• „Људи ће бити окупљени у 15-минутним градовима, тако да када желе да се преселе из једног града у други, мораће да траже дозволу од „власника“. То ће вам бити дозвољено, само ако имате довољно висок „друштвени кредит“. Под маском изолације становништва ради спасавања климе, људи ће бити лишени слободе.

АУТОР: Николај Иванов

Страшни свет будућности, који су нам Орвел и Војнович насликали, а потом у бројним фантастичним филмовима представили у Холивуду, пред нашим очима постаје стварност. Друштвени систем у развијеним земљама све више се претвара у директну диктатуру.

Идеја о стварању зона у градовима у којима човек за 15 минута пешке може да стигне до свих места која су му потребна – до посла, школе у ​​којој уче његова деца, клинике, супермаркета, центра за забаву – добила је велику подршку европских власти, са великим опрезом је примљена од стране обичних људи.

Грађани нису превише инспирисани пројектима лепота оваквих будућих квартова, које су за њих осмислиле водеће француске архитекте. У Енглеској уопште, чак је дошло до великог аларма након што је градско веће објавило намеру да уведе уличне филтере у граду како би се сачувала клима. То ће значити да ће град бити подељен на шест округа, њихови становници ће моћи слободно да се крећу приватним аутомобилима само унутар ових „округа“, а за излазак из њих биће потребна посебна дозвола. Граница ће моћи слободно да се прелази само пешице, бициклом и градским превозом.

Градско веће каже да ће тако очистити ваздух. Али противници плана брзо су прикупили хиљаде потписа. Огорчени су људи који раде и који морају да се крећу неколико пута дневно кроз град. Али план за стварање малих урбаних подручја подржали су глобалисти из Светског економског форума и Зелена партија. Творац пројекта паметног града, опремљеног системима вештачке интелигенције и континуираним праћењем његових становника, је Карлос Морено, професор на Универзитету Сорбона. И опет се користи теза да ће то бити ефикасно средство за борбу против глобалног загревања.

Карлос Морено

Слична еволуција урбаних средина била је укључена и у програме градоначелника. На крају крајева, такво реструктурирање обећава огромне профите за водеће светске корпорације, остаје само да убеде људе да се добровољно населе у „окрузима“, и да се одрекну дела својих права. Медији су почели да објављују рекламне чланке о предностима 15-минутних градова, њихови аутори уверавају да ће највећу корист имати сиромашни, јер ће им живот појефтинити. Програмери чекају гигантске приходе.

Међутим, такви 15-минутни градови већ постоје, узмите барем затворске комплексе. Све што вам треба је на пешачкој удаљености. И сада желе да населе обичне људе у такве комплексе, иако ће уместо ћелија имати на располагању скромне собе, а уместо тамничара, о њима ће бринути вештачка интелигенција. Биће лакше контролисати људе, биће им веома тешко да се удруже са људима из других зона за организовање протеста. Тамо ће се све надгледати и слушати.

Аутор популарног сајта за вести „The Corbett Report“, новинар и политиколог Џејмс Корбет каже: „Људи ће бити окупљени у 15-минутним градовима, тако да када желе да се преселе из једног града у други, мораће да траже дозволу од „власника“. То ће вам бити дозвољено, само ако имате довољно висок „друштвени кредит“. Под маском изолације становништва ради спасавања климе, људи ће бити лишени слободе. У Оксфорду су ово било одмах препознати, а хиљаде људи у овом граду организовале су бучне демонстрације против филтрирања саобраћаја.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://mirnov.ru/politika/lyudei-zagonjat-v-sovremennye-tyurmy.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *