Главни уредник информативно-аналитичког издања Геополитика.ру, Леонид Савин, дао је блиц-интервју за издање Украина.ру и прокоментарисао исход сусрета Владимира Путина и Реџепа Ердогана.

Леонид Владимирович, није планирано потписивање никаквих докумената, након сусрета Путина и Ердогана у Сочију, рекао је Песков за РИА Новости. Испоставило се да у вези са Споразумом о житарицама, који је изузетно важан за Турску, није постигнут договор. Значи ли то да сада Ердоган може да очекује политичку смрт?

Не мислим да Ердогана чека политичка смрт. Мислим да се ради о нечему потпуно другом. Ердоган је почео да умишља је Русији потребнија Турска, него Турској Русија. Зато је и дошао са разним предлозима. На пример, са идејом да се изгради нова атомска централа за електричну енергију, уз учешће Росатома. То би дало предност руском бизнису и донело профит нашој економији.

Јасно је да је Ердоган дошао на састанак са Путином са читавим пакетом иницијатива. Две од њих су за нас неприхватљиве.

Прво, за Русију је немогуће да настави трговину житарицама у облику у којем је постојала. Наш председник је, на конференцији за медије, након састанка са Ердоганом, још једном нагласио да је Русија спремна да се врати у иницијативу само под нашим условима и када сви услови буду испуњени.

И, ту је све прилично отворено и јасно. Мислим да је Ердоган то добро разумео пре посете Сочију. Вероватно је турски шеф имао и неку други идеју  (укључујући и предлог о учешћу Катара у Споразуму о житарицама), али на то наша страна није могла да подржи.

Друго, ту је и преговарачки процес са Украјином, у коме Турска жели да посредује. Мислим да ни овај предлог наша држава неће прихватити. Очигледно је да је на првом месту довођење постављених циљева СВО у Украјини до логичног краја.

Поред тога, Турска се већ показала као клизав партнер када је борце „Азова“ предала украјинској страни, иако је требало да остану у Турској  до краја сукоба.

Како ће резултати преговора шефова Турске и Украјине утицати на турско-украјинске односе? Да ли ће Ердоган да закључи споразум о житарицама са Кијевом иза леђа Москви?

Турска већ има прилично конструктиван однос са Украјином (тако барем Турци мисле). Ердоган на све начине подржава режим Зеленског: испоручује хуманитарну помоћ, превози војну технику и муницију за украјинску војску.

Ако говоримо о Споразуму о житарицама уз учешће Украјине, а без Русије, поставља се питање о безбедносном коридору, па је без руске стране то је немогуће спровести.

Да ли ће флота РФ потапати бродове који иду у Украјину?

До сада је било тако да смо прегледали све бродове које смо задржавали. Да ли ће их потапати или не, одлучиваће у зависности од тога који је брод и какве сумње постоје у вези са њим.

Извор: Украина.ру

One thought on “Леонид Савин о сусрету Путина и Ердогана и зашто Русија није склопила нови споразум о житарицама”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *