Учесници слета из Соколског савеза Србије и њихови гости су 29.јуна 2024. кренули на XVII Свесоколски слет у Прагу који се одржава од 30.јуна до 5 јула 2024. Предходно се почасни председник Соколског савеза Србије Миле Драгић заједно са председником Соколског савеза Србије Петром Стакићем и председником  Соколског Савеза Београда Милисавом Живановићем, састао са амбасадором Чешке републике Томашом Кухтом ради разговора о припремама соколског чланства за одлазак и учешће на XVII Свесоколском слету у Прагу. Соколски савез Србије позвао је у свом гласнику „Око соколово” бр. 81-82 соколе и све заинтересоване да заједно са њима присуствују овогодишњем Свесоколском слету у Прагу.  (1) Компанија „Миле Драгић” је спонзор путовања сокола на  XVII Свесоколски слет у Прагу. На слет иде око 158 сокола и соколица  из Соколских друштава Београд, Нови Сад, Аранђеловац, … . Соколи из Србије учествовали су у соколској свечаној поворци кроз Праг. На слету је присутна Милица Јовановић соколска повесничарка са Бановог Брда у Београду. На слету учествује са екипом јуниора Соколско друштво  “Војводина” Нови Сад које важи за најбољи спортски гимнастички клуб у Србији. По вестима из Гимнастичког савеза Србије екипу јуниора друштва Нови Сад чине Андреј Долић, Димитрије Радишић и Филип Кулић као појачање из ГД Жељезничар из Суботице. Чланство сокола се на слетовима упознаје и дружи са представницима сокола осталих словенских народа (Чеси, Словаци, Лужички Срби, …).

Војкан Т. Бојовић се после обавештења о слету у Прагу сетио фотографија из своје документације које су му послужиле за писање о Соколском друштву у Пљевљима. Објавио је слику уз чланак о тој теми у рубрици  „Међу нама” у  „Политици”. (2)

Соколски савез Србије приредио је  соколски слет  „Нови Сад 2024” 25.5.2024. Сем слетова Соколски културни центар на челу са Александром Аничићем учествовао је на јубиларном 30 Фестивалу здравља Београд одржаном под слоганом “Учимо заједно о здрављу” у Дому војске Србије 8. јуна 2024. Соколска друштва и групе које сарађују са соколима извели су акробатске и плесне тачке на Јубиларном Фестивалу здравља. Соколи се труде да подстакну здрав живот код грађана и зато сарађују у оваквим приредбама. Ове године Фестивал здравља био је део скупова  у оквиру Свесрпског сабора који  је одржан истог дана.

Видовдан је за Српске соколе био и остао најзначајнији празник. Приређују слетове на којима се показује њихова активност  током године као и активност удружења која сарађују са њима. Савез српских сокола труди се да обнови традицију предратних сокола. Обухвата соколска друштва из свих српских земаља. Покровитељ Савеза је принц Александар. Видовдански слетови у Сремској Раваници обновљени су у последњој деценији кроз Видовданске спортске дане. Одржавају се под покровитељством МСП и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Видовдански спортски дани одржани су 27.6.2024. на подручју Руме, Врдника и Јаска. Учествовали су чланови борилачких клубова из Србије и Српске : Калист, Петорс, Кангал, Архангел, Рума, Девета чета са Пала и такмичари из клуба „Горан Остојић” који је био организатор. Соколе је представљао старешина Савеза српских сокола Јевђа Јевђевић а учествовали су соколи из Ћуприје, Инђије, Сремске Митровице и Рековца. Приказани су кик-бокс и савате, а одржана је трка од Врдника до Јаска и назад. Учесници спортских дана сликали су се  испред Сремске Раванице. Дејан Гавриловић, председник Спортског удружења  „Горан Остојић” истакао је да је циљ да се „окупљања код Сремске Раванице омасове и наставе у духу соколских темеља, које је поставио др Лаза Поповић”. (3)

Данас у српским земљама делују два соколска савеза. Соколски савез Србије делује у границама Србије а Савез српских сокола има своја друштва на територијама свих српских земаља. Док се Соколски савет Србије труди да усвоји све новости у спорту које  могу да користе соколима, дотле Савез српских сокола тежи да очува и настави предратне соколске традиције делујући под покровитељством принца Александра и уз подршку Српске Православне цркве.

АУТОР: Саша Недељковић, члан  Научног  друштва за  историју  здравствене  културе Србије

Напомене :

  1. Саша Недељковић, „Припреме сокола за 17. Свесоколски слет у Прагу”, „Међу нама”, „Политика”, Београд, 18 јун 2024;
  2. Војкан Т. Бојовић, „Успомена пљеваљских сокола”, „Међу нама”, „Политика”, Београд, 2 јул 2024, стр. 20;
  3. Л.С,  „Видовдански спортски дани и 120 година од оснивања Српског сокола у Сремским Карловцима”,  „Политика”, Београд, 27. јун 2024;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *