Српски манастир на Озрену (Фото М. Кременовић)

Бањалука – Атмосфера у српском повратничком селу Тумаре на Озрену у Федерацији БиХ натопљена је страхом и неизвесношћу, након што је средином ове недеље у властитој кући пронађена мештанка старости 50 година, свезана и делимично обнажена. Пронашао ју је супруг и била је у бесвесном стању. Лекари су потврдили да нема трагова насиља, саопштила је локална полиција.

Жена је медицински збринута, а истражиоци претпостављају да је нападач наводно ушао кроз прозор. Припадници МУП-а Тузланског кантона ухапсили су мушкарца који је напао жену у повратничком селу Тумаре код Лукавца, јавља Радио телевизија РС. „На основу оперативних сазнања и других прикупљених доказа, ухапшена je једна особа из Лукавца, због сумњи да се ради о лицу које се може довести у везу са пријављеним догађајем, односно почињењем кривичних дела“, саопштили су из Управе полиције Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона.

Међутим, ова потресна епизода није изолован случај, тврде у повратничким удружењима. Напади постају све чешћи, а на Озрену – планини између Добоја (РС) и Тузле (ФБиХ) – претходних година било је чак и случајева мистериозних нестанака Срба који још увек нису разрешени. Последњи такав случај догодио се минулог месеца, када је времешна мештанка изненада нестала без трага. Реч је о Јованки Ђурић, чија је судбина остала обавијена велом тајне. Комшије су тада посведочиле да се Јованка ретко удаљавала од куће. Њене наочаре и штап пронађени су у кући. Ипак, полиција није успела да реши овај случај.

Начелник општине Лукавац Един Делић, уверава да се на случају Јованке Ђурић интензивно ради и да су инсистирали да се третира као потенцијално убиство.

„Сви су узнемирени. Ту је федерални министар, а тужилаштво и полиција учествују с повећаним капацитетима у потрази за несталом”, рекао је Делић за сарајевске медије.

Председник тумарске месне заједнице Љубиша Мијатовић је изјавио како су због страха два повратника већ напустила село. Он је рекао да је Јованка, која је нестала у недељу, 30. јула, трећи случај неког Србина повратника у општини Лукавац коме се губи сваки траг.

Кћерка нестале Јованке Гордана Бабић рекла је како досадашње потраге нису дале резултате.

Подсећа да су након тог нестанка разговарали с породицом и настојали да не уносе панику међу мештане, али каже да је након последњег догађаја, немогуће не упалити аларм.

У Одбору за заштиту права Срба у ФБиХ кажу да су Срби повратници на Озрен узнемирени и да осећају несигурност и подсећају да је по Дејтонском споразуму, Федерација БиХ у обавези да осигура безбедност повратницима. У овом одбору кажу да је Тумаре једна од већински српских општина на Озрену и траже одговор зашто се дешавају овакве ствари. У десетак насељених места на Озрену живи око хиљаду људи српске националности.

ИЗВОР: https://www.politika.rs/scc/clanak/567109/Bih-srbi-napadi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *