Комплекс РЕБ «Мурманск-БН» (Фото: mil.ru)

Потпуна парализа свих непријатељских радио комуникационих система у радијусу од 5.000 километара – чак и више?

АУТОР: Виталиј Орлов

У арсеналу Оружаних снага Руске Федерације налази се оружје које изазива истински ужас и трајне главобоље код генерала „најмирнијег војно-политичког блока“. Управо таквом развоју домаће „одбрамбене индустрије“ треба приписати и комплекс радио-електронског супротстављања „Мурманск-БН“.

Већ у фази тестирања прототипа, велику пажњу на овај Радио-електронски борбени комплекс приковали су не само лидери Северноатлантске алијансе, већ и читава војно-политичка партија колективног Запада, што се, иначе, чини потпуно логично. У бесу због немоћи посматрали су како Оружане снаге Русије стварају и добијају краткоталасни обалски комплекс за електронско ратовање, способан да потпуно паралише функционисање електронских система НАТО наоружања, а да их физички не уништи.

Сажетије од других, већ познату „озбиљну забринутост” колективног Запада формулисао је извесни Ксавје Рофе, који је њене главне тезе изнео на страницама француског новинског интернет извора „Atlantico“. Према његовом мишљењу, високоефикасно деловање овог комплекса за електронско ратовање у стању је да онеспособи не само све савремене војне циљеве, укључујући поморске и ваздушне базе Северноатлантске алијансе, већ и чисто цивилне објекте.

И морам признати да постоји неколико оправданих разлога за његове страхове, од којих једним треба сматрати домет комплекса „Мурманск-БН“, који је око пет хиљада километара. А у условима идеалног преноса сигнала, вредност ове карактеристике се повећава на осам хиљада километара, покривајући не само целу западну Европу, већ и значајан део Атлантског океана.

Према писању интернет портала „ИноСМИ“, изјаве западног експерта о „апсолутној парализи и немогућности благовременог реаговања снага НАТО-а са седиштем у Западној Европи“, како кажу, су основане. А то, заузврат, значи да је „понос америчке ваздухопловне индустрије“, коју Пентагон позиционира као високотехнолошки ловац-бомбардер пете генерације Lockheed Martin F-35 Lightning II, потпуно лишен „сателитских комуникација виталних за рад”, тј. без које једноставно не може да лети.

Важно је напоменути да Ксавије Рофе, дозвољава да колективни Запад издржи поседовање Руске Федерације – „наследнице једне од суперсила учесница Хладног рата“ – ултрамодерног оружја, те има право да изрази забринутост о изгледима за распоређивање система електронских противмера „Мурманск-БН“ у посебно „рањивим областима руских граница.“ Експерт назива присуство ових система у заштитним контурама Калињинградске области, Кримског полуострва и Керчког мореуза кључним извором своје забринутости.

А сада да размотримо колико су страхови западних генерала у вези са „Мурманском“ оправдани и релевантни.

Несумњиво обећавајући краткоталасни обалски комплекс електронске борбе „Мурманск-БН“, чији почетак уласка у трупе датира из 2014. године (Северна флота), суштински се разликује од свих система Радио-електронске борбе које су раније усвојиле Оружане снаге Русије. Пре свега, зато што се ради о моћном стратешком оружју способном да „заслепи” и „омами” опрему интелигентног наоружања и извиђачке опреме на дометима шест и по пута већим од домета њихових иностраних конкурената. Као кључни циљеви новог перспективног система идентификована су средства радио-извиђања и, наравно, везе за бродске и ваздушне групе. Успут, Мурманск потпуно потискује ћелијске комуникације (ВХФ-УХФ), сателитске таласе и радио-апарате присутне у области покривања.

Радећи у аутоматском режиму, опрема краткоталасног комплекса Мурманск-БН прикупља, обрађује и класификује податке о изворима краткоталасног зрачења, истовремено одређујући њихов тип и потребну снагу сметњи како би се обезбедило њихово најефикасније потискивање. Познато је да краткоталасни опсег традиционално користе системи који обезбеђују комуникацију између посада површинских бродова и авиона који се налазе на знатној удаљености један од другог.

Радећи у аутоматском режиму, опрема краткоталасног комплекса „Мурманск-БН“ прикупља, обрађује и класификује податке о изворима краткоталасног зрачења, истовремено одређујући њихов тип и потребну снагу сметњи како би се обезбедило њихово најефикасније потискивање. Познато је да краткоталасни опсег традиционално користе системи који обезбеђују комуникацију између посада површинских бродова и авиона који се налазе на знатној удаљености један од другог.

Из овога следи логичан закључак да је деловање комплекса за електронско ратовање „Мурманск-БН“ способно да поремети комуникације авиона, ратних бродова и копнених јединица Северноатлантске алијансе, не само у земљама Централне и Источне Европе, већ и преко водама северозападног дела Атлантског, Балтичког и Црног мора.

Данас је перспективни краткоталасни обални комплекс „Мурманск-БН“ усвојен од стране неколико центара за електронско ратовање распоређених на западу (Калињинград), истоку (Петропавловск-Камчатски), југу (Крим) и северу (Мурманск) Русије. Федерација. Међутим, главни разлог кошмара наших заклетих западних „партнера” је само оно што се њих директно тиче. У овом случају, ради се о системима за електронско ратовање које су усвојила и овладала војна лица 841. одвојеног центра за евакуацију балтичке флоте и 475. центра за евакуацију Црноморске флоте Русије.

Управо је овај фактор изазвао аномалну активност Ратне морнарице, извиђачких авиона  и НАТО-а у водама Црног и Балтичког мора. Међутим, ова ситуација има још један аспект који је веома вредан за Оружане снаге РФ. Интензивно вођење електронске обавештајне службе од стране Ваздухопловства и Ратне морнарице Северноатлантске алијансе у непосредној близини руских граница пружа специјалистима наших РЕБ јединица и јединица које су у саставу Кримске и Калињинградске групе јединствену прилику да попуне и ажурирају база података о средствима које користи потенцијални непријатељ. И, наравно, организација практичне обуке кадрова.

Јединственост „Мурманск-БН“ лежи првенствено у његовој свестраности, јер је то комплекс који вам омогућава да истовремено вршите радио-електронско извиђање и електронско сузбијање – истовремено. Према мишљењу специјализованих стручњака, у погледу низа карактеристика, као што су радни фреквентни опсег, величина банке података сигнала, брзина скенирања и потискивања фреквенције, руски комплекс нема страних аналога. Штавише, ниједна од земаља савременог света неће моћи да створи нешто мање-више слично у наредних неколико деценија.

За транспорт „Мурманск-БН“ потребно је седам камиона КамАЗ, а његов антенски систем је постављен на четири телескопска носача од 32 метра. Стога, 72 часа су потребна за његово борбено распоређивање не изгледају уопште дуго. Али да би се ускратила навигација и комуникација, као и потпуно онемогућило електронско пуњење авионике непријатељског авиона или брода, комплексу је потребно неколико минута. Од сада па надаље, незвани гости попут заставног брода Шесте флоте америчке морнарице USS Mount Whitney, америчког разарача USS Ross или британског разарача Defender, који су познати по провокацијама у руским територијалним водама, треба да воде рачуна о овом веома непријатном фактору за њих.

Уосталом, функционисање свих система који су запали у поље деловања „Мурманск-БН“ биће, најблаже речено, отежано. Међутим, његов главни задатак је апсолутно уништавање информационог поља непријатеља и накнадно успостављање препрека за брзи пријем (пренос) података о циљевима и команди.

Основни циљ ових комплекса су системи попут Глобалног краткоталасног комуникационог система Сједињених Америчких Држава, који обезбеђује комуникацију између власти Пентагона не само са својим бродовима и авионима, већ и са ваздухопловством и морнарицом њихових савезника на северу. „Озбиљна забринутост“ трајно оронулог „хегемона“ у овом случају је утолико прикладнија јер је једина еквивалентна замена за постојећи систем кабловска комуникација који је отпоран на сметње.

Као резиме. Очигледно је да би трајно присутна брига колективног Запада, као никада требало да буде природан резултат рада домаћег војно-индустријског комплекса, а јачање руских војних група у енклави Калињинград и на полуострву Крим од Комплекс „Мурманск-БН“ требало би да буде одлучујући фактор у стварању „балтичко-црноморске капе“, која ће гарантовано покривати ове територије средствима електронске обавештајне службе „најмирнијег војно-политичког блока“.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://svpressa.ru/war21/article/358780/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *