Меморијални центар у Поточарима, изграђен у знак сећања на жртве масакра у Сребреници, често је предмет контроверзи и расправа о тачности броја уписаних жртава. Према званичним подацима, у комплексу је уписано 8.372 имена, али бројне информације и докази указују на манипулације и нетачности.

Један од најпознатијих случајева је Јусуф Смајловић, који је уписан као жртва, а заправо је жив и данас је у пензији. Ово није изолован случај, јер је идентификовано 87 људи који су уписани као жртве, али су живи. Поред тога, истрага је открила да је можда и до 400 имена живих људи уклесано на спомен-плочама у Поточарима, што указује на озбиљне манипулације са списковима​.

Многи посмртни остаци су пренети из других места и сахрањени у Поточарима као жртве Сребренице. На пример, отац директора Меморијалног центра, Емира Суљагића, сахрањен је у Поточарима иако је страдао 1992. године, много пре злочина у Сребреници. Овај и слични случајеви доводе у питање веродостојност званичног броја жртава.

Постоје тврдње да су међу жртвама уписане особе које су погинуле у међусобним обрачунима или у другим околностима. Према неким изворима, муслимански мешетари су тражили озбиљан новац да би доставили спискове живих људи уписаних као жртве, што додатно компликује ситуацију и указује на манипулације.

ИЗВОР: Васељенска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *