„Окићено“ Цетиње; фото: Новости

„Немојте нас браћо друге вјере хушкати једне на друге“

Отворено писмо групе грађана из Котора, чија су имена позната редакцији нашег портала, преносимо интегрално

„Которска јавност, као уосталом и цијела црногорска, ових дана препричава дешавања на Цетињу која су, заслужујући Милу Ђукановићу у стању одрађивања вјероватно посљедњег дуга тамо њима, могла прерасти у крваву трагедију на простору који је некако избјегао оно што се десило на осталим, диљем бивше заједничке државе.

Без намјере за етикетирањем, али чињенице су чињенице, јер оно што у граду, који се дичи вјековном мултикултуралношћу, мултиконфесионалношћу, и осталим мулти, очигледно, празним причама, посебно привлачи пажњу, јесте активност неколицине (ваљда само толико) которских Хрвата, односно католика, у „дешавањима“ петог септембра, али и прије, у сусрет овом датуму.

Један од виђенијих суграђана, некадашњи ватерполиста и министар, као што се и дало видјети на видео запису, био је у „штабу“ – центру чудовишног и демонског догађаја на Цетињу, који је „essentialiter“ требао резултирати међусобним покољем браће православаца.

Посебно су симптоматичне активности неколицине из поменутог национално-вјерског корпуса на друштвеним мрежама, који по објавама само што поново не крену на Цетињски манастир, али очигледно само у виртуелном им свијету, јер их петог, али као ни већине Цетињана, нешто није било око оних гума и у диму сузавца….

„Невјероватно, тужно, безобразно, нељудски“, само су неки од епитета који се у Котору тим поводом могу чути ових дана, посебно поводом појављивања прослављеног ватерполисте у „милочанковом штабу“, под липама у градској цетињској кафани и ријечи које је нажалост изговорио и потврдио да се до сада само претварао у неким важним стварима. Чини се да је био нешто нестрпљив.

Кад поменусмо Цетињане, знамо једног од власника апартмана у Котору који је угостио три породице са дјецом са Цетиња, док је на Жабљаку петог било највише регистарских таблица пријестонице. Паметноме доста да повеже у што нас је желио увалити Мило.

Зато питање – што ће сво то бламирање (доливање уља на ватру петог на ЦТ, познати просвједи испред манастира уз пјевање усташких пјесама, мржња на друштвеним мрежама) једном од најбољих ватерполиста свијета, али и једном ватрогасцу, једном лимару, једном аутомеханичару, поморском капетану, сараднику једног од кланова (добро овог и разумијемо), једном техничару, рибару, уколико није у питању неки дуг бившем монструозном режиму, или је у питању једноставно мржња. А рекли би смо да је у главници управо ово друго, уз мали проценат оног првог.

Зато апел, немојте нас браћо друге вјере хушкати једне на друге. Довољно смо због протеклих 30 година, које су добрано и вашом заслугом, појели скакавци, слуђени и без оваквих ваших активности.

Нама у Боки (Заљеву светаца како га зовете) је добро познато да вам је до Црногораца стало таман колико и до Срба и да бисте нас „ин-фине“ све у један кош, мада је то овим првим тешко објаснити тренутно.

Све у свемо сте брате толико провидни и досадни, при том сте због претварања феномен за посматрање, посебно у својој до зла бога приземној мржњи коју емитујете (али то је јаче од вас).

Подсјећамо, недавно су у Котору устоличили бискупа г. Штироњу.

Нама, који понашањем с правом дајемо смисла горепоменутим мулти причама, није пало на памет да негодујемо и протестујемо зато што господин није из Котора, што је из друге државе, да је катедрала власништво Котора и сл. глупости, а камоли да препријечавамо путеве према Дубровнику, палимо гуме, нападамо и псујемо полицајце, призивамо грађански рат.

Стога се мало укључите у мулти причу, како бисте се бар колико-толико опрали пред Богом. Нама у суштини све поменуто не смета, јер на нама није и да судимо, али ово чисто због вас и ваше дјеце. Сматрамо да се овакве ствари које радите скупо плаћају код Онога горе.

Да не заборавимо, ово су написали Которани – Катуњани поријеклом, а неки и рођени у близини Манастира Светог Петра Цетињског (ваздушне линије од 500 до шест км, ако не лаже гоогле мапа).

Да нам живи наш цијењени Митрополит Јоаникије!“

ИЗВОР: https://www.in4s.net/kotorska-javnost-zapanjena-ponasanjem-sugradjana-katolika-u-desavanjima-na-cetinju-nevjerovatno-tuzno-bezobrazno-neljudski/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *