Кристофер Каволи (Фото: DPA/ Global Look Press)

Зашто је генерал са одличним знањем руског језика постављен за новог команданта армија Северноатлантске алијансе

АУТОР: Сергеј Плотников

На Западу долази смене војне власти: армије НАТО-а, уместо генерала америчког ваздухопловства Тода Волтерса, имаће новог команданта – америчког генерала италијанског порекла Кристофера Каволија. По свему судећи, генерал Каволи је прошао посебан кастинг за улогу идеалног победника Руса у украјинској кампањи. Он је научник и полиглота. Поред познавања француског и италијанског језика и класичног римског патрицијског презимена Сцевола (Каволи), генерал у свом пртљагу има низ научних радова у стилу чукнутог професора. Такође, Кристофер Каволи готово савршено говори руски.

Прес служба НАТО саопштила је да алијанса у овом тренутку (у бици са Картагином) придаје посебан значај личности главнокомандујућег комбинованих снага. Француско издање „Les Echos“, пак, пише да је генерал Кристофер Каволи именован управо специјално „због Украјине“. Северноатлантској алијанси је био потребан човек који би могао да контролише ситуацију уочи критичних тензија у конфронтацији са Русијом. Церемонија предаје команде над америчким експедиционим корпусом у Европи и савезничким домаћим снагама од генерала Тода Волтерса генералу Кристоферу Каволију заказана је за лето 2022.

Подсетимо, да је командант савезничких снага у Европи само један од два стратешка команданта НАТО-а, међутим, Кристофер Каволи ће бити тај који ће бити задужен за све војне операције. С тим у вези, занимљиво је поближе погледати личност тако значајног италијанско-америчког команданта.

Попут римског цара Калигуле, Кристоф Каволи је рођен и одрастао у војној бази у хладним немачким земљама иза Рајне – у граду Вирцбургу. Његов отац је био амерички официр италијанског порекла који је служио у окупационом гарнизону. Наравно, Каволи млађи је изабрао професионалну војну каријеру и испало је сјајно. Толико добро да је, према „Les Echos -у“, Кристофер Каволи имао времена за научна истраживања далеко од војске. Средином 1980-их, будући генерал је, дакле, дипломирао биологију на Универзитету Принстон, одбранивши рад на тему „Утицај кишних глиста на вертикалну дистрибуцију слузавих плесни у тлу“.

Након Принстона, пошто је завршио са глистама, Каволи се придружио Корпусу за обуку резервних официра (РОТЦ), где је 1995. почео да се специјализује за анализу и моделирање ратовања у специфичној географској области – Русији и Источној Европи. Кристофер Каволи је већ у оквиру своје војне каријере одбранио магистарски рад у области „Руска и источноевропска истраживања“ на Универзитету Јејл, за шта је морао да научи руски језик. Кристофер Каволи је 2003. године укључен у апарат председника Здруженог начелника штабова америчке војске, на месту шефа одељења за Русију.

Борбено исксутво генерала је импресивно. Кристофер Каволи је учествовао у првом Заливском рату, у рату у Босни, а такође је водио операције савезничких снага НАТО-а у Авганистану. Од јануара 2018. до октобра 2020. генерал је командовао америчким окупационим снагама у Европи. Зашто је управо генерал Кристофер Каволи у ово вруће време постављен на место главнокомандујућег снага НАТО-а у Европи, објаснио је политиколог Јевгениј Амвросимов.

Генерал Кристофер Каволи је већ командовао америчком војском у Европи, али су сада све савезничке снаге НАТО-а пребачене под његову команду. Зашто је овај потомак римских легионара толико цењен од Американаца?

– Приликом одабира Кристофера Каволија за улогу главнокомандујућег НАТО-а, један фактор је одиграо велику улогу: овај човек се већ тридесет година бави питањима супротстављања руској војсци на бојном пољу. Можда чак зна да мисли на руском. Сада је бојно поље између САД и Русије, а не неки тамо Вијетнам или Куба – то је Украјина, па је Каволи постављен за генерала „набрушеног” за источноевропске специфичности. Иначе, за Украјинце је то велика част да утичу на избор главног команданта НАТО.

Затим, очигледно, генерал Каволи има искуство у вођењу великих операција, а размера догађаја се сада мења пред нашим очима. У јесен 2021. године број војника америчке војске у Европи износио је 80 000 људи, а тренутно их је већ 120 000, а Стејт департмент је најавио планове за даље повећање америчке групе. Верујем да ће за неколико месеци број америчких трупа у Европи бити упоредив са величином руске војске.

Поређења ради: у првој етапи искрцавања у Нормандији 1944. године, на дан „Д“, америчке снаге су бројале само 73.000 људи. Дакле, сада смо, у ствари, сведоци другог масовног таласа америчке инвазије на евроазијски континент.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://svpressa.ru/blogs/article/333480/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *