• Циљ одређених страних и домаћих структура је нарушавање уставног и државног поретка, они желе украјински сценарио јер верују да је то једини начин да сруше Вучића, оцењује Божидар Спасић

АУТОР: Јелена Филиповић

Представници листе „Србија против насиља” окупили су се прексиноћ испред Републичке изборне комисије (РИК), којој су предали захтев да се пониште београдски избори због, како тврде, бројних нерегуларности. Они траже нове изборе. Председник РИК-а Владимир Димитријевић изјавио је на ванредној конференцији за новинаре да су пронађени ножеви, палице и мотке и да је то био покушај да се насиље с улице пренесе у РИК. Димитријевић је оценио да се на тај начин врши притисак на РИК и занемарује чињеница да је за градске изборе у Београду надлежна Градска изборна комисија, а не РИК и да тако РИК не може ни да распише нити поништи градске изборе. Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић потврдио је за Танјуг да је нападнут кад је покушао да изађе из РИК-а и рекао да су га напали људи с улице.

„Догађаји који су се у понедељак увече одиграли испред РИК-а у Београду нису никако спонтани и не представљају револт неких грађана, па чак ни револт политичких странака, већ организовани напад на резултате избора који још нису завршени и свакако имају за циљ нарушавање уставног и државног поретка у земљи”, упозорио је за наш лист некадашњи оперативац Државне безбедности Божидар Спасић. Како је навео, у суботу увече, дан пред изборе, наше безбедносне агенције, односно полиција и БИА, позвале су на разговор одређене представнике тих опозиционих партија и упозориле их да постоје обавештајни подаци, и то не само изнутра, већ и споља, од страних обавештајних служби, да ће се после изборне ноћи догодити инциденти у Београду, да опозиција неће признати било који резултат који јој не одговара или који не може да оспори, као и да се то неће свести само на подношење писмених или других законских аката, већ да ће то бити насиље.

Спасић каже да су се они на коментар да то не раде, јер ће полиција морати да интервенише у циљу заштите уставног поретка, само насмејали, знајући да то мора да се изведе, очито по налозима негде ван оквира наше политичке структуре. „Оно што је прексиноћ пронађено испред РИК-а – дуги ножеви, палице, пендреци, чак смо видели и један топуз, којим можете убити човека ако га ударите, видели смо физичко насиље, напад на господина Ковачевића, рушење ограде и покушај да се насилно уђе у зграду РИК-а – то није ништа спонтано, то је било организовано и планирано”, истакао је Спасић.

Како каже, оно што буни нашу јавност јесте да опозиција која је ушла унутра у РИК користи неке тзв. студентске групе, „па се појављују студенти за које не можете дефинисати где су били до сада, шта су радили, којој политичкој опцији су припадали”. У сваком случају, навео је, појавили су се некакви хулигани који су на сваки начин желели да изведу напад. Интересантно је да је напад на друштвени поредак земље, на изборни процес земље извршен изнутра, јер су у РИК-у представници опозиционих партија, за које није јасно шта желе тим присуством кад су већ предали документе и физички напад споља, оценио је Спасић.

„Сви учесници насиља су познати, евидентирани и биће позвани на законску одговорност. Циљ је била синхронизована акција одређених страних структура с унутрашњим структурама да се наруши изборни процес и да се онемогући да Србија настави нормално политички да живи”, казао је Спасић. Према његовим речима, пошто је дошло до напада на државну институцију, могли бисмо да говоримо чак и о покушају заузимања, а то би значило и покушај државног удара, али у овом моменту не знамо ко је све планирао и где је планирао да изведе те нападе. Тај покушај да се наруши поредак земље није успео, нити ће успети, нагласио је Спасић.

Петар Ђурђев, историчар из Центра за друштвену стабилност, оцењује да „слободно можемо рећи да је овај изборни процес прошао по свим демократским стандардима и са огромним бројем посматрача и – оно што је најважније – у миру, осим неколико забележених и осуђених инцидената”. Међутим, додаје, лидери Покрета слободних грађана намеравали су прекјуче да направе ситуацију која се граничи с инцидентима и протестима, кад су покушали да с присталицама упадну у зграду Републичке изборне комисије (РИК).

„Иако су два дана пред изборе добили од полиције упозорење да то не раде, видимо да се тај сценарио заиста догодио, што јасно говори да је све већ било унапред спремно како би се анулирали резултати избора и да би се на силу успоставило стање које одговара људима који воде тај политички покрет”, рекао је Ђурђев. Према његовим речима, на основу оног што смо могли да видимо из саопштења Министарстава иностраних послова неких европских земаља чини се да ту постоји симфонија у деловању између ових фактора. То јасно говори, навео је Ђурђев, да неко не жели да прихвати слободно исказану вољу грађана Србије и да жели да формира власт у нашој држави, не на основу народне воље, већ, истиче саговорник, на основу својих интереса.

„Неко покушава да поткопа саме темеље демократског процеса у нашој држави, због чега јасно сви, као друштво, морамо то да осудимо”, рекао је Ђурђев. За њега, казао је, највеће питање остаје – ако неко протестује због самог изборног процеса, зашто се протестује само због резултата београдских избора и зашто се не доводе у питање и резултати републичких избора. „Јасно је да иза свега стоји огољена жеља за влашћу, а не за заштитом интереса саме Републике Србије и грађана Републике Србије”, закључио је Ђурђев.

На питање да ли опозиција прижељкује „Мајдан” у Србији, Божидар Спасић каже да је у случају Украјине било од великог значаја директно уплитање америчких и других страних служби, као и агената и појединаца, а да наша служба не располаже таквим информацијама. Између „Мајдана” и Београда никада неће моћи да се успостави никаква паралела, сматра Спасић, јер су у Украјини, поред опозиције, у њему учествовали и припадници полицијских и параполицијских снага. У овом моменту, навео је Спасић, опозиција у Србији не располаже тим капацитетима, али нападима на органе безбедности, придобијањем разних независних синдиката, она, оценио је Спасић, покушава да створи атмосферу која би утицала на то да све изгледа као кијевски „Мајдан”.

„Помажу им неки странци, који им говоре да је ’Мајдан’ једино решење којим би се наводно успоставила та нова власт или изазвала контрареволуција у земљи. Постоји жеља опозиције за стварањем тзв. београдског Мајдана, али у овом моменту грађани могу да буду мирни – не да не постоје услови, него не постоје никакве могућности да се таква идеја реализује”, истакао је Спасић. Додаје да је свакако једна од опција опозиције, упадом у РИК или испред РИК-а, поред којег се налазе значајне институције, да се на том простору направи некакво лажно утврђење опозиције, одакле би се командовало. Спасић сматра да у овом моменту „они заговарају ’Мајдан’, али су њихови капацитети равни нули”. Грађани могу да буду потпуно безбедни, без обзира на то што се ова операција опозиције изводи изнутра или споља, рекао је Спасић, закључивши да „свакако они желе ’Мајдан’, јер верују да је то једини начин да сруше режим Александра Вучића”.

ИЗВОР: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *