Поводом  годишњице највећег етничког чишћења у Европи после Другог светског рата, злочиначке акције Запада и хрватске војске ”Олуја”, премијерно је приказан на РТВ и друштвеним мрежама истоимени кратки играни филм.

Двојица Никола, Живковић и Раусављевић су творци наведеног филма, кратког по дужини, непуних четири минута, али великог по садржају и поруци. Основ филма је песма Николе Раусављевић, који је као четворогодишњи дечак преживео страхоте ”Олује” бежећи из свог дома у Српској Крајини. Тада је понео кључ којим је последњи пут закључана кућа у којој је рођен, а који и данас чува са болом потиснутим дубоко у души, који произноси овим речима: ”Кључ и даље имам, али та врата не постоје…Песма је моја и наравно да је лична, али с друге стране, она представља комплетну људску трагедију, свих са ових простора и целог света.”

Песник Раусављевић и режисер Живковић су филмом показали да су младост која је свесна свог порекла и изазова који стоје пред њом. Самим одабиром теме за филм, они су показали храброст и одлучност да не желе да праве компромис са наметнутим духом овог палог светав. Иако није популарно говорити о страдању и патњама србског народа, они кроз лик човека коме је ”олуја” однела жену и сина баш то убедљиво чине.

Више од две деценије Запад преко евроунијатске колонијалне управе, кроз школски систем и медије, мења свест нашој децу, претварајући их у масу која није свесна свог порекла и која не хаје за свој народ и његов опстанак. Брише им се из свести велика и часна прошлост једног страдалног народа, а намећу лажи о народу који је починио геноцид и кога се треба стидети. Због тога све више младих људи, уместо да се поноси што су Срби, стиде се и одричу припадноштва свом народу.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Пример ова два млада човека, двојице Никола, охрабрује и показује да није све изгубљено. Да имамо младост која се поноси својим пореклом и прошлошћу, која може да учини овај свет бољим. Док је овакве младости, биће и будућности овог народа.

Завршићемо речима Николе Живковића: ”Не знам којим речима бих могао описати узбуђење поводом објављивања филма. Препоносан сам на екипу која је заслужна што боље изгледа него што сам могао замислити. Помозите нам тако што ћете поделити са осталима. Хвала свима на подршци!”

Уредништво Борба за истину

ИЗВОР: https://borbazaistinu.rs/kratak-ali-veliki-film-dva-mlada-coveka/

One thought on “Кратак али велики филм два млада човека”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *