ФЕСТИВАЛ ЕТНОЛОГИЈЕ 2021. У БЕОГРАДУ

Када чујемо реч „корона“, у последње две године тешко да можемо да је повежемо са неким позивитним догађајем или осећањем. Међутим, прослављени словачки уметник Павел Сурови нам је на овогодишњем Etnology Fest-u 2021. доказао супротно, изложбом уметничких фотографија „Corona – Круна“, на којој су приказане „архаичне народне ношње у јединственом споју уметности и етнологије кроз модну фотографију“.

Управо та изложба је била увод у поменути 5. по реду Фестивал eтнологије у Београду, који се организује у сарадњи са Галеријом Belgrade Waterfront, Градом Новим Садом, Културним центром „Кисач“ и Словачким културно-информативним центром. Фестивал је трајао 3 дана, од 25. до 27. новембра.

Шта смо видели на овогодишњем фестивалу? Пре свега, још једном се показало да је народна ношња и традиција непресушна инспирација уметника. Одевне комбинације које су засноване на мотивима шара са народне ношње разних народа привлаче око посматрача, одишу посебном врстом шарма и одушевљавају, а често пожелимо и сами да обучемо такву креацију. Да ли је у питању љубав према традицији и прошлости или само пажљив одабир елемената уметника – ствар је укуса и наклоности, али једно је сигурно – не пролазе без наше пажње.

Etnology Fest је фестивал интернационалног карактера који представља модне ревије, изложбе, рукотворине, документарне филмове, као и занимљиве радионице и предавања. Циљ је представити традиционалну уметност и нематеријално културно наслеђе као и на њихову континуирану присутност у савременом друштву, кроз модерну уметност. Домаћин фестивала је, наравно, Србија, а на фестивалу учествују и многе европске и азијске државе.

Ове године је, у својству посебног госта, учествовала и Грузија, представљајући три модне куће: Papanaki, Chatsma и Lasha Devdariani. Представљање модних линија инспирисаних грузијском народном ношњом отворила је дипломаткиња Гванца Кешелава, супруга Амбасадора Грузије у Србији Илије Коберидзе. Г-ђа Кешелава је испратила цео програм Фестивала Етнологије 2021, активно учествовала у њему, и подржавала излагаче, као што су ESTIA – грузијска домаћа радиност, а гостима је послужено и познато грузијско вино, без којег нема ниједне гозбе ни прославе у њиховој земљи.

Кажемо да без традиције нема ни народа ни будућности. Фестивал етнологије је место на којем можемо да подржимо наслеђе наше земље, а такође и упознамо традицију других народа, упоредимо са нашом, истражимо сличности и разлике. Исто тако, и да се повежемо са другим људима и упознамо, јер се без упознавања не може ни разумети ни волети.

Дајана Лазаревић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *