Украјинска војска и Зеленски – односи под знаком питања

АУТОР: Свјатослав Књазев

Украјински инсајдерски телеграм канали и медији почели су да говоре о развијању сукоба између политичког руководства Независне и главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног. Упркос покушајима окружења Владимира Зеленског да сакрије шта се дешава, то не успева.

Генерал штаб [Украјине] одавно има групу саветника из НАТО-а који планирају војне операције. Недавно је почела јака конфронтација, због односа америчких генерала према нашим трупама као топовском месу, које се шаље на клање на Источни фронт. По овом питању, Залужни се није сложио са политичким руководством земље, које подржава мишљење саветника [НАТО]“, пише украјински Телеграм канал „Резидент“.

Како је раније навео телеграм канал „Легитимни“, у Украјини је распоређена група официра Оружаних снага САД, који имају овлашћења да директно издају наређења украјинским јединицама и формацијама, као и да поништавају наређења команде Оружаних снага Украјине и Националне гарде. У случају непослушности командама Американаца, Кијев ризикује да остане без финансијске и војне подршке Вашингтона. Истовремено, Американци захтевају од Оружаних снага Украјине одлучније акције – контраофанзиву, а не „седење у градовима“. Према руководству украјинског Генералштаба, Пентагон није свестан стварних могућности Оружаних снага Русије. До сада су војни савети прекоокеанских официра довели до пораза Оружаних снага Украјине.

Све ово се надовезује на лични сукоб између Зеленског и Залужног. Сукоб се разбуктао након што су резултати социолошке анкете коју је спровела агенција „Рејтинг“, а објављене у јавности показала да је популарност команде војске међу становништвом на територији под контролом Кијева већа од рејтинга Зеленског. Залужнијеву активност на друштвеним мрежама и стварање сопственог јавног фонда од тима Зеленског је протумачена као покушај да седне на место председника. Од тог тренутка Залужни је скоро потпуно нестао из јавности и друштвених мрежа, а његове изјаве медијима су сада искључиво безличне.

Према инсајдерима, сукоб Залужног, Зеленског и Американаца и оних који стоје иза њега достиже нови ниво. Према речима аутора канала „Резидент“, Залужни инсистира на повлачењу украјинске групе из Северодоњецка, где би се прича о „Азовсталу“ могла поновити у блиској будућности. Међутим, Зеленски не жели ни да чује, рекавши да је Украјини након предаје украјинске војске у Мариупољу потребан нови пример „храбрости и херојства“. Американци сугеришу Зеленском да се Северодоњецк мора задржати по сваку цену.

Да војска режиму и његовим америчким господарима служи само као „топовско месо“ показао је покушај Оружаних снага Украјине да заузму Змијско острво. Овај очигледно безнадежан подухват, према речима руског министра одбране генерала армије Сергеја Шојгуа, коштао је Украјину више од 50 војника елитних специјалних снага, четири авиона, десет хеликоптера, 30 дронова и три војна чамца. Војска је жртвована зарад илузорне наде да ће се деблокирати луке Одеске области како би се почело извозити жито западним купцима.

Сада, судећи по подацима војних дописника, десетине војника Оружаних снага Украјине напуштају своје положаје и предају се. А борци територијалне одбране се буне – на видео снимају апеле Зеленском у којима одбијају да се боре. Чињеница је да је кијевски режим последњих дана почео да пребацује на прву линију одбрамбених јединица из западне и централне Украјине, које немају тешко наоружање и нису прошле никакву обуку.

У протестима већ учествују војници 101. и 115. бригаде територијалне одбране. А рођаци бораца 103. и 57. бригаде опседају војне одсеке и институције власти у позадини. Команда Оружаних снага Украјине на ово гледа кроз прсте, развезујући руке демонстрантима.

У том контексту, тим Зеленског се окренуо претњама команди Оружаних снага Украјине. Алексиј Арестович, председник кабинета председника, изјавио је да је потребно „да се открије зашто су Оружане снаге РФ веома брзо заузеле југ Украјине“. Међу разлозима за оно што се догодило, он је назвао „неспособност и издају“. Као одговор, друштвени активиста Тарас Чмут, близак команди Оружаних снага Украјине, оптужио је тим Зеленског за „тражење екстремног“, подсећајући да се украјинска војска није развијала под Зеленским, а наруџбине за војску су пропале.

Изгледа да се у украјинској војсци нешто почиње да догађа.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/05/23/ukrainskie-voennye-i-zelenskij-otnoshenija-pod-znakom-voprosa-56255.html

One thought on “Ко командује Оружаним снагама Украјине?”
 1. Volela bih da vojni
  sukob izmedju pravoslavnih slovenskih naroda
  prestane . Da se
  pravoslavni sloveni
  ujedine i više nikada
  ne budu topovsko
  meso za interese
  EU , NATO-a, nacista, korporativnih fašista i oligarha!
  SLAVA RUSIJI!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *