи која је обиљежила овај догађај. Показао се као изврстан педагог и професор глуме. Такође бих се захвалила граду Бања Луци која је покровитељ овог позоришта и самог догађаја, а неизоставан је и редитељ Александар Пејаковић без којег овога не би било.“

Глумица Бојана Шкрбић: „Велика ми је част што сам добила шансу да учествујем у овом пројекту.Поред тога што сам стекла ново искуство,упознала сам веома талентоване људе.Хтјела бих да се захвалим Владимиру Ђорђевићу који је радио са нама и давао корисне савјете и Александру Пејаковићу без којег не би био ни реализован овај пројекат.“

Глумац Стефан Јарић: „Драго ми је да сам радио са оваквом екипом, и задовољство ми је да смо имали прилику да с овом нашом представом обиљежимо „Европску ноћ позоришта“. Захваљујем се Александру Пејаковићу на овоме што је испланирао за нас, да одиграмо, јер да није било његове идеје о овоме, овога не би ни било, захваљујем му се и на томе што је изабрао праву особу да нас припреми за ово и зато се захваљујем и Владимиру Дјордјевићу, који нас је стварно припремио што је најбоље могао за ово кратко вријеме, које смо имали да се припремимо.“

Ментор Владимир Ђорђевић: „Било ми је дивно искуство радећи са овом екипом младих и талентованих људи. Драго ми је сто смо она овакав нацин обиљежили ЕВРОПКУ НОЋ ПОЗОРИШТА у Студентском позоришту и на неки начин допринели култури града Бање Луке. Надам се да ћемо имати прилику да опет наступамо пред публиком.

Наредна ЕВРОПСКА НОЋ ПОЗОРИШТА биће одржана 19. новембра 2022. године.

ИЗВОР: https://www.frontal.rs/niko-ni-da-zucne-kako-banjalucko-studentsko-pozoriste-javno-druka-dodika-gazdama-iz-eu/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *