Многи су вољели пратити ТВ серијал „Mithbusters“, гдје двојица симпатичних младића истражују митове и показују пред ТВ камерама колико има у њима истине, а колико маштарије. Па да се и ми позабавимо разоткривањем неких наших митова.

Трагом ове мало старије вијести одлучио сам да истражим колико у дотичној вијести има мита, а колико истине. Отишао сам испред ових седам спомен стубова у центру Сарајева, означених црвено на фотосу, са списком имена дјеце да установим тачност броја о којем говоре.

Рачуница је више него једноставна:

25 имена X 3 колоне X 7 стубова  – 1 име (једна колона има 24 имена) = 524 имена.

Када се од броја о којем говоре у вијестима 1601 одузме овај број 524, добије се број 1077. Значи оволико имена није уписано на споменик.

Ко год дође у Сарајево од туриста и задеси се испред споменика нека пита туристичког водича гдје је усписано осталих 1077 дјеце. А медији који преносе овакву вијест нека објасне да ли се овакав начин дезинформисања може сврстати под говор мржње, пошто посљедице нису ни мало наивне. Имају за циљ наметање непостојеће кривице ономе коме се приписује ово недјело. А то је такође кривично дјело.

Што се тиче самог броја од 524 и он је дискутабилан, пошто ту има и дјеце од 17 година. Демобилисани борци су се својевремено борили за статус малољетне дјеце (видљиво на приложеном фотосу), дакле „дјеца“ су била припадници армије, што значи да су у војним операцијама легитимни војни циљ, те им није, као таквим, мјесто на списку са цивилним жртвама.

Интересантна је и изјава особе са доње слике, па је потребено утврдити да ли на списку имена има и оваквих случајева о којима он говори.

Мит о убијеној дјеци Сарајева не могу сам да разоткријем, потребно је укључивање више људи да раде на разоткривању овог мита. Првенствено што је нејасан појам „опкољено Сарајево“, јер Грбавица, Ковачићи, Враца, Илиџа, дијелови Добриње, Неџарићи, Вогошћа, Лукавица, Отес  и многи други дијелови града су такође Сарајево, али нису били под контролом Армије РБИХ, него Војске РС. Зато је нејасно коју територију обухвата појам „опкољено Сарајево“, вјероватно само ону под контролом АРБиХ, па је у том стилу потребно и писати по споменицима, а не мрсити још више.

 

Душко Бошковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *