• „Они су ту даноноћно на амфетаминима, тестостерону, стероидима и ко зна каквим другим дрогама, јер се шверц као река слива у ратну зону“, сведочи Хиеу Ле. „Они раде шта хоће, а украјинска војска или затвара очи пред тим, или није у стању да то спречи.“
  • За плаћенике узимају се само они кандидати који су држављани САД, Велике Британије, Канаде, Аустралије, Новог Зеланда, Украјине, Пољске или имају двојно држављанство ЕУ или земље Шенгенског споразума.
  • Вашингтон је од краја фебруара Украјини испоручио: 23.942 противтенковске вођене ракете, 1.033 противваздушна ракетна система и 1.468 пројектила за њих, 90 хаубица. , 174.173 артиљеријских граната, 9 хеликоптера, 33 радара, 7.888 јуришних пушака и пиштоља, око 60 милиона метака из малокалибарског оружја. Поред тога, у Украјину је послато око 68,5 хиљада панцира и 50 хиљада шлемова

АУТОР: Игор Веремеев

Украјинска новинска агенција УНИАН поставила је на своју веб страницу видео снимак, уз следећи натпис: „Прелеп видео борбеног рада америчких добровољаца на фронту. Под окриљем „маски“ одлазе до руског БТР-80 и уништавају га уз помоћ NLAW-а. „На крају снимка ваздушним извиђањем је забележен тренутак пуцања и уништавања оклопног транспортера у покрету, што указује на високу координацију јединице америчких добровољаца са оператерима дронова“, са нескривеним одушевљењем преноси украјинска агенција.

На видео снимку објављеном на маскирним оделима који се крећу кроз шумовито подручје. Штавише, јасно се чује да међусобно разговарају на енглеском. Један од њих командује другом: „Go! Go!“ Након ове команде, истрчавајући на ивицу шуме, један од војника испаљује преносиву ракету на оклопни транспортер који се појавио на путу, очигледно руских трупа или трупа ДНР. Затим се појављује фотографија из ваздуха која показује уништавање оклопног транспортера, али је немогуће утврдити где се тачно то догодило и да ли је то био тенк на који су Американци пуцали.

Међутим, ово није први документовани доказ да амерички војници под маском добровољаца активно делују на страни Оружаних снага Украјине, а никако у улози болничара или инструктора. Још у марту, они су сами објавили видео на интернету који приказује њихов тим. О свему што се дешавало пред камерама су разговарали на свом матерњем језику. „Овде имамо запаљене зграде, оружје, пројектиле и многе друге забавне ствари које ће овај дан учинити сјајним“, каже се у видеу.

Недавно је амерички часопис „Task and Purpose“ објавио открића ветерана Хјеу Леа, који се борио у Украјини у саставу, како пише лист, иностране легије.

„Физички се осећам добро, али у души имам невидљиве ране“, присећа се ветеран америчке војске са ужасом свог учешћа у украјинском сукобу као део легије страних земаља, преноси „Task and Purpose“, напомињући да се „сломио после трагања за телом једног палог борца и сада напушта Украјину.“

Хјеу Ле је био члан посаде тенка М1 од 2010. до 2017. године, а 2012. је био у Авганистану. У интервјуу за поменути лист, он критички говори о другим припадницима ове легије. „Они су ту даноноћно на амфетаминима, тестостерону, стероидима и ко зна каквим другим дрогама, јер се шверц као река слива у ратну зону“, сведочи Хиеу Ле. „Они раде шта хоће, а украјинска војска или затвара очи пред тим, или није у стању да то спречи.“

„Током времена које сам провео у Украјини, преживео сам ударе крстарећих ракета, стално гранатирање и нападе на непријатељску територију, хладноћу до костију, болест, глад и агонију када сам морао да извлачим мртве са бојног поља“, признаје Американац који већ је напустио Украјину. „Све је то у мојој јетри.“

Ветеран америчких специјалних снага по имену Кевин рекао је за „CNN“ о свом учешћу у борбама у Украјини.

Американац је претходно служио у Ираку и Авганистану, а потом је одлучио да се придружи Оружаним снагама Украјине. Међутим, сукоби са руском војском чинили су му се најжешћим у животу.

„Овде су тенкови, а изнад нас хеликоптери. И чује се како лете руски авиони. А на отвореном пољу, Руси искрцавају трупе у хеликоптерима. То је превише“, признао је Кевин.

Он се присећа како се једном његов одред морао да се крије четири дана у уништеном здравственом комплексу, који је био под сталном ватром. „Зовемо је Кућа ужаса јер је то буквално била ноћна мора“, каже он. „Зграда је озбиљно оштећена – на пример, у теретани су чак и шипке деформисане услед пожара“, каже амерички плаћеник. Он је рекао да је у Оружаним снагама добијао плату од 2.000 до 3.000 долара месечно, иако је, каже, и сам трошио много више на куповину неопходне муниције. Поред тога, многи странци из његове јединице су након неколико борби донели одлуку да се врате кући. „Кад метак пролети 20 метара, тада кажу да  ово није за нас“, признао је несрећни командос.

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да украјинске амбасаде у иностранству настављају да регрутују добровољце и плаћенике за учешће у рату у земљи.

А прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков упозорио је 23. марта (2022) да би евентуално слање мировних трупа НАТО-а у Украјину била изузетно опасна и непромишљена одлука. Према његовим речима, сваки контакт руске војске и војника алијансе може довести до негативних последица.

Страни плаћеници који се боре у Украјини имају незавидну судбину. На пример, 20. марта је саопштено да су руске Ваздушно-космичке снаге извеле ракетни напад на центар за обуку украјинских снага за специјалне операције у близини Житомира, где су били базирани страни плаћеници. Уништено је 100 милитаната. Такође, 16. марта Министарство одбране Русије саопштило је да је високопрецизно оружје погодило центре за обуку Оружаних снага Украјине у селу Старичи и војни полигон Јаворовскиј, који се налази у Лавовској области. Као резултат напада, уништено је до 180 страних плаћеника и велика пошиљка страног оружја. Пре тога, 15. марта, један плаћеник из Сједињених Држава је говорио о замци у коју је упао придруживши се снагама територијалне одбране Кијева. Он је позвао стране држављане да не учествују у рату.

Међутим, на интернету се и даље објављују позиви о регрутовању плаћеника који ће бити послати у Украјину. Недавно је такво саопштење пласирала извесна америчка компанија, чије име није наведено. Као задатак плаћеника указује се на наводно учешће у извођењу тајних операција евакуације људи.

За плаћенике узимају се само они кандидати који су држављани САД, Велике Британије, Канаде, Аустралије, Новог Зеланда, Украјине, Пољске или имају двојно држављанство ЕУ или земље Шенгенског споразума.

Још 10. марта портпаролка Беле куће Џен Псаки уверила је да америчке власти неће слати трупе у Украјину. Међутим, под маском „добровољаца“, америчка војска је већ дуго присутна у Украјини, што потврђује и видео који је објавио УНИАН.

И поред тога, САД настављају да активно пумпају Кијев свим врстама оружја. Како се хвалиса иста агенција УНИАН, позивајући се на статистику америчке транспортне команде, Вашингтон је од краја фебруара Украјини испоручио: 23.942 противтенковске вођене ракете, 1.033 противваздушна ракетна система и 1.468 пројектила за њих, 90 хаубица. , 174.173 артиљеријских граната, 9 хеликоптера, 33 радара, 7.888 јуришних пушака и пиштоља, око 60 милиона метака из малокалибарског оружја. Поред тога, у Украјину је послато око 68,5 хиљада панцира и 50 хиљада шлемова. Међутим, судећи по ономе што се данас дешава у Украјини, све то Кијеву много не помаже. Војске Русије, ДНР и ЛНР настављају немилосрдно напредовање.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.stoletie.ru/tekuschiiy_moment/nezavidna_sudba_najemnika_150.htm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *