• ЛГБТ идеолози и њихови извршиоци у Србији, и за ову годину су испланирали одржавање јавне, противуставне саблазни против морала и ставова апсолутне већине грађана Србије. О томе коликим корацима District Србија корача по диктату светских ЛГБТ тоталитариста и лажних бораца за људска права, прочитајте у тексту једног од водећих заступника њихових интереса, Горана Милетића, чији интервју за Данас и преносимо:

редакција i FamNews-а

Упитан у каквој атмосфери ЛГБТ+ заједница дочекује Недељу поноса, Милетић каже да се окружење за ЛГБТ+ особе није се пуно променило јер су, како истиче, насиље и дискриминација и даље два кључна проблема.

„Поред тога, велико је разочарење због заустављања израде закона о истополним партнерствима. Цео процес је и почео и заустављен вољом председника Србије, што је веома лоша и неприхватљива порука. Нови изливи хомофобије током рада на овом закону су још један проблем, на који нема реакције представника власти, али често ни представника опозиције”, указује Милетић.

Који нас све догађаји чекају на овогодишњој Недељи поноса?

– Недеља поноса ће почети 12. септембра првом представом овогодишњег Pride Theatre у оквиру кога ће гостовати неколико изврсних европских представа које за тематику имају стварност у којој живе припадници ЛГБТ+ заједнице. Поред тога, у оквиру Недеље поноса организоваћемо Међународну конференцију о инклузији ЛГБТ+ заједнице, Прајд форум, дневне разговоре са заједницом, изложбе, журке, филмски програм и домаћу премијеру документарног филма „Добродошли у Чеченију” који се бави прогоном заједнице у том региону. Иако је пандемија утицала на припрему Недеље поноса, успели смо да у највећој мери реализујемо сличан програм као и претходних година.

Да ли сте имали било каквих проблема при пријављивању Недеље поноса полицији, поготово саме шетње у суботу 18. септембра?

– Према закону, онај који сазива скуп само га пријављује, а никакво одобрење за скуп на отвореном у принципу није потребно. Међутим, сваке године се од нас очекивао јако велики број дозвола градских институција, што је и ове године случај. Поред тога, ми ћемо спровести све могуће мере заштите од ковида-19, само протокол ће бити представљен јавности наредних дана.

Која је маршута овогодишње шетње?

– Маршута је иста као и прошле године, али ће шетња почети и завршити се у парку Мањеж. Из парка ћемо кренути улицом Краља Милана, Тргом Николе Пашића, поред Скупштине Србије, Кнеза Милоша и Немањином. Шетња почиње у 16.30 часова, а на крају шетње почиње програм у Мањежу који ће трајати до 23 часа. Поново ћемо имати и штандове, тако да ће Мањеж тог поподнева бити наш Прајд парк.

Који су овогодишњи захтеви прајда?

– Захтеви су остали исти. Прва група захтева се тиче законодавног оквира и хитног доношења Закона о истополним партнерствима, Закона о родном идентитету и унапређивање закона који се тичу злостављања у школама. Друга група захтева се тиче поштовања закона и односи се на брже процесуирање злочина из мржње, говора мржње и случајева дискриминације.

„Београд Прајд” је и организатор европске манифестације „Еуро Прајд“ 2022. године која ће се одржати у Београду. Докле се стигло са организацијом?

– Нажалост, негативан утицај пандемије је и даље веома јак и неизвесност прилично успорава реализацију многих планова, али је доста тога већ урађено или започето. Очекујемо да имамо квалитативно и квантитативно бољи програм у току Недеље Поноса, Прајд хаус током свих дана трајања Еуро Прајда 2022, као и Прајд парк последња три дана Еуро Прајда 2022. Међутим, доста тога неће бити могуће без огромне логистичке и техничке подршке градских власти, јер је то огроман догађај на који ће доћи хиљаде туриста из иностранства. Европско удружење организатора Прајдова (ЕПОА) је веома задовољно нашим капацитетима и темпом припрема.

Како оцењујете застој у усвајању закона о истополним заједницама? Закон се доста дуго најављивао, на документу је рађено неколико месеци и онда је одједном нестао с јавног радара.

– То је веома лоша вест не само за ЛГБТ+ заједницу која је овим директно погођена, већ и за грађане Србије. Наиме, рад на закону је заустављен због тумачења Устава од стране председника иако Србија има Уставни суд који би пре или после усвајања могао да се изјасни о уставности, уколико то било ко затражи. Уместо тога, стиче се утисак да председник о свему одлучује и да ће закон бити донет онда када он то буде хтео. То је лоша порука јер се грађани Србије који припадају овој заједници и даље суочавају с веома реалним и свакодневним проблемима које би се уз веома мало воље могло решити. Закон је управо израз такве воље и његово доношење неће коштати ни државу ни грађане, а ЛГБТ особама веома много значи. Уверен сам да ће закон бити усвојен ове или наредне године јер је то међународна обавеза Србије. Текст је спреман, потребно је само усвајање у Народној скупштини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *