• У Центру за стратешка и међународна истраживања у Вашингтону, 5. октобра је одржан округли сто: «НАФО и победа у информационом рату: лекције, научене у Украјини»

АУТОР: Леонид Савина

Свака активност из информационе сфере, која се у земљама НАТО блока сматра успешном,  НАТО блок покушава да реплицира и примени у даљем раду. Стога је појава некаквог чудног НАТО помоћника, званог North Atlantic Fellas Organization ( Fellas, у преводу: момци, другари) и признавање овог скупа као важног елемента западњачке војно-пропагандне машинерије, указује да ће Сједињене државе и сателити у Европи проширивати то искуство. Зато се треба припремити за још једну информациону провокацију, троловање и за сличне ствари.

У саопштењу за штампу споменутог Центра, НАФО се назива «органском онлајн групом присталица проукрајинске позиције, која је привукла пажњу политичара и светских лидера због њихове креативне употребе дигиталних медија у борбу против кључних извора руских дезинформација».

Очигледно је да се не ради о борби против дезинформација како је наведено, већ о покушајима да се девалвирају и «укину» званичне информације и разне чињенице које руска страна чини јавним. А, то ће постати јасно из кратког увида у методе рада НАФО.

Сматра се да је организација направљена 24.маја, када је објављен први твит. Један од главних симбола НАФО је слика пса јапанске пасмине Шиба Ину, коју је насликао уметник са надимком Кама. Присталице Украјине почеле су да га користе као своје аватаре на друштвеним мрежама. Разни мемови са овом сликом се шире около.

Следеће што се појавило, биле су слике америчких противтенковских система Javelin, стилизоване као иконе са Богородицом (иако је то очигледно богохуљење). Има и слика других светаца, на којима је почео да паразитира и канадски новинар Христијан Борис, пореклом из Украјине. Сазнавши да постоји потражња за инспиративном симболиком коју је створио, он је брзо направио и веб страницу Saint Javelin – на којој се могу купити разни сувенири са сличном тематиком.

Приход (не сав, наравно, госпон Борис очигледно добро зарађује и од овог модног бизниса) иде за куповину опреме и муниције за Оружане снаге Украјине и милитаризоване неонацистичке формације.

Ова два правца деловања – прикупљање средстава и ширење порука у облику мимова или коментара – основа су рада НАФО, који воде украјински неонацисти и њихове присталице у западним земљама. А, овим процесом руководе и усмеравају га прави специјалци за информационе операције.

На сајту Центра за стратешке и међународне студије се наводи да је суоснивач НАФО Мет Мур, бивши припадник америчких маринаца.

Траг америчких маринаца у овом деловању није случајан. Чак је и природан. Мајор корпуса америчких маринаца, Мајкл Просер је, још 2006. године, предложио концепт миметичког рата.

Он је тврдио, користећи логички след повезивања мимова са идејама и политичким уверењима, да сваки напад на било коју идеологију мора узети у обзир напад на средишњу или трансцендентну «идеју» или групу идеја и тако се постиже успех. Затим се мимови, као идеја, «играју» у облику алата (или средстава) за напад на идеологију.

Просер је предлагао деловање у складу са аналогијом, према којој идеологије имају исте теоријске карактеристике као и болести (посебно као сложени прилагодљиви системи). Тада се идеологија мора препознати као болест, а мимови као метода њеног ширења.

За то време, методе миметичког ратовања су значајно напредовале и усвојене су као оружје у НАТО пакту. То је случај и са мимовима који су створени у НАФО и имају за циљ замену или девалвацију садржаја који је означен као непријатељска идеологија. А, Интернет је поље на којем се води овај информациони рат.

Политико примећује да  «бити дубље у НАФО, значи проћи убрзани курс о томе како су онлајн заједнице, од Даеша до крајње десних покрета, као Бугалу, и до ове шаролике банде онлајн ратника, променили интернет културу у оружје». У истом чланку наводе се коментари Иване Страднер из Фондације за одбрану демократије (десно-конзервативни аналитички  центар из Вашингтона), која каже да се «осећа као грађански пропагандиста НАФО».

Али, у ову аморфну структуру укључени су, такође, политички тешкаши, као што су Адам Кинцингер, председник Естоније, Томас Хендрик Ивес, украјински министар одбране, Алексеј Резников, генерал-мајор америчке војске Патрик Донахју.

У септембру 2022. године, Вашингтон пост је истакао да је посао НАФО рат троловањем, који сâм по себи није ништа ново. Новине цитирају Елиота Хигинса, оснивача познате веб странице Белингкат и повезаног са британским специјалним службама. Он је твитовао да ће на конференцији говорити о НАФО «као о примеру онлајн заједница, које органски реагују на дезинформације из држава и друштава, а у супротности су са чињеницама», додавши да је то «добро за морал».

Очигледно је да се ради о једностраном разумевању информационих токова. Структуре попут Белингкета и других креатура западних специјалних служби, покушавају да утишају и руске медије и све алтернативне изворе вести на Западу.

Али, како то тачно раде?

Сви западни коментатори су једногласни да НАФО своје деловање гради на такозваном шитпостингу (shitposting) — објаве су намерно агресивне, ироничне, а троловање разних садржаја на онлајн форумима и на друштвеним мрежама је лошег квалитета. Кључна карактеристика шитпостинга је да коментатор савршено зна да и сâм шири тоталне глупости и заблуде. На руском језику овај приступ најбоље преноси фраза «бацање гована на вентилатор».

Пропагандисти НАФО готово увек само коментаришу испод званичних изјава, покушавајући да их учине бесмисленим. Или, уз помоћ вулгарних слогана попут «руски бродови су отишли у к…» и тако смањују вредност званично објављеног садржаја или дискусије, која се одвија у коментарима.

С тим у вези, британско издање часописа Економист пише да «на много начина, неозбиљност НАФО замагљује његову улогу као изненађујуће успешног облика информационог рата.»

Испоставља се да све ове технике шитпостинга у Русији не раде. Као што не раде у многим земљама са јаком конзервативном културом. Односно, тамо где друштво одржава темеље високе културе и спречава да се уруши.

Али, у Украјини и на Западу, такви вулгарни мимови добију «ура», што показује озбиљно назадовање, колико год се говорило о «моралу». Како овде не споменути непрекидне покушаје неолиберала у Сједињеним државама и у ЕУ да промовишу «културу укидања», у свим њеним појавним облицима – од нових и суманутих теорија (очигледно усмерених против неких друштвених или политичких група) до напуштања сопствене историје.

У том смислу, и деловање НАФО говори. На крају крајева, сви њихови мимови и русофобне шале су само видљиви наратив пуштен у масе, које су се нашле у клештима тешке цензуре. Али, иза ове семиотике вребају деструктивне психолошке куке. Пас Шиба Ину је намерно постављен као родно неутралан. На површини, то је да би се оба пола користила за ширење проукрајинске пропаганде. Ако се посматра дубље – да промовише ЛГБТ агенду. Линија «светих џавелина» није ништа друго до извргавање руглу хришћанских слика. И, све то, уз гајење мржње на нивоу подсвести. А ако узмемо у обзир да кључни аутори најчешћих мимова нису пореклом из данашње Украјине, онда читање симбола и мимова НАФО још једном потврђује да је, за Запад, народ Украјине само материјал који је нужно користити за слабљење Русије. Сви ти мимови украјински народ чине још глупљим. А, глупим масама је лакше управљати.

ИЗВОР: https://www.geopolitika.ru/sr/article/nafo-vulgarni-dvojnik-informacionog-krila-nato

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *