Нејмар се не може јавно назвати хришћанином, јер тако каже одредба у уговору с богатим катарским Париз Сен-Жерменом.

АУТОР: Федерико Ћенћи

Забрањено је јавно исповедати хришћанску веру. Да ли се то дешава у неком комунистичком деспотизму или у Авганистану којим управљају Талибани? Не, или, боље речено, не само тамо: то се такође дешава – наравно, с много мање бруталним последицама по евентуалног преступника – у фудбалском тиму Париз Сен-Жермен, катарског тајкуна Насера Ганима Ал-Келаифија. Како преноси шпански дневник Ел Мундо, талентовани Бразилац Нејмар да Силва Сантос Јуниор, свима познат једноставно као Нејмар, добијаће 5 милиона фунти годишње поврх фараонске плате под условом да избегава сваку „политичку или верску пропаганду” која би могла нарушити слику и јединство фудбалског клуба.

БОГАТА КЛАУЗУЛА

То је „етичка клаузула“ која такође забрањује Нејмару да даје „било какве негативне коментаре“ о Париз Сен-Жермену, „онима који тамо раде и онима који га подржавају“, и захтева од њега да се „узорно понаша“. Бразилски ас стога мора бити поштен на терену, „уљудан, тачан“ и „пријатељски настројен и предусретљив према навијачима“. Нема сумње, све су то основни захтеви, које навијачи у било ком спорту очекују од спортиста. Али ова „нормалност“ Нејмару много вреди: ако поштује клаузулу, поред 490.000 фунти недељно – како преноси Ел Мундо – примао би још 461.947 фунти бруто месечно, што износи 5,5 милиона годишње.

НЕЈМАРОВА ВЕРА

Међутим, велику знатижељу је изазвало то што се, поред понашања које свакако приличи правом спортисти, од Нејмара захтева и да сакрије своју веру. Раније, када је играо за Барселону, бразилски нападач се често изјашњавао као хришћанин. „Живот има смисао само када је наш највећи идеал служење Христу“, рекао је једном приликом, што је пренео британски Дејли мејл.

Исти таблоид открива да је Нејмаров пут ка вери почео када је био веома млад, због донације локалне евангелистичке цркве која је њему и његовим друговима из омладине Сантоса, бразилског тима у ком је извео прве ударце, омогућила ново игралиште. Евангелистички пастор из његовог родног округа у Сао Паолу открио је пре четири године да је Нејмар, с новом позамашном платом коју је примао у Паризу, сваке године донирао цркви око 15.000 фунти.

ОД КОГА ФИФА СТРАХУЈЕ

Али ово није први пут да је Нејмарова вера цензурирана. Пре него што је 2015. дошао у Париз Сен-Жермен, овакво нешто му се већ догодило. Током прославе на терену због победе у Лиги шампиона са Барселоном, центарфор је носио траку на челу на којој је писало „100% Исус“. Слика је обишла свет. Ипак, ФИФА је сматрала да је неопходно грубо ретуширати чело бразилског шампиона како би се његова верска изјава избрисала. Који разлог су навели? Нису желели да се повреди сензибилитет верника других вероисповести.

РЕАЛ МАДРИД БЕЗ КРСТА

Било би вредно питати челнике ФИФА који су то верници толико нетолерантни да сматрају да је увредљиво да се фудбалер захвали Исусу Христу након спортског успеха. Нека питања навијачи Реал Мадрида морали су да поставе још 2014. када је, из истих разлога, тј. „да се не би повредио сензибилитет“, управа тима уклонила крст изнад симбола престижног шпанског клуба са сваког званичног производа који се продаје у Уједињеним Арапским Емиратима, Саудијској Арабији, Катару, Кувајту, Бахреину и Оману. Да ли је то поштовање или антихришћанска цензура?

ИЗВОР: https://ifamnews.com/sr/nejmaru-zabranjeno-da-ispoveda-hriscansku-veru

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *