• Постоје и докази да зрачење технологије утиче на плодност – и то на неколико начина одједном. На пример, тим истраживача са Израелског института за технологију представио је своја открића 2020. године: 47% мушкараца који су носили уређаје у џепу панталона имало је смањену активност сперме (насупрот 11% оних који нису).
  • Једна од потешкоћа ситуације је што постоји превише фактора који утичу на квалитет сперме. Читав начин живота савременог друштва делује против плодности – то је и исхрана, и индустријско загађење, и обиље доступних лекова.
  • Супстанце које се налазе у производима као што су сапун, паста за зубе и крема за сунчање такође негативно утичу на полне хормоне.

 У свету расте број неплодних мушкараца. Студије показују да се у последњих 50 година стање мушких репродуктивних ћелија прогресивно погоршавало.

Штавише, од овога пате углавном становници развијених земаља. Који су разлози за такав пад и како побећи од неплодности, пише Антон Солдатов у чланку ТАСС-а.

О проблему се активно говорило у штампи и друштвеним мрежама након што је 2017. објављен велики преглед сличних врста студија о плодности мушког семена. Он је показао да се број сперматозоида у семенској течности смањио у просеку за 52% између 1973. и 2011. године. Штавише, показало се да је ова ситуација посебно честа у регионима који се сматрају просперитетним – Европи, Северној Америци, Аустралији, као иу развијеним земљама Истока, попут Кине.

ПАСТА ЗА ЗУБЕ И САПУН… ТАКОЂЕ СУ НА СПИСКУ УБИЦА МУШКЕ ПЛОДНОСТИ

Истраживачи напомињу да криза траје већ дуже време, али да је озбиљност проблема за сада потцењена. Истраживање плодности се углавном фокусирало на жене. Веровало се да на неплодност жена највише утиче здравље. Међутим, ово мишљење се показало погрешним. Данас научници верују да мушкарци и жене доприносе приближно истом износу укупној шанси за зачеће.

ИСТРАЖИВАЊА

Један од најранијих радова на ову тему, објављен давне 1974. године, већ је показао смањење квалитета сперме и повећање броја дефектних полних ћелија. Овај рад су пратили и други, али је њихова методологија често била критикована због пристрасности у узорку: обухватала је углавном мушкарце са болестима тестиса и другим поремећајима који доводе до неплодности.

Светска здравствена организација је 1980. објавила први лабораторијски приручник за анализу сперме, који је успоставио јасне стандарде за мерење квалитета сперме, као и норме које би се могле сматрати абнормалним. Од тада су се норме само смањивале. Не тако давно, сперматозоиди са 70% покретних ћелија сматрани су нормалним. Сада стручњаци верују да чак 50% ћелија са слабом активношћу није разлог за постављање дијагнозе.

Исто важи и за сперматозоиде са дефектима. Важна је и структура ћелије: у нормалном облику, сперматозоид ће моћи да плива до јајета, док га увијен или прекратак реп може учинити неактивним. А овде су се и правила променила! Раније, удео патолошких облика не би требало да прелази 20%. Али последњих година критеријуми су ревидирани – цифра од 50% је већ постала норма.

Можда и нема разлога за забринутост? На крају крајева, укупан број или облик сперматозоида можда неће утицати на плодност. На крају крајева, у сперми постоје милиони ћелија које могу довести до оплодње, а за зачеће је потребна само једна. Можда је „исцрпљивање“ сперме биолошка адаптација повезана са чињеницом да потомци боље живи? На крају крајева, некада је број порођаја по жени био већи, али многа деца нису доживела пунолетство.

„Чак и многи научници мисле тако, сматрају то резултатом природне саморегулације“, каже уролог Виктор Зарипов.

Присталице овог мишљења позивају се на чињеницу да фертилитет широм света неравномерно пада. На пример, преглед мушкараца у Јужној Америци, Африци и Азији из 2017. показао је смањење укупног броја сперматозоида за 21% и смањење концентрације семена за 14% (код Европљана је укупан број сперматозоида пао за 60%, а концентрација смањена за 52%). Истовремено, наталитет у овим регионима и даље расте, док у Европи опада.

ЕВРОПСКИ МУШКАРЦИ СУ СВЕ МАЊЕ ПЛОДНИ

На пример, 2018. године, норвешки централни биро за статистику забележио је рекордно ниску стопу наталитета међу Норвежанима. И није у питању само банална неспремност Норвежана да имају децу. Подаци теста говоре да је сваки пети млади становник ове земље имао мање од 20 милиона сперматозоида по 1 мл (према норми од 62), а мање од половине становника имало је концентрацију испод 40 милиона по 1 мл. Слична ситуација се примећује у Француској, Швајцарској, Великој Британији и другим европским земљама.

Аутори демографске прогнозе за 2016. утврдили су да ће, уколико се тренд настави, наталитет у Европској унији и Јапану ускоро пасти испод нивоа који би био довољан за природну репродукцију становништва. А с обзиром на податке о (не)плодности, чак и ако становници желе да имају више деце, биће их теже имати. На пример, у Норвешкој се 4% деце већ рађа уз помоћ вантелесне оплодње. У Данској је тај проценат још већи, нешто мање од једног од десет.

Смањење фертилности и рађања може довести до многих непредвидивих последица. На пример, велико оптерећење за здравство је повећање пореза. Мањи удео младих у друштву значи и старење становништва и недостатак радне снаге, што ће држава морати да надокнађује миграцијама. Све то прети не само економским, већ и друштвеним потресима.

Једна од важних ствари у вези са плодношћу је да зависи од општег здравља. На пример, неколико студија је утврдило везу између високог крвног притиска и лошег квалитета сперме. Код мушкараца са хипертензијом, запремина семенске течности је мања, укупан број и покретљивост сперматозоида су смањени. Прекомерна тежина такође утиче: код гојазних мушкараца сперматозоиди су мање покретни него код оних чија је тежина у границама нормале за њихову висину и године.

ЛЕКОВИ ШТЕТНО УТИЧУ НА КВАЛИТЕТ СПЕРМЕ

Поред тога, лекови значајно утичу на квалитет сперме. И то се односи не само на лекове агресивног деловања – на пример, за лечење рака – већ и на обичне пилуле, које многи људи редовно пију. На пример, једно недавно истраживање показало је да су мушкарци који су узимали 1200 мг ибупрофена дневно развили хормонски поремећај повезан са смањеном плодношћу. Неки антибиотици такође утичу на ниво тестостерона, хормона који је посебно важан за здравље сперматозоида. Поред тога, неки лекови за крвни притисак су повезани са смањењем запремине сперме, концентрације сперме и покретљивости сперматозоида.

ЗАГАЂЕЊА НАРУШАВАЈУ СПЕРМАТОГЕНЕЗУ

Овде је важан и ниво загађења – иако научници још нису дошли до консензуса о томе какав ефекат имају одређена хемијска једињења. Многи од њих изазивају поремећај у осовини хипоталамус-хипофиза-гонада и нарушавају сперматогенезу. На пример, постоје докази да фталати из пластике, тешких метала, пестицида и других индустријских загађивача ометају полне хормоне, посебно тестостерон и естроген, и негативно утичу на развој детета у материци.

Кинески научници су 2022. године узели узорке од око 33 000 мушкараца и упоредили своје резултате са нивоом загађења у области у којој живе. Испоставило се да што је учесник више био изложен финим честицама (њих емитују многа индустријска предузећа), то је нижа укупна покретљивост сперматозоида, као и њихова прогресивна покретљивост – односно способност да пливају напред.

Постоје и докази да зрачење технологије утиче на плодност – и то на неколико начина одједном. На пример, тим истраживача са Израелског института за технологију представио је своја открића 2020. године: 47% мушкараца који су носили уређаје у џепу панталона имало је смањену активност сперме (насупрот 11% оних који нису). Према ауторима, то је због чињенице да се техника загрева и подиже температуру у пределу препона – што је лоше за здравље тестиса.

Једна од потешкоћа ситуације је што постоји превише фактора који утичу на квалитет сперме. Читав начин живота савременог друштва делује против плодности – то је и исхрана, и индустријско загађење, и обиље доступних лекова.

ЛЕКОВИ УБИЈАЈУ МУШКУ ПЛОДНОСТ

„Људска похлепа је главни проблем“, каже специјалиста за плодност Нилс Ерик Скаккебацк из Националне краљевске болнице у Копенхагену. „Наша жеља да имамо све више и више производа је штетна. Нико не ствара хемикалије  у организму које оштећују репродукцију из штете или беса.“

ТЕЛЕФОН – „ОБАВЕЗАН“ УРЕЂАЈ, АЛИ… УБИЈА ПЛОДНОСТ

Скакебак је био један од првих који је истакао да супстанце које се налазе у производима као што су сапун, паста за зубе и крема за сунчање утичу на полне хормоне.

Па ипак, како можете уложити у сопствену будућност – у своју способност да оставите потомство? Један од услова је праћење здравственог стања. Стручњаци препоручују што раније да размислите о томе да ли желите да имате децу. Ако планирате да одложите родитељство (до, рецимо, 30+ година), најбоље је да научите о ризицима унапред. Ако је неко од рођака имао неплодност или потешкоће са зачећем, има смисла замрзнути сперму унапред стављајући је у криобанку. У таквим условима, сперматозоиди практично нису у опасности и могу да произведу здраво потомство у будућности – за 5, 10, па чак и за 15 година.

Иначе, лекари сматрају да је неопходно водити здрав начин живота – за разлику од екологије, генетике и других фактора животне средине, овај део „формуле плодности” лакше контролишемо. Нилс Кристиан Гилмуиден, аутор књиге „Мушки фактор: Зашто се смањује квалитет сперме и како то зауставити?“, наводи неколико важних ствари које треба урадити да бисте одржали своју плодност:

  • Ограничите употребу пластике, тефлонских тигања, великих количина морске рибе (акумулира тешке метале)
  • Редовно се бавите физичком активношћу, било ниског или високог интензитета. „Људи који су вежбали више од једног сата дневно имали су 48% већи квалитет сперме од мушкараца који су вежбали само један сат недељно“, пише Гилмуиден.
  • Ограничите конзумацију алкохола и престаните да пушите.
  • Ако је могуће, уздржите се од узимања лекова најмање три месеца пре зачећа. Ово укључује лекове за ублажавање болова и температуре као што су парацетамол, ибупрофен, ацетилсалицилне киселине, као и антидепресива, антибиотика и антацидиа.
  • Једите довољно воћа, поврћа и друге хране која садржи довољно омега-3 масних киселина, витамина Ц и Д и цинка.
  • Спавајте најмање седам сати дневно и држите се дневне рутине.
  • Водите активан сексуални живот – ово стимулише тестисе и простату и одржава нормалну производњу семенске течности.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://eadaily.com/ru/news/2023/01/07/za-poslednie-50-let-sposobnost-muzhchin-k-detorozhdeniyu-umenshilas-v-razy-vymiraem

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *