• Ислам у Европској унији је изазивао неспокојство и пре догађаја око сатиричног листа „Шарли Ебдо“, а тек после најновијих обезглављивања страх од припадника ове религије се утростручио. Наиме, истраживања јавног мњења су одавно сугерисала постојање непријатељства Европљана према исламу. Истраживања «Religionsmonitor 2013», на пример, је изведено у 13 држава и утврђено је да се ислама плаши 60 одсто Шпанаца, 42 одсто Американаца, 76 одсто Израелаца, Британaца 45 одсто итд. Данас, после мигрантских таласа и обезглављивања људи у Француској (она у БиХ нису Европљане бринули, јер се радило о српским главама) непријатељство је обухватило, што се тиче Француза чак 80 посто аутохтоног становништва

 

Зато су данас диљем Уније актуелна питања: колико има муслимана у Унији?

Нико тачно не зна, јер европски закони забрањују да се становништво пописује по основу вероисповести и националне припадности. На пример, у Француској је спроведено неколико истраживања по питању бројности муслимана, али су добијени резултати различити. Истраживање „Животни путеви и корени“ говоре о 2,8 милиона, а истраживачи Националног института демографских истраживања (INED) наводе да их има између 3,9 до 4,1 милион. До даљњег биће непознато колико има муслимана у Унији, а то је погодна ситуација за различите манипуалције.

Следеће питање је колико муслимани верују? Према подацима листа La Croix из 2007. и 2011. године негде између 71 и 75 одсто муслимана је верујуће према 16 одсто римокатолика. Верници су имигранти и потомци имиграната.

Колико има џамија? Нико за сада није сабрао. Интересантно је да Русија има преко 7.000 џамија, САД тек око 2.000. У Европској унији постоји и једна држава без џамија – Словачка. Највише џамија у Унији има Француска, преко 2.449 (податак из 2012. године). Немачка тек 58, а за Британију се такође тешко добијају подаци. Но, медији извештавају да је у Унији од пре шест година прави бум градње џамија, јер се годишње број муслимана увећа за милион.

Колико је екстремиста и радикала међу (тим) муслиманима? Нема података, али француски истрживачи говоре да на сваких 200 муслимана долази један екстремиста.

Како су млади муслимани оријентисани? Европски експерти указују да појава младих девојака са никабом на улици или школи плаши немуслимане, као и све већи број продавница халал (чисте) хране. Од 2013. године социолози Уније тврде да су млади муслимани заправо најприврженији исламу, јер их религију гура социјална изолација. То сведочи о неуспеху интеграционих процеса.

Која још питања интересује становнике Европске уније? Како се шири ислам? Које методе користи? Какав је то правни систем шеријата? Какви су исламисти као људи? Какве су муслиманске организације, како су организоване? Могу ли се муслимани интегрисати? Могу ли се христјанизовати? Да ли су муслимани жртве западног империјализма или ционизма? Зашто је у исламским државама слабо развијена наука? Све су то питања која интересују Европљане и права је трка медија и издавачких кућа да задовоље радозналост читалаца.

Управо тим путем је пошао и аутор књиге „Терористи или жртве Запада: муслиманско питање у Европској унији“.

Књига садржи четири поглавља. Прво је „Страх Европљана од ислама“, у коме су обрађе наследећа питања: Баук ислама кружи Европом, „Политичко понашање муслимана, Стрипови као метод ширења ислама, Ширење идеја блискоисточних исламиста у школама Немачке, Кад имами суде, Исламиста Анџем Чудари и Ко су „Муслиманска браћа“. Друго поглавље „Интеграција или христјанизација муслимана“ садржи три питања: О интеграцији муслимана досељених у државе Европске уније, Европска унија и ислам и О савременој христјанизаицји муслимана, Трећа глава „Да ли су муслимани терористи или жртве?“ садржи следећа питања: Шта открива напад на лист „Шарли Ебдо“, Ко контролише глобалне токове тероризма, Кључање исламског света и Сламање (блискоисточних) режима који неће да купују немачку робу. Последње, четврто поглавље су „Поуке“ у којима се говори о Европској унији и антиисламизму: поуке за Србе, Србију и Републику Српску и Однос ислама према науци.

 

НАРУЏБИНЕ НА ТЕЛЕФОН 064 224 334 9

ЦЕНА: 600,00 динара

One thought on “КЊИЖАРСКИ ИЗЛОГ: Терористи или жртве Запада – муслиманско питање у Европској унији”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *