Поводом годишњице руских предлога Западу о гаранцијама међусобне безбедности.

Сада у Украјини, сасвим закономерно, страдају цивили, од којих многи изгледа не разумеју зашто им је Русија дошла са оружјем и шта су они урадили Русима: „Зашто нас?“

У принципу, то је нормално, поготово ако се узме у обзир чињеница да и неки, посебно неразумни, Руси постављају исто то питање. Стога предлажем да набројим оно „Зашто?“, које се накупило током 30 година независности:

Украјина је од самог почетка 90-их кренула ка зближавању са Западом, и то са својом најмрачнијом идеологијом – нацизмом, постепено величајући саучеснике ове мизантропске идеологије и славећи оне који су преживели.

Током чеченских ратова убијани су руски војници, а то су радили и украјински екстремисти, од којих нико касније није изручен Русији нити осуђен у Украјини.

За обарање руског путничког авиона изнад Црног мора, Украјина се извинила Израелу, али се није извинила Русији.

– Грузија је покренула војна дејства 2008. године и са оружјем које јој је испоручила Украјина, а и из којег су Грузијци убијали руске војнике.

– Русија већ 30 година испоручује гас Украјини по сниженој цени, а и редовно плаћа транзит гаса у Европу, који је Украјина стално крала.

– Украјина је, подстакнута Западом, организовала два Мајдана (тзв. Обојене револуције), усмерена пре свега против Русије, а 2014. године главни слоган је био „Украјина није Русија“, уз скандирање „Московљане на гиљотину“.

– Већ после првог Мајдана (2004) Степан Бандера, један од најкрвавијих злочинаца у историји, проглашен је за главног хероја Украјине.

– Један од првих закона 2014. године био је закон о укидању руског језика као регионалног, којим је Украјина задирала у интересе милиона Руса који живе на целој територији.

– Одмах после Мајдана 2014. на Крим су послати возови пуни нациста, а када се Крим вратио Русији, Украјина је тамо прекинула снабдевање струјом и водом.

– Оружане снаге Украјине су више од осам година бомбардовале Донбас и Доњецк, убијајући Русе, што је забележено у УН.

Украјина се осам година није придржавала споразума из Минска и припремала се за рат са Русијом, обучавајући своју војску на Западу, чиме је почела масовна испорука наоружања и војни развој украјинске територије.

– Уочи СВО-а, Зеленски је дао озбиљну изјаву о употреби нуклеарног оружја против Русије.

– Коначно, последње: Украјина треба да пита Запад зашто је стварао убедљиву илузију да ће бити примљена у ЕУ и НАТО, као и зашто су је подстицали да одбија да разговара са Русијом о међусобним безбедносним гаранцијама15. децембра 2021. , што је заједно са свим горе наведеним, довело је до неминовности СВО.

И заиста, зашто?

ИЗВОР: Александар Дубровски/ТГ

One thought on “Кратак списак разлога због који је била неизбежна Специјална војна операција”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *