АУТОР: Драган Р. Млађеновић

Ансамбл РЕНЕСАНС је „рођен“ у јесен 1968. године. Лета те године први пут сам путовао у иностранство. У три средњоевропске престонице, Будимпешти, Прагу и Бечу посетио сам  музеје са великим и богатим збиркама музичких инструмената, у које сам се заљубио на први поглед.   (средњовековне и ренесансне) музике, а у Бечу сам имао још већу срећу да купим реплике неких историјских инструмената.

Те јесени смо у музичкој школи „Мокрањац“, где смо били ученици, нас петоро из првобитног састава (Душица Обрадић, Искра Узелац, Љубомир Димитријевић, Миомир Ристић и ја, подписник ове белешке) запевали и засвирали по нотама из Прага на инструментима из Беча.

Ансамбл РЕНЕСАНС је за протекле 54 године гостовао у скоро свим земљама Европе (у Француској и Шпанији седам пута, у Румунији чак девет пута…), а ван Европе у Сирији (1982), Алжиру (1986), у Ирану (2018)…

За циклус концерата  у Београду и у Србији, које је АНСАМБЛ РЕНЕСАНС извео поводом свог 50. рођендана, часопис „МУЗИКА КЛАСИКА“ и њен уредник Александра Паладин је прогласио за најбољи музички састав код нас, и 10. маја 2022. у Музеју Народног позоришта у Београду доделио годишњу награду.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *