• Ситни људи ситна посла раде”! (П.П.Његош): Или, како другачије протумачити жељу, идеју, мисао, смисао, генијалност или будалаштину – самозваног лидера опскурне Групе “Октобар” који саставља и емитује спискове “Путинових агената” у Србији (тврди да их има “само” – 4.036!)., дакле човека који се одазива на име – адвокат Чедомир Стојковић?!

АУТОР: Владан Динић

Али, ствар ипак није за зезање: Он, Чедомир Стојковић (и његова адвокатска канцеларија у Београду) увели су, ничим изазвани, самостално и самоиницијативно – САНКЦИЈЕ председнику Руске Федерације Владимиру Путину?! И о томе обавестили амбасаду Украјине?! А, почео је да подноси и – кривичне пријаве?!

Или, опет по Чедомиру Стојковићу: “Борба против режима Владимира Путина у Србији је садашњи најважнији, истински патриотски чин”.

Могуће је и – да је адвокат Чедомир стварно српски патриота?!

Али, зар њему и његовим, истина ретким, истомишљеницима никако на памет није пало да би могао (МОГЛИ!) да, док обелодањује списак од 4.036 “Путинових ухода” (од којих су „27 у Влади, седам у Председништву, 86 у Министарству одбране, 64 у Влади, 86 у Министарству одбране, 64 у Министарству унутрашњих послова, 113 у Безбедносно-информативној агенцији, као и бројне у верским организацијама“…)  на неком другом папирићу обелодани бар ЈЕДНОГ ЈЕДИНОГ агента Џоа Бајдена, или НАТО заљубљеника (шпијуна) у Србији?!

Или, да брука буде већа, да су велике Сједињене Америчке Државе пале на толико ниске гране да у Србији немају ни једног јединог уходу илити агента, шпијуна… Мислим, да за адвоката-патриоту није уопште тајна да ти Бајденови и НАТО, да благо кажем, лобисти (шормази, обрадовићи, трифуновићи…) јавно наступају по бројним медијама и телевизијама диљем Србије и, месецима већ лупетају што год им падне на ум (посебно против Руске федерације и Владимира Путина) па нико још није почео да обелодањује и такве спискове?!

Али, лудило се наставља: Београдски адвокат Чедомир Стојковић, шеф Групе “Октобар” и партнерска удружења „Украјинаца и Руса“ у четвртак поднели су против више лица и организација серију кривичних пријава “због деловања паравојне организације “Вагнер група” у Србији”. Пријаве се, како је навео Стојковић односе “на деловање “Вагнер групе” у Србији, на мобилисање грађана Србије и на неделовање БИА и њихов изостанак сузбијања врбовања Русије грађана у Србији”. И, онако, успут – опалили по Руском хуманитарном центру у Нишу?!

– Основано сумњамо да је Вулин (нови шеф БИА, примедба аутора) дао смернице да се деловање “Вагнер групе” не спречава и то је директан разлог зашто Русија овде мобилише људе и шаље их у рат, указао је Стојковић и додао да је пријава поднета и против руског амбасадора у Србији Александра Боцан Харченка?!

– Он је (амбасадор Харченко?!) шеф организације која са једне стране мобилише грађане, а са друге омогућава финансијска средства и даје инструкције за рат у Украјини, рекао је за “Данас” Чедомир Стојковић. – На сајту амбасаде Русије у Србији су постојале инструкције како да се грађани пријаве за рату у Украјини, додао је адвокат: – Знамо да то не ради сам, већ уз помоћ других из амбасаде Русије, који су, такође, обухваћени кривичном пријавом, навео је он.

Само, однедавно, осим Данаса, Н1 и сличних медијских мутаната у Србији, Група “Октобар” има и обилату медијску помоћ и у региону, у Босни и Херцеговини, Хрватској… Као илустрацију пренећу делове из писанија Јелене Алексић, “Ослобођење” (Сарајево, 13/01/2023) и Хине…

„Руски агенти“ окупирали Србију? / „Путин је злочинац, а везе са Русијом нису свете“

Раде у интересу Владимира Путина. У Србији их је више од 4.000. Раде на демонизацији свега што је западно и модерно како би од Владимира Путина направили идола и хероја. Шта је истина о новим списковима “руских агената” који круже Србијом?

● Ти си руски агент!

● А ти издајник!

● Ти си амерички шпијун!

● А ти албански лобиста!

Сви редом добро су плаћени да роваре по сопственој држави, обмањују и лажу с једним јединим циљем – остваривања интереса непријатеља Србије, ма с које да је стране света.

У конкретном случају говоримо о организацији која већ два месеца спроводи кампању јавног обележавања “руских агената” у Србији, а “лица с потернице” углавном су истакнути политичари, новинари, генерали, академици.

● Шта они у име председника Русије Владимира Путина раде у Србији?

● Колико их је?

● Зашто је баш сада око 4.000 истакнутих јавних личности у канџама руске пропаганде, а Србија окупирана без испаљеног метка?

● И, коначно, какви су аргументи организације Група октобар која објављује спискове са именима “руских агената” тврдећи да су ово људи који раде против интереса Србије и њеног живља?

Свете везе

Ово је питање које “Ослобођење” поставља оснивачу покрета, адвокату Чедомиру Стојковићу, човеку који у овдашњим медијима постаје све чешћи гост, нарочито ако се говори о “штеточинском утицају Русије на Србију и Балкан”.

”Користећи свој утицај кроз НИС и гас, Русија већ деценијама злоупотребљава наше законе рушећи сваки покушај изградње демократије у Србији”, каже наш саговорник, а на конкретно питање како то Русија чини, одговара:

”Они финансирају кампање против српског народа са намером да га одвоје од Европе и многи издајници су се понели за тим руским парама. Међу њима је и Милорад Додик, немојмо га заборавити. Шта они раде? Води се кампања демонизације Запада међу српским народом, уместо као злочинац, Владимир Путин је представљан као идол, а везе Русије и Србије као свете иако то никада нису биле”, објашњава саговорник нашег листа.

Чедомир Стојковић: Спонзори нам не требају

Подсетимо, организација коју је основао адвокат Стојковић до сада је објавила списак од више од 40 људи таргетирајући их као руске агенте. Први на листи је Александар Вулин, директор Безбедносно-информативне агенције (БИА), кога иначе многи у Србији виде као руског пропагандисту већ годинама. Тек, нико га до сада није тако јавно проказао као поменута организација која поред имена на спискове ставља и кратку историју сарадње агената са “матицом”. Такође, наводе се и поља деловања, као и бенефити које остварује агент.

За Вулина се, рецимо, наводи да “2002. улази у структуру, 2005. приступа, 2008. је поручник. Потом 2012. године стиче ниво поверљивости који онемогућава праћење напредовања. Од 2016. главне инструкције добија непосредно у Москви”.

“Апстинстенција служби безбедности” 

Али, наставимо текст из “Ослобођења”: … Стојковић је додао да, док се све описано дешава, на делу је потпуна апстиненција служби безбедности у Србији. Вагнер је, како је он навео, осим што је паравојна, и обавештајна агенција, која прикупља информације и доставља их Русији.

– Ми знамо да они делују преко Српско-руског хуманитарног центра Ниш, поручује Стојковић. (Војисав Стојсављевић, Лист „Данас“, 20. јануара 2023, године)

ХИНА јавља…

Скупина активиста поднијела је у четвртак кривичне пријаве због дјеловања руске паравојне скупине “Вагнер” и њезиних присталица у Србији, те против амбасадора Русије у Београду и шефа србијанске Безбједносне информативне агенције (БИА).Пријаве је поднио челник грађанске организације „Октобар“ београдски адвокат Чедомир Стојковић, оптужујуц́и скупину Вагнер да регрутује држављане Србије за учествовање у руској инвазији на Украјину.

Стојковић је новинарима рекао да су међу пријављенима и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и шеф Безбједносне информативне агенције Србије (БИА) и близак сурадник србијанског предсједника Александара Вучића, Александар Вулин.

– Разложно сумњамо да је Вулин као директор БИА дао наређења, директиве и смјернице да се дјеловање Вагнера у Србији не спрјечава, да се протуобавјештајни рад не проводи и да је то израван разлог зашто Русија овдје успјешно мобилизира грађане Србије и шаље их у рат – рекао је новинарима Стојковић, јавља Хина.

Наводећи да Боцан-Харченко ужива дипломатски имунитет, Стојковић је указао како он не може бити кривично процесуиран у Србији, сугерирајући да му треба ускратити дипломатски имунитет и боравак у Србији.

Портал Ослобођење, 19. јануара 2023.: На удару Вулин и Боцан-Харченко

Група активиста поднијела је кривичне пријаве због дјеловања руске паравојне групе Вагнер и њених присталица у Србији, те против амбасадора Русије у Београду и шефа србијанске Сигурносне информативне агенције (БИА). Пријаве је поднио челник грађанске организације “Октобар”, београдски адвокат Чедомир Стојковић, оптужујући групуе “Вагнер” да регрутује држављане Србије за учешће у руској инвазији на Украјину.

Стојковић је новинарима рекао да су међу пријављенима и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и шеф БИА-е и близак сарадник србијанског предсједника Александара Вучића – Александар Вулин.

– Разложно сумњамо да је Вулин као директор БИА-е дао команде, директиве и смјернице да се дјеловање “Вагнера” у Србији не спрјечава, да се противобавјештајни рад не проводи и да је то директан разлог зашто Русија овдје успјешно мобилизира грађане Србије и шаље их у рат – рекао је новинарима Стојковић. Наводећи да Боцан-Харченко ужива дипломатски имунитет, Стојковић је указао како он не може бити кривично процесуиран у Србији, сугеришући да му треба ускратити дипломатски имунитет и боравак у Србији.

Вечерње новости: Причу о „агентима“ спонзорише Америка!

● Списак „Путинових агената“ који недељама у Србији допуњава опскурни покрет „Октобар“ стигао је и на странице сарајевског „Ослобођења“ и то у оквиру пројекта који финансира амерички Стејт департмент.

Управо на сајту покрета који је најавио да ће обелоданити 4.000 „руских агената“ наводи се да им је партнер платформа „Веблиум“ која се бави израдом сајтова и подржава Украјину у тренутном сукобу са Русијом. Иако се испод текста у „Ослобођењу“, поред информације да је писан у оквиру пројекта који финансирају власти САД, наводи и да изнети ставови не морају нужно да одражавају и мишљење министра спољних послова САД, намеће се став да је тражење „руских шпијуна“ заправо део акције коју Вашингтон спроводи како би спречио, како воле да кажу, „малигни руски утицај на Балкану“.

Инспекторат америчког Стејт департмента објавио је крајем прошле године извештај Фонда о борби против руског утицаја у коме се наводи да су САД потрошиле више од милијарду долара од 2017. године до сада за финансирање невладиних организација, медија, као и других субјеката и програма који се супротстављају руском утицају.

У извештају који је објављен на сајту Стејт департмента наводи се да је највећи део новца – 621,5 милиона долара издвојено за финансирање организација и програма у источној Европи – за земље Вишеградске групе којима припадају Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска, а за балканске државе 454 милиона долара. Тако је, наводи се, 55,5 милиона долара опредељено за организације у Србији, а за тзв. Косово 61,1 милион долара. Американци су за Босну и Херцеговину дале нешто више од 80 милиона долара, Северну Македонију 67,4 милиона, Црну Гору 50 милиона.

Како се објашњава, програми су направљени тако како би се постигли циљеви Закона о сузбијању утицаја америчких противника кроз санкције и пружила инострана помоћ земљама подложним „утицају и агресији Руске Федерације које немају економске могућности да јој се ефикасно одупру“.

Ловац на 4.036 Путинова агенте у Србији

Удружење грађана “Октобар” основано је крајем новембра прошле, 2022. године, а председник је адвокат Чедомир Стојковић. При оснивању поручили су: “Борба против режима Владимира Путина у Србији је садашњи наважнији, истински патриотски чин”.

Како је на сајту наведено: Групе “Октобар” (чији је координатор сам Стојковић) – баве се:

●  Израдом спискова (Путинових агената у Србији) бави се “Тим за идентификацију Путинових агената у Републици Србији” (ТИПАРС).

● ТИПАРС је “антихибридни тим” чији је задатак да открије и јавности достави имена оних за које тврде да су агенти Владиира Путина” у различитим сферама – јавном животу, политици, Владе Србији и државној администрацији и економији.

● Уз то пише на сајту Групе “Октобар” (а папир трпи све!) да је то: “добровољни, невладин и непрофитни савез грађана посвећен ослобађању Србије, ослобађању њених потенцијала, развоју грађана и уједињењу са европском породицом држава и народа и ради остваривања циљева у области очувања демократије, слобода и права грађана, безбедности, информисаности, развоју и ширењу демократије у земљи и иностранству, и остваривању правне државе”.

Сем адвоката Чедомира Стојковића у име Групе наступала је и Саша Серегина, која је својевремно у интервјуу за Данас рекла да се “Октобар” изродио из неформалне групе “Руси Украјинци Белоруси и Срби против рата”, које ће након регистрације бити тим у оквиру овог удружења. РУБС је иницијатор бројних протеста и акција које су, како су поручивали, за циљ имале „мир и осуду руске агресије на Украјину“.

у су, и:

● Тим за хуманитарну помоћ избеглицама из Украјине (ТХШИУ),

● Анти-Путин тим (АТП),

●Тим за анти-хибридне и анти – пропагандне операције (ТАХАП),

● Тим за откривање стратешке корупције (ТОСК),

●Тим за националну политику (ТНП),

● Тим 1999 (Т99),

● Тим за сајбер безбедност (ТСБ),

● Тим за грађанско деловање (ТГД),

● Тим за теренске акције (ТТА).

ПС: Координатори ових тимовима на сајтовима су означени само иницијалима.

Нека од имена на списку Октобра немају иницијале, то су: министар Ивица Дачић, председник Републике Српске Милорад Додик, председник опозиционе Народне странке Вук Јеремић, историчар Милош Ковић, академик Коста Чавошки, председник Покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић, Министар Александар Мартиновић, новинари Милорад Вучелић Љиљана Смајловић, Миломир Марић, Љубинка Милинчић, Миодраг Жарковић, функционер Српске листе Милан Радоичић, бизнисмен Звонко Веселиновић… нови шеф БИА Александар Вулин, лидер српских радикалоа Војислав Шешељ, министар др Даница Грујичић, бизнисмен Богољуб Карић, бивши министар Ненад Поповић, Миша Вацић, Драгослав Бокан…, наставља се…

Како су они међусобно повезани, осим што су по Чедомиру Стојковићу “Путинове уходе”, само Бог (и Чедомир) можда знају, али… Између прављења оваквих “листа” и стављања “жуте траке” само је мали корак или искорак… Ипак, по сопственом признању, по Стојковићу – такви спискови и “Борба против режима Владимира Путина у Србији је садашњи најважнији, истински патриотски чин”.

Шалим се, наравно, јер би адвокат Стојковић и разни “стојковићи” скочили до неба – како режим и режимски медији од њих стварају мету за одстрел?!

Скочиле би и небројене тзв, невладине организације до неба тврдећи како су у Србији угрожена људска права, демократске слободе и сличне трице и кучине, да не кажем “пиздарије”…

Како је могуће да овакви типови, попут Стојковић и њихове минорне организације имају прођу у електронским и штампаним медијима у Србији?!

● Због “кликова”?!

● Могуће, али…

Повод за овај текст ми је једна предновогодишња емисија на ТАНЈУГ ТВ у којој су, по замисли “креатора програма” учествовали: водитељ Зоран Остојић и као гости – Чедомир Стојковић, неуспели политичар Зоран Вулетић и новинар (иначе у “Уранку” ТВ ТАНЈУГ ко-водитељ са поменутим Остојићем)…

Са Микијем Комраковим чуо сам се дан раније када ми је рекао ко су гости у емисији и “ да обавезно да гледам – биће интересантно”… Гледао сам двапут: лајв и у репризи, а боље да – нисам?!

Јер упозорио сам Kомракова да ће бити ТРОЈИЦА (Остојић, Вулетић и Стојковић) на једног (Kомракова)! И, тако је и било… Могуће је да је та несрећна емисија уживо била веома гледана, да је било много кликова, да је ТАНЈУГ зарадио неку пару, али…

Просто је било за неверовати, како је трио Остојић, Вулетић, Стојковић, нимало не скривајући мржњу према Руској федерацији и, наравно, председнику Владимиру Путину, просто сеирио над покушајима Милорада Комракова који се нашао усред баражне ватре тројице “бораца за демократију у Србији” и, то се подразумева, и за хитно увођење санкција Русији…Чак, у једном тренутку је Чедомир Стојковић, обраћајући се Комракову рекао, парафразирам – “Ваш председник Александар Вучић је…”

И, очекивао сам, очито залуд, да Миодраг Комраков искористи пенал и да приуупита адвоката Чедомира Стојковића:

“Добро господине Чедомире Стојковићу, Александар Вучић је председник Србије, па и мој председник, али ко је Ваш Председник? Бајден? Путин? Шолц? Макрон? Курти?

Ништа. Комраков је – одћутао!

Ја, искрен да будем – не бих. Не зато што сам фасциниран Путином! Не зато што сам одушевљен Вучићем? Већ зато што оваквим типовима какав је адвокат Чедомир Стојковић, човек који држи иоле до себе, не сме да одћути и мора да реагујуе. Јер другачије – не мере…

Тим пре што господин Стојковић, очито по габариту свог менталног склопа демокарата не трпи туђе мишљење! Али, истина је, у медијским наступима не пропушта прилику да спомене Владимира Путина, “Путинову пропаганду” и “меку моћ Русије”. Учесник је, дакле, различитих дебата на тему Русије и Украјине и односа Србије са њима, а у једном од њих, на ТВ Студио Б, председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ му је опсовао мајку јер је председника Русије назвао злочинцем.

Ипак, нека друга гостовања знао је и да напусти?!

● У једном од својих луцидних наступа или лудила Чедомир Стојковић је рекао да списковима “путнових агената у Србији” жели да “одбране национални интерес Србије који су угрожени дводеценијским хибридним режимом Путина, у којем се становништво удаљава од сопственог интереса и присиљава да одлуке доноси у интересу Руске Федерације.”

Навео је да група “Октобар” ради по Уставу и закону, а да “ако агенти Владимира Путина сматрају и осећају да се овим листама они таргетирају”, онда честита ТИПАРС тиму, јер он управо и постоји да би их јавно именовао.”

На крају, можда би требало овај текст да завршим народном изреком:

Сваки човек може да погреши, али будала истраје у глупости..

(svedokonline.medium.com)

ПРЕУЗЕТО СА: http://www.nspm.rs/prenosimo/ludilo-sa-spiskovima-putinovih-agenata-u-srbiji-sitni-ljudi-sitna-posla-rade.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *