Део бродова руске Тихоокеанске ратне флоте

ЛАВРОВ: И САД И НАТО СУ ОБЕЋАЛИ ДА ЋЕ НАМ НАРЕДНЕ НЕДЕЉЕ ДАТИ ОДГОВОРЕ У ПИСАНОЈ ФОРМИ

* Сергеј ЛАВРОВ: На нове санкције САД ћемо одреаговати према потезима Вашингтона и његових западних савезника.Владимир Путин је Џоа Бајдена, приликом њиховог последњег разговора (видео-везом), упозорио: будете ли кренули тим путим – уништићете односе РФ и САД

* Сергеј РЈАБКОВ: Русија ће – буде ли провокација и појачавања војног притиска са америчке стране – у парирање укључити и своју Ратну флоту. Да ли разматрамо постављање руске војне инфраструктуре у Венецуели или на Куби? Поводом тога не намеравам ништа ни да потврдим ни да одбацим

* РИА Новости: За недељу дана нови председник Ирана стиже у Москву, а за три недеље Владимир Путин иде у Пекинг. На отварање Зимске Олимпијаде и на нову етапу у изградњи безбедносне архитектуре. Не руске, већ – глобалне

_________________________________________________________

РУСИЈА ће одреаговати на нове санкције САД на основу конкретне ситуације која буде створена потезима Вашингтона и његових западних савезника, изјавио је Сергеј Лавров.

Руски министар иностраних послова потом је подсетио да је Владимир Путин Џоа Бајдена, приликом њиховог последњег разговора (видео-везом), упозорио: будете ли кренули тим путим – уништићете односе РФ и САД.

У наставку је нагласио да Москва не  желимо никога да уплаши и да никада неће „махати тољагом” или захтевати да неко нешто не уради, па му претити – ако не уради – да ће бити побеђен.

Претходно је група америчких сенатора иницирала закон о увођењу нових санкција Русији, у случају ескалације кризе на граници са Украјином. Тај документ предвиђа и увођење санкција против Путина, руског банкарског сектора, високих војних и владиних званичника, међу којима су и Лавров и Сергеј Шојгу.

Исти предлог закона укључује и забрану америчким компанијама и банкама свих трансакција са примарним и секундарним јавним дугом Русије.

Лавров је открио да су САД обећале да ће следеће недеље „ставити на папир” одговор о безбедносним гаранцијама које Русија тражи, а да је и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг „обећао одговор алијансе у року од недељу дана“.

„Чекање, нагласио је, не може бити дуго. Председник (Путин) је врло јасно рекао, говорећи на колегијуму Министарства иностраних послова, да одговор мора бити брз.“

Лавров је оценио да данас постоји „конфронтација на светској сцени“. А његов заменик Сергеј Рјабков, који је био на челу руске делегације на преговорима са САД  у Женеви, упозорио је Вашингтон да ће Русија – буде ли провокација са америчке стране – у парирање укључити и своју Ратну флоту.

Упитан да ли се разматра постављање руске војне инфраструктуре у Венецуели или на Куби, рекао је да не намерава ништа ни да потврди ни да одбаци.

Додао је да ће морнарица „бити активирана“ уколико се САД  буду кретале у правцу провоцирања Русије и даљег повећања војног притиска на њу.

Истакао је да Москва не жели такав развој догађаја.

Руска државна новинска агенција РИА Новости, поводом управо завршене прве рунде преговоре у троуглу САД-Русија-НАТО, оценила је:

„Нико није очекивао да ће САД руске предлоге, формализоване у невиђено оштрој форми, прихватити јер је најважнији од њих – захтев да се одустане од ширења НАТО-а на исток (првенствено се радило о Украјини) – значио давање Москви права вета на ширење алијансе. Вашингтон на ово није могао да пристане, чак и да је хтео, јер би довело не само до потпуне деморализације кијевских власти, већ и до немира међу европским чланицама алијансе.

Чини се да су обе стране спремне за наставак разговора о распоређивању наоружања и проверама. Али, то нема смисла збогнерешеног главног питања за Русију-  о гаранцијама неширења НАТО. На то питање је добијено тврдо „не“, што ће бити потврђено у званичном одговору Вашингтона, који се очекује за који дан.

Зашто је Москва целу ову причу започела са „потребне су нам гаранције, и то одмах?

Пре месец дана, Владимир Путин је отворено поставио то питање, не зато што се надао да ће изнудити неке уступке од Сједињених Држава, већ зато што је дошло време да се отвори ново поглавље реструктурирања глобалног светског поретка.

Русија целокупном својом политиком последњих година ради на новом светском поретку (и демонтажи старог, атлантског), а сада ће, након што је Запад званично одбио Путинове предлоге, то радити у другој геополитичкој реалности. У координатном систему новог светског поретка.

И Запад ће бити принуђен да своје односе са Русијом гради по новим правилима. И не само са Русијом.

За недељу дана нови председник Ирана стиже у Москву, а за три недеље Владимир Путин иде у Пекинг. На отварање Зимске Олимпијаде и на нову етапу у изградњи безбедносне архитектуре. Не руске, већ –глобалне“.

ИЗВОР: http://fakti.org/quo-vadis-orbi/moskva-i-peking-prelaze-na-delovanje-u-koordinatama-neatlantskog-svetskog-poretka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *