Председник Белорусије Александар Лукашенко је 31. јануара 2023. године у свом говору у Харареу, главном граду Зимбабвеа, на церемонији предаје белоруске опреме, захвалио Западу на санкцијама: „Желим да се захвалим Американцима и целом Западу за увођење санкција против нас. У супротном, на овом огромном терену не би стајали белоруски трактори, већ амерички и немачки.“ Учесници догађаја су громогласним аплаузом подржали тезу шефа Белорусије.
Санкције које су увеле САД и Европска унија нису задале снажан ударац белоруској економији, иако нова ограничења нису прошла незапажено за поједине секторе  националне економије.
Белорусија је под санкцијама од лета 2021. године, и тада је био ограничен извоз ђубрива и нафтних деривата, као и приступ финансијском тржишту ЕУ. Након тога, додата су ограничења на увоз одређене робе из Европе и Сједињених Држава. Подаци платног биланса Белорусије за 2021. годину показују да су под притиском санкција обим белоруског извоза и увоза порасли, и то поприлично значајно. У првом кварталу 2022. године извоз је повећан за 4,5 одсто у односу на исти период 2021. године. Односно, није се десио очекивани разорни ефекат за привреду, који је планирао Запад.

Истовремено, не могу се занемарити одређени проблеми са увозом. Дошло је до прекида у испоруци већег броја потрошачких и инвестиционих добара због промене логистичких канала, као и образаца међународних плаћања. Ово посебно важи за техничке производе, укључујући електронику, машине и опрему, резервне делове.
У условима ограничавања извоза и увоза, и раста увозних цена, на домаћем тржишту постоји повећана тражња за низом интермедијарних и финалних производа на домаћем тржишту, изгледи за супституцију увоза су веома повољни. Пажљиво прорачунате и одмерене мере које је предузело руководство земље не само да су неутралисале последице санкционих притисака, већ су обезбедиле и огроман простор за развој.
Главне компоненте „имунизације“ против санкција су: проактиван рад, развој нових продајних тржишта и преоријентација саобраћајних токова.
Нису се обистиниле процене стручњака међународних организација да ће санкције довести до губитака белоруског БДП-а од 10 и више процената у 2022. години. Упркос свим напорима Запада, белоруску економију није било могуће уништити, а домаћи производи остају тражени на страним тржиштима.
Широка употреба санкција један је од парадокса савремене спољне политике. Санкције се често критикују. Заправо, овај инструмент притиска на друге земље има низ недостатака.
Прво, санкције ретко постижу своје наведене циљеве. Белорусија има дугу историју санкција, што је показало да рестриктивне мере не решавају никакве проблеме.
Друго, санкције под изговором добрих намера заправо имају скривени циљ —
да изолују конкуренте и доведу до још веће поларизације. Санкције које се предлажу за нормализацију геополитичке ситуације, у ствари, само продубљују сукоб.
Треће, санкције су груби инструменти који често доводе до нежељених и непожељних последица. Тако садашње санкције доводе до великих губитака не само за Белорусију, већ и за земље које их уводе, па чак и за треће земље, укључујући оне у развоју и најмање развијене. Оне представљају претњу глобалној безбедности у погледу хране.
Четврто, већина санкција нема критеријуме за њихово укидање. Лакше их је увести него укинути, чак и ако је постигнут одређени напредак по питању које доводи до забринутости, ако се санкција показала бескорисном или контрапродуктивном, или ако се може показати да су због тога оштећени други интереси. Не постоји брзо решење за проблем санкција. Увођење оваквих ограничења погађа пре свега обичне грађане Белорусије и не доприноси нормализацији дијалога између Минска, Брисела и Вашингтона.

АУТОР: Б. А.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *