Неистине гура моћни лоби који се састоји од научника, медија, индустријалаца и законодаваца

Острашћене приче о „климатском смаку света“ нису наука, већ врста религиозног заноса, а човечанство је у проблему јер такве приче схвата озбиљно, тврде стручњаци.

Научници су забринути јер мали корак дели одлуку бирократа ЕУ да нареде истребљење крава јер испуштају гасове, од идеје да се нареди искорењивање људи из сличних разлога, пишу „Вечерње новости“.

Истицање лажне климатске кризе је трагедија за савремену цивилизацију која зависи од поузданих, економичних и одрживих извора енергије, а „ни ветрењаче, ни соларни панели, ни батерије немају ове квалитете“, изричит је Волас Манхајмер, пензионисани стручњак Истраживачке лабораторије морнарице САД.

Он истиче да неистине гура моћни лоби који је Бјорн Ломборг назвао „климатским индустријским комплексом“, а који се састоји од неких научника, већине медија, индустријалаца и законодаваца.

„Они су успели да убеде многе да је угљен-диоксид у атмосфери, гас неопходан за живот на земљи, који издишемо са сваким дахом, еколошки отров“, каже Манхајмер и објашњава да су многи топли периоди током људске цивилизације били много топлији него данас.

Климатолог са Географског факултета у Београду Владан Дуцић подсећа да климу у дугим временским периодима одређују астрономски процеси које је објаснио Милутин Миланковић, сунце и други фактори, а да је човек и његова активност тек на крају низа.

„Када је реч о Србији, чак и у најгорим прогнозама сценариста глобалног отопљавања пише да ће она имати климу налик налик оној у Тесалији, житници Грчке“, каже Дуцић.

Нојева климатска барка

Палеонтолози су одавно утврдили да је простор Србије у дубокој геолошкој прошлости, у време климатских и тектонских промена, био прибежиште живог света са других меридијана који су се претварали у жарке пешчане или ледене пустиње.

Пре око 600.000 година део Балкана јужно од Саве и Дунава се издигао, а Панонско море је отекло кроз Ђердап у Тракијску низију и од тада су централну и западну Европу девет пута погађала ледена доба и покривали је глечери.

Простор Србије је сваки пут остао ван домашаја леда, а живи свет који је овде стигао из Африке и Азије после отопљавања је колонизовао север и запад Европе.

Европски центар за истраживање геонауке животне средине померио је постојање балканске „Нојеве климатске барке“ још дубље у прошлост.

На основу фосила који се налазе само у тлу Балкана и Анадолије, закључено је да је између Западне Европе и Средње Азије пре око 50 милиона година постојао континент који су назвали Балканадолија.

Када је дошло до климатских промена пре око 34 милиона година тадашњи живи свет палео-континента Западне Европе је потпуно изумро. На срећу Запада, због снижавања нивоа прамора током формирања поларне ледене капе Балканадолија је остала на сувом и живи свет са ње је колонизовао Запад.

Изгубљени континет, данас заглављен у тлу између ЕУ и Средњег истока остао је мост климатских миграција и у историјско доба.

„Клима никада сама по себи није пресудан фактор друштвених догађања, али заједно са људским фактором микроклиматска колебања могу да изазову догађаје, као што су миграције, ратови, чак и пропаст цивилизација“, закључује професор Дуцић.

ИЗВОР: https://rt.rs/news/15293-lazna-klimatska-kriza/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *