Портпарол Министарства одбране Русије генерал Игор Конашенков је саопштио да је у ракетном удару уништено више од 50 генерала и официра

Извештај Министарства одбране Руске Федерације о току специјалне војне операције који је представио портпарол генерал Игор Конашенков:
– Офанзива на северодоњецком правцу се успешно развија. Јединице Народне милиције Луганске Народне Републике уз подршку Оружаних снага Руске Федерације ослободиле су насеље Метелкино.
– Поједине јединице Оружаних снага Украјине напуштају подручје борбених дејстава због лошег морално-психолошког стања, недостатка муниције и подршке. Дакле, вод 1. чете 1. батаљона 57. моторизоване пешадијске бригаде, који се бранио у рејону Лисичанска, напустио је тешко наоружање и напустио своје положаје.
– Оружане снаге Руске Федерације настављају са ударима по војним објектима на територији Украјине.
– Током протеклог дана, високо прецизне ракете великог домета морског базирања „Калибар“ у 12.30 уништиле су командно место украјинских трупа у близини насеља Широка Дача, Дњепропетровска област, у тренутку када се одржавао радни састанак командног штаба оперативно-стратешке групе трупа „Александрија“.
– У удару је уништено више од 50 генерала и официра Оружаних снага Украјине, укључујући из Генералштаба, команде Каховске групе трупа, ваздушно-јуришних трупа и формација које делују на правцу Николајева и Запорожја.
– У 20.20 високопрецизне ракете дугог домета „Калибар“ на територији фабрике трансформатора у граду Николајеву уништиле су десет хаубица 155 мм М777 и до 20 борбених оклопних возила које је Запад испоручио кијевском режиму у прошлих 10 дана.
– У 19.20 високопрецизне ваздушне ракете уништиле су воз са људством, наоружањем и војном опремом 1. батаљона 14. одвојене механизоване бригаде, који је стигао из града Владимир-Волински у зону борбених дејстава у Донбасу.
– Као резултат удара на месту за истовар возова у близини железничке станице Губиниха у Дњепропетровској области, уништено је више од 100 припадника Оружаних снага Украјине, 30 тенкова и борбених оклопних возила.
– У 02.05 у рејону насеља Селидово Доњецке Народне Републике неутралисано је људство и војна техника 56. моторизоване пешадијске бригаде Оружаних снага Украјине. Уништено је до 200 милитаната, укључујући стране плаћенике који су били у саставу ове бригаде, као и два борбена возила вишецевног ракетног система „Град“, 10 борбених возила пешадије и оклопних транспортера.
– У оквиру контраартиљеријске борбе на Доњецком правцу уништено је седам водова вишецевних ракетних система „Град“ и један артиљеријски вод на ватреним положајима.
– Оперативно-тактичка авијација уништила је четири складишта ракетног и артиљеријског наоружања и муниције у рејонима насеља Максимиљановка, Авдејевка, Зеленое Поље и Георгијевка Доњецке Народне Републике, као и ПВО систем „Бук-М1“ у Северском Луганске Народне Републике.
– Ракетне трупе и артиљерија неутралисале су 22 командна места, 48 артиљеријских јединица на ватреним положајима, људство и војну опрему Оружаних снага Украјине у 123 округа.
– У удару оперативно-тактичког ракетног система „Искандер“ на територији Харковског погона за ремонт тенкова уништена су два лансера вишецевног ракетног система Ураган.
– Више од 400 непријатељских војника, 10 тенкова и других оклопних борбених возила, 11 оруђа артиљерије, 11 вишецевних ракетних система и 28 специјалних возила уништено је у ваздушним ударима, као и ракетних и артиљеријских снага.
– Руски ПВО системи су оборили авион Су-25 украјинског ратног ваздухопловства у рејону Червонаје Долине у Миколајевској области.
– Оборено је осам украјинских беспилотних летелица.
– Поред тога, пресретнуте су три тактичке ракете „Точка-У“ у рејонима Новозвановке и Новоалександровке Луганске Народне Републике, као и две ракете вишецевног ракетног система „Ураган“ у рејону Бољшоји Проходи Харковске области.– Укупно од почетка специјалне војне операције је уништено 207 авиона, 132 хеликоптера, 1249 беспилотних летелица, 344 противваздушна ракетна система, 3683 тенка и друга борбена оклопна возила, 562 вишецевних ракетних система, 2043 оруђа артиљерије, као и 3715 јединица специјалних војних возила.

– Велики губици у редовима Оружаних снага Украјине приморавају украјинску команду да убаци у борбу неспремно особље које нема потребне вештине у руковању оружјем и војном опремом.
– Тако је у 13.30 пар јуришних авиона Су-25 украјинског ратног ваздухопловства напао положаје својих јединица у рејону насеља Широкоје Дњепропетровске области.
Извор: ВОСТОК

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *