• Др Милан Булајић је рођен у мјесту Вилуси код Никшића, (Краљевина Југославија), 6. септембра 1928. године. Умро је у Београду 29. новембра 2009. године.

Био је међународни стручњак за геноцид, интернационални експерт за изучавање геноцида са гледишта међународног права, историчар и историограф геноцида, и југословенски дипломата у области међународних односа и међународног права.

Др Милан Булајић је био покретач идеје и оснивач Музеја жртава геноцида, затим оснивач Фонда за истраживање геноцида, један од оснивача и први координатор Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, као и замјеник председника одбора САНУ за сакупљање грађе о геноциду над српским и другим народима у XX вијеку. Био је покретач идеје, и заједно са проф. др. Бернардом Клајном организатор Прве међународне конференције о Јасеновцу у Њујорку 1997. године. У својству стручњака за геноцид је учествовао на суђењима хрватским и њемачким ратним злочинцима из времена Другог свјетског рата, те на суђењима хрватским усташким организацијама и појединцима за тероризам почињен против Југославије у иностранству у периоду између 1945-1992. године.

Биографија

Рођен је 6. септембра 1928. године у угледној српској породици у Вилусима код Никшића. Његов отац Крсто је био образовни радник, а његов ђед Тодор је био барјактар (онај који носи заставу) у српској војсци Црне Горе, а касније и народни посланик. Као дјечак од само 13 година, Милан Булајић одлази у партизане 1941. године (првоборац, носилац партизанске споменице), а до краја Другог свјетског рата стиче чин капетана.

Дипломирао је 1951. године на Правном факултету у Београду, а магистрирао на тадашњој Новинарско-дипломатској школи 1952. године, као најбољи студент. Одбраном своје докторске тезе „Право на самоопредјељење“, 1953. године стиче звање доктора „Међународног права и дипломатске историје“. Најзначајнији сегмент његовог интересовања био је истраживање геноцида са аспекта међународног права.

У периоду између 1949-1987. године, пуних 38 година провео је радећи у Министарству иностраних послова Југославије. Између осталог, радио је као главни секретар при представништву Југославије у Вашингтону, Сједињене Америчке Државе, и као изасланик Министарства иностраних послова Југославије при представништву Југославије у Џакарти, Индонезија. Пензионисан је 1987. године као главни правни савјетник за међународне односе у Министарству иностраних послова Југославије. Био је носилац многобројних домаћих и међународних признања.

Преминуо је у 81. години живота на Војномедицинској академији у Београду у недељу 29. новембра 2009. године. Сахрањен је у свом родном мјесту Вилуси код Никшића у суботу 5. децембра 2009. године.

Истраживање геноцида

Др Милан Булајић је читав свој радни и животни вијек посветио истраживању и проучавању феномена геноцида са домаћег и међународног аспекта, првенствено усташког геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ. Његов рад је тежио историографском биљежењу истине о дешавањима у Другом свјетском рату на подручју НДХ, са циљем чувања од заборава да се зло таквих размјера више никад не понови и не заборави, те у циљу јавног објављивања и привођења усташких ратних злочинаца пред лице правде. Појавио се у јавности када су малобројне преживјеле жртве усташког геноцида у НДХ биле још живе, те је са тог гледишта његово деценијско истраживање геноцида својеврсно и неизмјерно важно за историју. Иза себе је оставио велики архив грађе о геноциду у НДХ сакупљене током више од пола вијека рада.

Суђења ратним злочинцима

Као дипломатски представник и заступник Југославије и њених институција, те као стручњак за геноцид, учествовао је на суђењима хрватским и њемачким нацистичким ратним злочинцима из времена Другог свјетског рата:

 • Др Милан Булајић је био представник Југославије у својству посматрача пред судом у Лос Анђелесу, Јужна Калифорнија, 1958. године, у процесу који је покренула Југославија за изручење бившег нацистичко-усташког министра унутрашњих послова НДХ, усташког ратног злочинца Андрије Артуковића [1].
 • Као (лат. Amicus curiae – „пријатељ суда“ – независна страна која помаже својим стручним знањем у процесу) учествовао је на суђењу нацистичком ратном злочинцу Адолфу Ајхману 1961. године у Јерусалиму [1].
 • У својству посматрача испред Југославије, и као стручни свједок је учествовао на суђењу усташким терористима за напад на Југословенску војну мисију у Западном Берлину, Западна Њемачка 1970. године [1].
 • У својству посматрача испред Југославије, и као стручни свједок је учествовао на суђењу усташким терористима за убиство Владимира Роловића амбасадора Југославије у Стокхолму 1971. године [1].
 • Као посматрач САНУ учествовао је на суђењу усташком ратном злочинцу Андрији Артуковићу, у Загребу 1986. године.
  Био је покретач оптужбе, захтјева за екстрадицију, и суђења усташком команданту концентрационог логора смрти Јасеновац, усташком ратном злочинцу Динку Шакићу, чијем је суђењу присуствовао у Загребу 1999. године.

Објављења дјела
Др Милан Булајић је написао велики број ауторских дјела и радова од којих су њих 67 јавно објављена. Његова објављена дјела говоре највише о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ током Другог свјетског рата, али и о страдањима у новијем периоду разбијања Југославије.

Капитално дјело др Милана Булајића

Издања на српском језику

 • Право на самоопредјељење у друштву народа и Уједињеним нацијама (1917—1962) / Милан Булајић, Универзитет у Београду, Београд, Југославија, (1963)
 • Међународно право економског развоја: правни аспекти новог међународног економског поретка / Милан Булајић, Београд, Југославија, (1980)
 • Усташки злочини геноцида и суђење Андрији Артуковићу 1986. године / Милан Булајић, Рад: Библиотека Сведочанства, Југославија, (1988)
 • Југославија и Република Кореја / Милан Булајић, Југославија, (1989)
 • Мисија Ватикана у Независној Држави Хрватској: „политика Степинац“ разбијања југословенске државе и покатоличавања православних Срба по цијену геноцида, стварање Civitas Dei – Antemurale Christiantatis I-II / Милан Булајић, Политика, Београд, Југославија, (1992)
 • Ратни злочини и злочини геноцида 1991-1992: научно саветовање Одбора САНУ за сакупљање грађе о геноциду против српског народа и других народа Југославије у XX веку и Државне комисије за ратне злочине и злочине геноцида, одржано од 6. до 8. августа 1992. године у Београду (примљено на I скупу Одељења историјских наука, одражаном 21. јануара 1993. године, на основу реферата академика Радована Самарџића и др Милана Булајића) / Приредио: Милан Булајић, Уредник: Радован Самарџић, САНУ, Одјељење историјских наука, Издавач: Српска академија наука и уметности, Београд, Југославија, (1993)
 • Међународни кривични суд за ратне злочине у бившој Југославији, Округли сто на тему „Међународни суд за ратне злочине у бившој Југославији“, одржан на иницијативу Државне комисије за ратне злочине и злочине геноцида и Удружења за кривично право и криминологију Југославије – Катедра за кривичне науке Правног факултета Универзитета у Београду, 13. април (1993), на Правном факултету у Београду / Уредник: Милан Булајић, Музеј жртава геноцида, Београд, Југославија, (1993)
 • Систем неистина о злочинима геноцида 1991-1993. године: научни скуп Одбора САНУ за сакупљање грађе о геноциду против српског народа и других народа Југославије у XX веку, Државне комисије за ратне злочине и злочине геноцида и Института за савремену историју, одржан од 22. до 23. априла 1993. године / Приредио: Милан Булајић, Уредник: Радован Самарџић, Београд: САНУ; Српска књижевна задруга, 1994. – 382 стр. – Научни скупови / Српска академија наука и уметности; књ. 71, Одељење историјских наука; књ. 23, (1994)
 • Систем неистина о злочинима геноцида 1991-1993. године: научни скуп Одбора САНУ за сакупљање грађе о геноциду против српског народа и других народа Југославије у XX веку, Државне комисије за ратне злочине и злочине геноцида и Института за савремену историју, одржан од 22. до 23. априла 1993. године (примљено на V скупу Одељења историјских наука, одржан 29. септембра 1993. године, на основу реферата академика Радована Самаџића и др Милана Булајића) приредио Милан Булајић, Радован Самарџић, САНУ; Српска књижевна задруга, Београд, Југославија (1994)
 • Разбијање југословенске државе 1991-1992 – злочин против мира: Одговорност Ватикана и Њемачке / Милан Булајић, Српска књижевна задруга: Посебна издања, Југославија, (1994)
 • Независна Држава Хрватска, Јасеновац, Систем усташких логора смрти, Туђманов јасеновачки мит / Милан Булајић, Стручна књига, Београд, Југославија, (1994)
 • Зборник Државне комисије за ратне злочине и злочине геноцида од 20. марта 1992. до 23. јула 1993. I / Милан Булајић, Југословенска државна комисија за ратне злочине и злочине геноцида, Музеј жртава геноцида, Београд, Југославија, (1995)
 • Зборник Државне комисије за ратне злочине и злочине геноцида од 20. марта 1992. до 23. јула 1993. II / Милан Булајић, Југословенска државна комисија за ратне злочине и злочине геноцида, Музеј жртава геноцида, Београд, Југославија, (1995)
 • Геноцид над Србима у II светском рату, (Међународни научни скуп Одбора Српске академије наука и уметности за сакупљање грађе о геноциду против српског народа и других народа Југославије у XX веку, одржан од 23. до 25. октобра 1991. године.) / Приредио: Милан Булајић, уредник: Радован Самарџић, Музеј жртава геноцида и Српска књижевна задруга, Београд, Југославија, (1995)
 • Јасеновац, Усташки логор смрти, Српски мит?, Хрватски усташки логори геноцида над Србима, Јеврејима и Циганима / Милан Булајић, Музеј жртава геноцида и Стручна књига, Београд, Југославија, (1999)
 • Минимизирање жртава усташког геноцида у логорима Јасеновца / Милан Булајић, Београд, Југославија, (1999)
 • Јасеновац на суду, Суђење Динку Шакићу, (Јасеновац – систем усташких логора геноцида, „Балкански Аушвиц“) / Милан Булајић, Музеј жртава геноцида, Стручна књига, Београд, Југославија, (2001)
 • Десет година Музеја жртава геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима (Беогад, 1992-2002) / Милан Булајић, Фонд за истраживање геноцида: Стручна књига, Београд, Државна Заједница Србија и Црна Гора, (2003)
 • Јасеновац: улога Ватикана у нацистичкој Хрватској / Милан Булајић, Фонд за истраживање геноцида: Пешић и синови, Београд, Република Србија, (2007)

Издања на енглеском језику

 • Legal aspects of the new international economic order / by Milan Bulajic, Publisher: Washington: World Peace Through Law Center, (Sao Paulo Conference on the Law of the World, August 16-21, 1981. Work paper), (1981)
 • The establishment of the new international economic order and the world peace through law (Berlin Conference of the Law of the World 1985 (Berlin, West Germany)) / by Milan Bulajić, Publisher: World Peace Through Law Center, Washington, D.C. USA, (1985)
  The Charter of Economic Rights and Duties of States: ten years of implementation: the proceedings of the first Yugoslav International Seminar on Legal Aspects of the New International Economic Order, Beograd, April 11-13, 1985 / by Milan Bulajić; Dimitrije Pindić; Momirka Marinković; Institute of International Politics and Economics, Publisher: Institute of International Politics and Economy (IIPE): Macroproject the New International Economic Order (MNIEO), (Yugoslavia), (1986)
 • Principles of international development law: progressive development of the principles of international law relating to the new international economic order / by Milan Bulajic, Publisher: Dordrecht; Boston: M. Nijhoff; Belgrade, Yugoslavia: Exportpress; Hingham, MA, USA: Distributors for the U.S. and Canada, Kluwer Academic Publishers, (1986)
 • Ustashi Crimes Of Genocide (4 volumes) / by Milan Bulajic, (1989)
 • Trial of Andrija Artukovic / by Milan Bulajic, (1989)
 • Yugoslavia and the Republic of Korea / by Milan Bulajić, Publisher: Review of international affairs (1989)
 • Genocide of the Serbs, Jews and Gipsies in the Ustashi Independent State of Croatia / by Milan Bulajić, (1991)
 • Ustasha Crimes of Genocide, Tudjman’s „Jasenovac Myth“ / by Milan Bulajic, Publisher: The Ministry of Information of The Republic of Serbia (Yugoslavia), (1992)
 • Mission of Vatican in the Independent State of Croatia / by Milan Bulajic, (1992)
 • Never again: Ustashi genocide in the Independent State of Croatia (NDH) from 1941-1945 / by Milan Bulajic, Publisher: The Ministry of Information of The Republic of Serbia (Yugoslavia), (1992),
 • The Role of the Vatican in the Break-up of the Yugoslav State, The mission of the Vatican in the Independent State of Croatia (Ustashi Crimes of Genocide) (Documents, facts) / by Milan Bulajic, Publisher: The Ministry of Information of The Republic of Serbia (Yugoslavia), (1993)
 • Principles of International Development Law: Progressive Development of the Principles of International Law Relating to the New International Economic Order / by Milan Bulajic, Publisher: Springer, Dordrecht: Martinus Nijhoff (1993)
 • Break-up of the Yugoslav State 1991/1992 – A Crime Against Peace / by Milan Bulajic, (1994)
 • Tudjman’s „Jasenovac myth“: Genocide against Serbs, Jews and Gypsies / by Milan Bulajic, Publisher: Strucna knjiga, (Yugoslavia), (1994)
 • Never again: Ustashi genocide in independent state of Croatia (NDH) from 1941-1945 / Author: Milan Bulajić; Antun Miletić; Dragoje Lukić; Nebojša Jerković, Publisher: The Ministry of Information of The Republic of Serbia (Yugoslavia), (1995)
 • Alternative Yugoslavia tribunal / by Milan Bulajić, Publisher: Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (1995)
 • The Role of Vatican in the Break-up of the Yugoslav State, Jasenovac: What Happened? / by Milan Bulajic, Publisher: Carnegie Endowment for International Peace, Washington, DC, USA, (1996)
 • The Independent State of Croatia, Jasenovac, The system of Ustasha death Camps, Tudjman’s „Jasenovac myth“ (Tudjman’s „Jasenovac Myth“: genocide against Serbs, Jews and Gypsies, and UNESCO World Heritage) / by Milan Bulajic, Publisher: Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (1996)
 • Shakich Trial – Belated Yugoslav (Croatian) Nurenberg / by Milan Bulajic, Publisher: Wisenthal Center, Museum of Tolerance, Los Angeles, (1997)
 • Jasenovac – Ustasha Death Camps – ‘Serbian Myth?’ / by Milan Bulajic, (1999)
 • Jasenovac on Trial – The Case of Dinko Shakich / by Milan Bulajic, (2001)
 • Jasenovac: system of Croatian Nazi-Ustasha genocide camps for Serbs, Jews and Gypcies: „Balkan Auschwitz“ / by Milan Bulajic, Publisher: Museum of Genocide Victims, Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (2001)
 • Jasenovac / by Milan Bulajić, Publisher: Museum of Genocide Victims: Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (2001)
 • Jasenovac, „Balkan Auschwitz“, System of Croatian Nazi-Ustasha Genocide Camps for Serbs, Jews and Gypsies / by Milan Bulajić, Publisher: Museum of
 • Genocide Victims, Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (2001)
 • Jasenovac – The Jewish Serbian Holocaust (The Role of the Vatican) in Nazi Ustasha Croatia (1941-1945) / by Milan Bulajić, Publisher: Fund for Genocide Research, Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (2002)

ИЗВОР: https://jadovno.com/ko-je-bio-dr-milan-bulajic/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *