Биографија новог Патријаршијског егзарха све Белорусије Митрополита Минског и Заславског Венијамина (Тупека)

Његово Високопреосвештенство Митрополит Венијамин (Тупеко) је рођен у граду Лунинцу, у Брестској области у Белоруског ССР, као Виталиј Иванович Тупеко, 16. септембра 1968. године. Данас је познат као епископ Руске православне цркве, Митрополит Мински и Заславски, Патријаршијски егзарх све Белорусије и пуноправни члан Светог Синода РПЦ.

Осврнућемо се на биографију Његовог Високопреосвештенства, да бисмо га у потпуности представили нашим читаоцима. По завршетку средње школе у Лунинцу 1985. године уписао је факултет радиофизике и електронике на Белоруском државном универзитету. После служења војног рока наставио је студије на Белоруском универзитету. Дипломирао је јуна 1992. године, на смеру Радиофизика и електроника.

У августу 1992. године уписао се на Минску духовну семинарију. По завршетку треће године 1994. године поднео је молбу и примљен је у братство Жировичског манастира. Две године касније, 16. децембра 1994. године замонашио се са монашким именом Венијамин, у част Свештеномученика Венијамина Петроградског, по благослову митрополита Минског и Слуцког Филарета (Вахромејева).

Митрополит Мински и Слуцки га је 9. јануара 1995, за време литургије у Успенском сабору Жировичског манастира хиротонисао у јерођакона, а 13. фебруара 1995. у јеромонаха. На дужност благајника манастира ступио је 20. јуна 1996. године. Исте године уписао се на Минску духовну академију и постао је професор семинарије. Минску духовну академију завршио је 1999. године, а 14. децембра исте године унапређен је у чин игумана.

Ступио је на дужност намесника у Жировичском манастиру 12. јануара 2005. године, а у чин архимандрита унапређен је 20. маја 2006. године. Као члан делегације Минске епархије учествовао је у Сабору Руске православне цркве од 27. до 29. јануара 2009. године. Ослобођен је дужности намесника Успенског Жировичског манастира 1. јула исте године и постављен на дужност намесника Благовештенског Љаденског мушког манастира Минске епархије. Свецрквену аспирантуру је завршио 2011. године.

Одлуком Светог синода Руске православне цркве 5. марта 2010. године изабран је за епископа Борисовског, викарија Минске епархије. Петнаест дана касније у крсном храму Патријаршијске резиденције у Даниловом манастиру у Москви наречен је за епископа. Хиротонисан је 21. марта 1990. године у Храму Христа Спаситеља у Москви. Богослужење је предводио патријарх московски и све Русије Кирил.

Одлуком Синода Белоруске православне цркве постављен је на дужност председника Издавачког савета белоруског егзархата. Решењем Синода БПЦ 26. јуна 2014. године постављен је на дужност председника новообразованог синодског Одељења верског образовања и катехизације, а такође на дужност заменика председавајућег Црквеног суда Белоруског Егзархата. Решењем Светог синода БПЦ 19. новембра 2014. године ушао је у састав Синода белоруског егзархата са правом гласа. Такође је 3. јуна 2015. ослобођен дужности председника Издавачког савета БПЦ.

Одлуком Светог синода РПЦ 25. августа 2020. године именован је за Патријаршијског егзарха све Белорусије, митрополита Минског и Заславског, са привременим управљањем Борисовском епархијом. Унапредио га је Патријарх московски и све Русије Кирил у митрополита и егзарха 6. септембра 2020. године на Светој литургији у Храму Христа Спаситеља у Москви.

Његово Високопреосвештенство Митрополит Венијамин добитник је бројних награда, међу којима се издвајају: Орден Светог Кирила Туровског II степена (БПЦ, 2009); Орден крста преподобне Јефросиније Полоцке (БПЦ, 2013); Медаља преподобномученика Серафима Жировичског I степена (Новогрудска епархија БПЦ, 2018); Медаља праведне Софије, кнегиње Слуцке II степена (Слуцка епархија БПЦ); Орден преподобног Серафима Саровского III степена (РПЦ), као и награде Председника Републике Белорусије За духовни препород (2015).

 

 

Превела с руског: Д.Л.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *