* Списатељица Кејси МИШЕЛ у листу The Atlantic: „Чак и ако Путин не успе да врати Украјину, <…> Кремљ ће наставити своју колонијалну власт у земљама као што су Татарстан, Чеченија, Сибир и Арктик“

* И још кличе: „Након што Украјина стави тачку на покушаје Русије да је реколонизује, Запад би требало да се заложи за потпуну слободу поданика Руске империје“

* Американци и Британци су хтели да на крају Другог светског рата разбију Немачку на „ландове“. Сада је план отприлике исти: демонизовати Русију (The New York Times је Русију, преко историчара Тимотија Снајдера, пре неки дан већ прогласио „фашистичком земљом”), па прво остварити победу у Украјини, а затим покушати расећи Русију на делове

________________________________________________________

Аутор: Викторија НИКИФОРОВА

„ДЕКОЛОНИЗУЈТЕ Русију!“ – наслов је чланка у интелектуалном америчком листу The Atlantic који може да завара.

Да ли аутор заиста позива да збацимо остатке разних ланаца (финансијских и менталних) којима је колективни Запад деценијама везивао Русију?

Ама не! Аутор – списатељица Кејси Мишел – много је већи дриблер. Русија је та која се у њеној машти појављује као колонизатор!

Како беше код Булгакова?

„Казан је узео, Астрахан узео, Ревел је узео, Шпак није узео…“ – каже он за цара Ивана Васиљевича.

Дакле, Казањ, Астрахањ и Ревел, по америчким теоретичарима, су жртве окупације.

Американци су већ помогли Талину (бившем Ревелу) да се ослободи, сада су на реду други руски градови.

Они би да окупе цео свет и почну да побројане градове хитно спасавају од „московских окупатора“.

„Чак и ако Путин не успе да врати Украјину, <…> Кремљ ће наставити своју колонијалну власт у земљама као што су Татарстан, Чеченија, Сибир и Арктик“, пише Мишел.

„Након што Украјина стави тачку на покушаје Русије да је реколонизује, Запад би требало да се заложи за потпуну слободу поданика Руске империје“, не крије The Atlantic.

Мишел описује састанак америчког Савета за националну безбедност који је Буш старији сазвао у септембру 1991. У време када се Совјетски Савез распадао.

Неки од саветника Џорџа Буша су тада били за спасавање СССР. Министар одбране Дик Чејни се свађао са њима.

„Хтео је да распарча не само Совјетски Савез, <…> већ и саму Русију, како она никада не би могла да постане претња свету“, касније је посведочио директор ЦИА Роберт Гејтс.

Од тада, као што видимо, мало се шта променило у постављању циљева западних „партнера“ Русије.

Тимоти Снајдер

Својевремено, на крају Другог светског рата, Американци су желели да потпуно униште државност Немачке, са њеним разбијањем на „ландове“. Стаљин то није дозволио.

Сада је план отприлике исти: демонизовати Русију (The New York Times нас је, преко угледног историчара Тимотија Снајдера, пре неки дан већ прогласио „фашистичком земљом” – није лоше, зар не?), прво остварити победу у Украјини, а затим покушати расећи Русију на делове.

Те „делове“ било би лако окренути једне против других, истовремено извлачећи из њих бесплатно угљоводонике, жито, дијаманте, дрво…

Наша ведра јавност обично хорски узвикује: „Све су то теорије завере!“

Није тако. Комадање Русије је званични план наших америчких колега. Управо са њим се данас води борба, укључујући и Украјину.

Морамо одати признање америчким интелектуалцима. The Atlantic је покушао да измисли нови сос под којим ће се Вашингтон борити за распарчавање Русије. Нови сос се зове (да не поверујете) – „борба против колонијализма“.

Апсурд? Што да не?

Америчка олигархија је та која уништава привреде свих земаља до којих данас може да досегне. Волстрит је тај који усисава и девалвира уштеђевине људи по свету.

У најскорије време ћемо посматрати како људи – зато што су САД разбиле светску логистику – умиру од глади.

То је најсуровија глобална верзија неоколонијализма.

ИЗВОР: http://fakti.org/quo-vadis-orbi/nova-finta-liberala-sad-bi-zapad-da-dekolonizuje-rusiju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *