НИЈЕ КОРИГОВАЛА НИ БРОЈ ЖРТАВА НИ ОСНОВНУ ОЦЕНУ ДА У СРЕБРЕНИЦИ НИЈЕ БИЛО ГЕНОЦИДА

* Саопштила ДА чврсто верује да се војна акција у малом делу БиХ, где су старци, жене и деца довођени на сигурно, док су једним делом војно способни мушкарци убијани, не може поредити са геноцидним ужасима у немачко-нацистички окупираној Европи или у Руанди

* Нагласила: Председник Комисије /Гидеон Грајф/ није дао израелској штампи никакву званичну изјаву, неосновано је  оно што је објављено… Било је чак и инсинуирања да би професор Грајф лагао о геноциду као резултат корупције. Овакве неосноване, бруталне и злобне оптужбе немају за циљ само уништавање личне репутације и интегритета Грајфа, већ додатно и његове борбе против антисемитизма и пет деценија његовог научног рада о Холокаусту

________________________________________________________

НЕЗАВИСНА међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године саопштила је да нема намеру да мења податке у коначном извештају који је саставила и да је неосновано оно што је у вези са тим недавно објављено у израелској штампи.

– Председник Комисије /Гидеон Грајф/ није дао израелској штампи никакву званичну изјаву, тако да је оно што је ове седмице објављено у израелској штампи неосновано – навели су из Комисије.

Из Комисије је, у вези са недавно објављеним чланком у израелској штампи, саопштено да су до података дошли након годину и по мукотрпног рада, те да су они једногласно прихваћени од свих чланова.

– Уколико убудуће стигну нови научни подаци, историјски и чињенично засновани, Комисија ће их испитати са свом потребном озбиљношћу – наводи се у саопштењу.

Када је реч о личним нападима усмереним против председника Комисије, ово тело наводи да су појединци Грајфа назвали „негатором геноцида“.

– Чак се инсинуирало да би професор Грајф лагао о геноциду као резултат корупције. Овакве неосноване, бруталне и злобне оптужбе немају за циљ само уништавање личне репутације и интегритета Грајфа, већ додатно и његове борбе против антисемитизма и пет деценија његовог научног рада о Холокаусту и документовања неописивих патњи жртава Холокауста – истакли су из Комисије.

Комисија сматра да су њен председник, као и сви чланови, без изузетка, деловали лојално према истини, са интегритетом и праведношћу, без утицаја било каквих нерелевантних разматрања.

– Што се тиче оптужбе за порицање геноцида, Комисија никада није довела у питање темељне чињенице о масакрима, нити обим жртава на свим странама, јер се не би усудила да покаже непоштовање према било којој жртви сребреничке регије – навели су из Комисије.

Из Комисије су нагласили да се термин „геноцид“ никада не сме обесмислити и банализовати, а због чега изражавају забринутост и многи светски научни и стручни ауторитети.

– Управо ту забринутост дели и Комисија, која снажно наглашава да се појам геноцид никада не сме обесмислити и банализовати. Комисија чврто верује да се војна акција у малом делу БиХ, где су старци, жене и деца довођени на сигурно, док су једним делом војно способни мушкарци убијани, не може поредити са геноцидним ужасима у немачко-нацистички окупираној Европи или у Руанди, где су сви мушкарци, жене, деца и бебе систематски немилосрдно убијани у организованој кампањи, која се проширила по целој земљи – саопштено је из Комисије.

У Комисији сматрају да су њихово истраживање и извештај велики успех у контексту суочавања са прошлошћу свих страна у сукобу.

– Искривљивање истине о чињеницама у нашем извештају и даље медијско презентовање једностраних наратива сигурно нису добронамерни и нису усмерени ка научном утврђивању било којих чињеница, укључујући ове о трагичним страдањима свих народа у регији Сребреница – наводи се у саопштењу Комисије.

Израелски лист „Харец“ објавио је 19. јануара да је Грајф наводно изјавио да ће ревидирати извештај о дешавањима у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште.

ИЗВОР: Срна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *