У РУСКОМ ДОМУ ПРОМОВИСАНА АНТОЛОГИЈА „РУСКА ПОЛИТИЧКА МИСАО ДАНАС“

* Приређивач антологије Владимир КРШЉАНИН: То је армагедонска битка. Између Првог и Другог европског рата, Запад је извршио огромне униполарне злочине у Авганистану, Ираку и Либији. Већ у Сирији је био руском војно-политичком силом спречен да учини огроман злочин и зато је тада, 2014. године, покренуо последње средство које је имао у резерви – украјинску паклену машину, али је  данашњи изнуђени реванш Русије неодољив… За Запад је последњи час да се прилагоди, да не би био осуђен и уништен као носилац новог фашизма

* Сергеј БАБУРИН: Књига показује и како Русија ослобађа свој поглед на свет од заблуда неолибералног Запада. После фебруара 2022. године, када је Русија срушила униполарни светски поредак, живимо у другом свету. Ово што је Русија почела да ради је процес спасавања човечанства и управо у томе је данас мисија руског и српског народа

* Српски и руски академик Славенко ТЕРЗИЋ: Слабо знамо руску историју, али и савремену Русију, јер смо нажалост формирани у западном културном кругу. Ова књига попуњава ту празнину и има утолико већи значај

* Професор ФПН Синиша АТЛАГИЋ: „Руска политичка мисао данас“ је зборник великих идеја чији аутори указују на преломни тренутак у једној историјској епохи

* Зоран МИЛОШЕВИЋ: Савремена, постсовјетска етапа руске политичке мисли је православно интегративна. Њена главна особеност је љубав према Богу и човека према човеку. Она је и под значајним утицајем словенофила, нарочито Данилевског. Кршљанинова антологија је јединствена јер нам свима даје домаћи задатак њеног дубљег проучавања

_________________________________________________________

РУСКА политичка мисао данас – била је тема разговора стручњака у Руском дому.

На овај начин је промовисана истоимена антологија, коју је приредио и превео Владимир Кршљанин, објављена у заједничком издању Института за политичке студије и компаније Информатика из Београда и Међународне словенске академије из Москве.

У разговору су учествовали академик Славенко Терзић, председник Међународне словенске академије Сергеј Бабурин (видео укључењем из Москве), професори Синиша Атлагић и Зоран Милошевић и аутор књиге Владимир Кршљанин.

Славенко Терзић

Учесници разговора су се сложили да је књига, која обухвата 31 рад 25 истакнутих руских аутора, међу којима су Путин, Лужков, Глазјев, Бабурин, Сурков, Патрушев, Зјуганов, Дугин, Панарин и многи други, редак подухват, не само у Србији, који данас има огроман значај за разумевање драматичних догађаја у свету.

Сергеј Бабурин је истакао да су у књизи сједињене и позиције руске државе и позиције руског друштва и да књига даје уникалну могућност да се добије слика о томе како се у Русији одвија процес националне самоидентификације.

По њему, књига показује и како Русија ослобађа свој поглед на свет од заблуда неолибералног Запада. Бабурин је нагласио да после фебруара 2022. године, када је Русија срушила униполарни светски поредак, ми живимо у другом свету. По њему, то што је Русија почела да ради је процес спасавања човечанства и управо у томе је данас мисија руског и српског народа, што уверљиво показују текстови у овој књизи.

Синиша Атлагић

Српски и руски академик и бивши амбасадор у Москви, Славенко Терзић, констатовао је да слабо знамо руску историју, али и савремену Русију, јер смо нажалост формирани у западном културном кругу и да ова књига, која попуњава празнину у нашој јавности има утолико већи значај.

Релевантност садржаја књиге он је илустровао ставовима из текстова изузетно значајних руских савремених политичара и мислилаца Глазјева, Суркова, Патрушева и Караганова.

Професор на Факултету политичких наука, Синиша Атлагић, нагласио је да је „Руска политичка мисао данас“ – зборник великих идеја чији аутори указују на преломни тренутак у једној историјској епохи и на појаву нових делатних снага, које артикулишу нове пројекте друштвеног развоја.

Овај зборник радова, рекао је он, весник је реализације идеје о новом путу самореализације човека чији је почетак у савременој Русији.

Научни саветник Института за политичке студије Зоран Милошевић се укратко осврнуо на пет етапа у историји руске политичке мисли.

Сергеј Бабурин (преко видео-бима) и Зоран Милошевић

Савремена, постсовјетска, данас је православно интегративна. Њена главна особеност је љубав према Богу и човека према човеку. Она је и под значајним утицајем словенофила, нарочито Данилевског. Показујући све то, Кршљанинова антологија је јединствена и даје нам свима домаћи задатак дубљег проучавања руске политичке мисли.

Владимир Кршљанин је најпре говорио о историјату настанка књиге и захвалио се Ђури Билбији и његовом порталу Факти, на којем су сви текстови из књиге били најпре објављени, као и издавачима. Он је затим, коментаришући везу између текстова у књизи и текућих збивања, рекао следеће:

«Запад сада води Други европски рат после Другог светског, који је истовремено и Први светски хибридни рат, односно армагедонска битка. Први европски рат је директно водио против Србије, а Други води индиректно против Русије. У међувремену је извршио огромне униполарне злочине у Авганистану, Ираку и Либији. Већ у Сирији је био руском војно-политичком силом спречен да учини огроман злочин и зато је тада, 2014. године, покренуо последње средство које је имао у резерви – украјинску паклену машину. Русија је ту поступила и принципијелно и мудро, дошавши у позицију да њен данашњи изнуђени реванш буде неодољив.

Истовремено видимо да су водеће западне силе биле дубоко неискрене у свим великим питањима Првог и Другог светског рата. Ипак, тековине Другог ће бити очуване, јер тако хоће Русија и Кина, а за Запад је последњи час да се томе прилагоди, да не би био осуђен и уништен као носилац новог фашизма.

Србија је весник Новог света, који предводе Русија и Кина. После два века обнављања своје државности, које јој је омогућила Русија, али које се одвијало у западном културно-привредном и правном миљеу, можемо да захвалимо Божјој промисли што смо и даље на правој страни историје и што смо нада за целу Европу (а о Балкану да и не говоримо). Зато све наше интелектуалне и стваралачке способности данас морамо усмерити ка једном циљу: како да што пре и што потпуније материјализујемо своје духовно братство са Русијом» – нагласио је Кршљанин.

ИЗВОР: http://fakti.org/citaliste/krsljanin-zapad-je-svoj-prvi-evropski-rat-vodio-protiv-srbije-a-sada-drugi-vodi-protiv-rusije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *