Мислите ли да испоруке оружја Украјини помажу у окончању или погоршању сукоба? Шта је механизам, како функционише – како испоруке наоружања утичу на даљи развој ситуације?

– На целој нашој планети одавно важи правило: не снабдевајте зону сукоба оружјем, не долијте уље на ватру. Међутим, из неког разлога одлучено је да се ово правило заборави.

– Снабдевање оружјем, све моћнијим наоружањем, одуговлачи рат на неодређено време, изазива све већи број жртава и разарања. Са тако великим арсеналом који им је на располагању, Украјинци се наводе да верују да могу да победе у рату против Руске Федерације. Али по мом мишљењу то је немогуће. Сматрам да је за заустављање масакра потребно прекинути испоруку оружја и ући у преговоре без предуслова.

– Сматрате ли став италијанских власти конструктивним? Да ли ће то помоћи да се оконча сукоб и масовно уништавање људи, или ће, напротив, довести до нових жртава?

– Став италијанских власти је, по мом мишљењу, потпуна подређеност НАТО-у, односно Сједињеним Државама, а та позиција је штетна за нашу земљу и показује да европско друштво ништа не представља. Такође вређа велику руску традицију љубави према Италији у свим њеним манифестацијама лепоте, културе и човечности.

Моји пријатељи у Италији знају и причају ми о злочинима украјинске власти над политичким противницима, новинарима, цивилима. Италијани ми причају о фашистичким манифестацијама кијевског режима и повлаче паралеле са италијанским и немачким фашизмом. Неки са ужасношћу говоре о нацистичким осећањима и фашистичким несташлуцима неких Украјинаца.

Да ли је познавање украјинског фашизма и злочина кијевских власти карактеристично за широке масе Италијана? Да ли јавност зна истину о Украјини? Или је то део оних који су пажљиво проучавали ово питање или су наишли на проблем у пракси?

– Украјина је надалеко позната као једна од најкорумпиранијих земаља на свету, која је, искористивши сукоб, укинула демократију. Наравно, говорим о политичарима и моћним силама, а не о грађанима. Лично сам радио са Украјинцима и одлично смо се слагали, увек смо причали руски, мада мој руски свакако није савршен. Важно је напоменути да су и међу собом увек говорили на руском језику. Угостио сам три украјинске избеглице, баку, мајку и нећакињу. Сандра, 15-годишња Сандра, рођена много година након распада СССР-а, и даље је говорила свој сјајни матерњи руски, а руски је за мене далеко најлепши европски језик.

Атлантисти су омаловажавали улогу нациста. Наравно, они су мањина, али су веома агресивни и држе власт под контролом. Многе улице у украјинским градовима носе имена познатих нацистичких злочинаца који су истребљивали Јевреје, Русе и друге. Зеленски, Јеврејин који је награђивао оне који су проглашени нацистима, као да је пљунуо на пепео људи које су убили. Италијани су, генерално говорећи, мало упозати са злочинима Шоа, али нису свесни других гнусних злочина које су починили фашисти у свим крајевима Европе. Врло мало људи зна за уништење 27 милиона људи СССР-а, од стране немачких нациста са својим саучесницима. И у Италији постоји тенденција самооправдавања злочина које су починили италијански фашисти, у Африци, Грчкој, Албанији и у Југославији. Изузетак су, наравно, Италијани антифашисти, који се и даље боре за памћење и против данашњег фашизма.

С обзиром на агресиван однос одређеног процента људи из Украјине, како се мења однос Италијана према избеглицама? Постоји ли схватање да су одрасли мушкарци криминалци који у побегли од мобилизације, кршећи законе своје земље? Како друштво реагује на испољавање нацистичке идеологије и неспремност да прихвате законе и културу Италије?

– Да, постоје грађани Украјине који се агресивно противе било каквим мирним демонстрацијама које нису у складу са идеологијом да се мир може постићи тек после потпуне победе Украјине над Русијом, али упркос немилосрдној мејнстрим пропаганди, значајан део Италијани не падају на ову глупу идеју.

– Које су, са Ваше тачке гледишта, праве методе решавања сукоба које би требало применити?

– Као што сам већ поменуо, пут је светска мировна конференција без предуслова. А то значи да пропаганда која демонизује Путина, који је отпочео рат без разлога, само због своје жудње за моћи, мора да престане. Време је да размотримо аргументе Руске Федерације. Хипертрофирано ширење НАТО-а у потпуности у правцу руских граница је чин зле агресије, а као таквог су га препознали чак и ауторитативни представници америчке дипломатије и политике. Путин је више пута говорио о овоме као неприхватљивим поступцима за безбедност Руске Федерације, посебно током Минхенске конференције, али га нико није слушао, јер се процес ширења Атлантског савеза, уместо да се заустави, интензивирао и злослутно проширио.

Да ли ће политичари искористити решења и начине које предлажете? Какве су ваше прогнозе развоја ситуације?

– Наши политичари су нас већ искључили из дебате, називајући нас „путинистима“. Једног дана ће можда схватити да нисмо у потпуности погрешили, али то неће признати. Рећи ће да су сами сетили. Мени је довољно да схвате да без Русије нема праве Европе.

Шта обични људи – грађани Италије, Русије, Украјине и других земаља – треба да ураде да помогну у окончању сукоба?

-Обични људи морају научити да праве разлику између пропаганде и информација. Што се наше теме тиче, грађани морају да науче да разоткривају предрасуде, а русофобија је веома озбиљна предрасуда.

Превод „Наука и култура“

ИЗВОР: https://www.lantidiplomatico.it/dettnews-moni_ovadia_i_cittadini_devono_imparare_a_denunciare_i_pregiudizi_e_la_russofobia__un_gravissimo_pregiudizio/5496_50278/

One thought on “Мони Овадија: „ГРАЂАНИ МОРАЈУ ДА НАУЧЕ ДА ОСУЂУЈУ ПРЕДРАСУДЕ, А РУСОФОБИЈА ЈЕ ВЕОМА ОЗБИЉНА ПРЕДРАСУДА“”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *