Црква у Каони посвећена је Усекованију главе Светог Јована Крститеља, уписала се међу меморијале који нас подсећају на ратна дешавања на Косову и Метохији током 1998. и 1999. године.

Свечано је представљена новоосликана фреска. На њој је приказано и Црква у Каони посвећена је Усекованију главе Светог Јована Крститеља, уписала се међу меморијале који нас подсећају на ратна дешавања на Косову и Метохији током 1998. и 1999. године.

Свечано је представљена новоосликана фреска. На њој је приказано и 12 бораца који су живот изгубили бранећи Отаџбину 1998. и 1999. године из различитих јединица.

На фрески Новомученика Косовско-Метохијских, између осталих налази се и официр ЈСО, поручник Душан Урошевић, који је херојски погинуо 31. маја 1998. године у жестоким борбама против шиптарских терориста на Косову и Метохији.

Мајка поручника ЈСО Душана Урошевића је одржала веома емотиван говор који је многе присутне расплакао.

Из сваке јединице, која је учествовала у одбарни Отаџбине 1998. и 1999. године, приказан је по један погинули припадник који представља све погинуле припаднике његове јединице и симболизује њихову жртву за Отаџбину.

КОСОВСКИ НОВОМУЧЕНИЦИ

Председник Удружења ветерана Јединице за специјалне операције (ЈСО) Александар Марјановић уручио је плакету старешини цркве протојереју-ставрофору Љубинку Корићанцу на чију иницијативу је израђења фреска Новомученика Косовско-Метохијских.

Овом приликом Удружење ветерана ЈСО је доделило Војиславу Вукашиновићу председнику ратних војних инвалида захвалницу за несебичну сарадњу.

Церемонији је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ жички господин Јустин.

Црква се налази поред каонске школе, крај пута Гуча-Каона-Краљево. Цркву су основали поп Павле Кнежевић и његов стриц Михаило из Властељица. Зидана је од 1825. до 1827. године. Обновљена је 1935. године услед растрешености и склоности паду јужног дела цркве.

Трихоналне основе, без кубета, рустична и прилично неплеменитих пропорција, каонска црква је дело домаћих мајстора, који су поштовали норме традиционалног градитељства. Иконостас је урадио Јања Молер (право име Јован Стергевић), плодни и за живота цењени уметник, 1831. године.

ИЗВОР: https://nacionalist.rs/molite-boga-za-nas-gresne-predstavljena-freska-na-kojoj-su-prikazani-poginuli-borci-koji-su-zivot-izgubili-braneci-otadzbinu-1998-i-1999-godine-foto/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *