• Указом Председника Руске Федерације 24. новембра 2021. године (указ бр. 671) „О додели државних награда Руске Федерације“, овогодишња „Медаља Пушкина“ додељена је проф. др Ирини Н. Антанасијевић – за велики допринос промоцији руског језика и руске културе у Србији.

Како је „Медаља Пушкина“ изузетно признање за предан рад проф. Антанасијевић, тако је и за Београдски универзитет, на којем професорка ради и своје знање и љубав према руском језику и културу преноси својим студентима.

„Медаља Пушкина“ се додељује једном годишње и само једној особи која се остварила у области културе, уметности, науке, просветитељства, хуманистичких наука или књижевности, а установљена је 9. маја 1999. године. Додељује се и заслужним грађанима Русије и странцима. Једна је од највиших државних награда Руске Федерације, ливена је од сребра и носи лик класика руске књижевности – Александра С. Пушкина.

Проф. И. Антанасијевић је заслужна за формирање катедре руског језика и књижевности на Универзитету у Нишу, обнову Руског научног института у Београду, којег су основали руски емигранти првог таласа, предавала је руски језик у Хрватској, потом на Косову и данас – на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Ауторка је и преводилац неколико десетина књига, више стотина научних радова, једна од највећих познавалаца руског стрипа и уметности уопште на територији бивше Југославије. Захваљујући њеним напорима имена Ј. Лобачева и И. Шеншина су сачувана од заборава и позната у уметности.

Највише научне институције у Србији и Руској Федерацији придружиле су се честиткама проф. Антанасијевић на „Медаљи Пушкина“, а међу првима – Руски дом у Београду, у чијој честитци пише и да је „српску русистику немогуће замислити без Ирине Антанасијевић“.

„Медаља Пушкина“ је круна рада проф. Антанасијевић, али и признање Универзитету и целој нашој земљи за велико залагање и оданост руском језику и култури.

Д. Лазаревић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *