АФОРИЗАМ ИЗ НАСЛОВА ЈЕ ИЗ НОВЕ КЊИГЕ ДУШАНА ПУАЧЕ „ПРОМЕТЕЈ СЕ ВРАТИО“

 

  •  „Од свих болести зависности заразила ме је власт. Не желим да оздравим“
  • „Нашим фудбалерима би требало објаснити да побеђује онај ко да више голова а не који их више прими“
  • „Историју не пишу више победници него они који више плате“

 

АУТОР: Вера Кондев

 

ГУГЛ је мој кућни лекар, Сам бирам болести. Сам бирам терапију;

Пандемија вируса је захватила и Србију, што је још један доказ да смо ми део света;

Корону бесплатно достављамо по кућама – има се, може се;

Од свих болести зависности заразила ме је власт. Не желим да оздравим; 

Туберкулоза је била болест сиротиње. Корона се изборила за социјалну правду;

Хипохондар у доба короне је тотално распамећен. Повећао му се број болести које може да изабере;

Када ћемо већ једном са короном прећи са социјалне на историјску дистанцу? …

 

То су само неки афоризми у најновијој (петој) књизи Душана Пуаче (1949) насловљени „Прометеј се вратио“ у издању „Алме“ коју сам одабрала да читаоцима са њом пожелим да у здрављу и миру (у својим кућама) прославе све празнике који следе.

Пуача је у овом делу, на самом крају, дао своју кратку биографију, да се родио у Осијеку, али је студије права дипломирао у Београду у коме живи и сада.

Сатиром се бави већ 40 година а написао је и књигу кратких сатиричних прича о коњима.

Ово је трећа књига афоризама из трилогије о Прометеју („Прометеј је побегао“, „После Прометеја“) и признаје да га је тај бог из грчке митологије опчинио јер га сматра симболом доброчинаства пошто је људима дао ватру и зарад тога се жртвовао да му орлушине кљуцају јетру.

У аутобиографској белешци Пуача пише да је објављивао текстове у низу листова и да су превођени на 10 језика и уврштени су у антологије афоризма. Не помиње које је све награде добио (али ретко).

Предговор за ово најновије Пуачино дело написао његов колега по перу Александар Чотрић који није штедео похвале за његов целокупни опус.

Између осталог, Чотрић је истако да је  „Пуача уметност кратке писане форме значајно обогатио, а да су неке његове мисли стекле антологијску вредност“.

Према Чорићевим речима, „афоризми овог сатиричара препознатљиви су као кратки, елегантни, мудри и да су, од почетка, били аутентични, оригинални, слободни и маштовити“.

„Пуачине књижевне минијатуре потврдиле су да и после више деценија од настанка имају златни сјај и дијамантску чврстину“, а додала бих и „вечиту актуелност“.

Набрајајући којим се све темама Пуача бавио и бави, Чотрић је навео: политику (Од сурогат мајки политичке партије су украле идеју. Тако се родила и сурогат опозиција), затим свакодневни живот (Комшија се камуфлирао у волонтера. Нуди се да ме у свему испомаже), спорт (Нашим фудбалерима би требало објаснити да побеђује онај ко да више голова а не који их више прими), о поразима и победама (Историју не пишу више победници него они који више плате), секс и еротика (Филмски пољубац значи секс у припреми)…

Иначе, и наслов књиге је почетак једног афоризма који гласи: „Када се Прометеј вратио људи су га дочекали са ватрогасним апаратима“.

Право је задовољство прочитати свих 500 афоризама јер не само да су мудри, актуелни, духовити већ потребни током ових празничних дана да нас барем забаве.

 


ИЗВОР: http://fakti.org/citaliste/koronu-bespolatno-dostavljamo-po-kucama-ima-se-moze-se

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *