• Фотографија је ускоро уврштена међу три најбоље на еколошком конкурсу у Јапану. Награда за треће место је била 10.000 $. Поставили су услов – од аутора су тражили да обрише косача са фотографије и да у објашњењу не помиње НАТО пакт.

НИЈЕ ПРИСТАО.

НИЈЕ ДОБИО НАГРАДУ.   
            (FUCK, FUCK NATO PACT!)

АУТОР: Драган Р. Млађеновић

„Милосрдни анђео – Косач“ је изузетна антологијска фотографија–документ, снимљена  последњег дана бомбардовања – 8. јуна 1999. године у околини Панчева. Аутор фотографије је Зоран Јовановић Мачак, фото–репортер београдских „Новости“, а косач на фотографији је Војислав Минић, родом из Зубиног Потока у Старој Србији (Космету).

Зоран Јовановић, познат по надимку Мачак, рођен је у Панчеву 1962. Каријеру фото–репортера почео је у листу „Панчевац“ од 1982. до 1993. када су то, како каже, ,,биле озбиљне новине“.

Врло брзо је ушао у „прву лигу“: као филмски фотограф радио  је са великим именима као што су Александар Петковић, Бата Грбић, Миливој Миливојевић… Учествовао је у великим пројектима: серија ,,Вук Караџић,“ филм ,,Искушавање ђавола“ Живка Николића, сарадник је светских новинских агенција Reuters,  AР,  Sigma, Sipa… Стални је сарадник дечје фондације Unicef.

Од 1994. стални је фотограф–репортер „Вечерњих новости“.

О косачу Војиславу Минићу из Зубиног Потока кога је снимио 8. јуна 1999. у  кругу панчевачке „Стакларе“, Јовановић прича:

„Као да је искочио из шешира. Рекао је да не жели да се фотографише, да он коси детелину за своју стоку и да једноставно неће. Међутим, убедио сам га да ипак пристане да објавимо фотографију. Изашла је сутрадан у „Вечерњим Новостима“ на насловној страни. Касније смо ишли трагом фотографије и сазнали да је човек родом из Зубиног Потока, са Косова и Метохије. Да је у Панчеву био на месту одржавања круга у Стаклари, косио је траву и одржавао ружичњаке“.

Фотографија је ускоро уврштена међу три најбоље на еколошком конкурсу у Јапану. Награда за треће место је била 10.000 $. Поставили су услов – од аутора су тражили да обрише косача са фотографије и да у објашњењу не помиње НАТО пакт.

НИЈЕ ПРИСТАО.

НИЈЕ ДОБИО НАГРАДУ.
(FUCK, FUCK NATO PACT!)

 

 

One thought on “МИЛОСРДНИ АНЂЕО – КОСАЧ (FUCK, FUCK NATO PACT!)”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *