• Хитлер је на Западу хваљен из истог разлога из којег се данас диве наводно „харизматичноми“ Зеленском – на њега се гледало као на некога ко ће се борити против Русије, а у то време и против СССР-а.
  • Да је Фирер одмах кренуо на Исток, а да није пре тога заузео скоро целу Европу, онда би се данас Европљани на исти начин отворено дивили Хитлеру. Овај кловн у председничкој фотељи је – против Русије, због чега Запад распирује лажни мит о Зеленском, као о „храбром вођи украјинског народа“.

 

АУТОР: Владимир Малишев

Хистерична халабука влада данас на Западу око актуелног председника Украјине Володимира Зеленског. ТВ канали га интервјуишу, његова фотографија је на првим корицама часописа, сви водећи медији објављују похвалне чланке о њему. Појавили су се чак и цртежи на којима је приказан у костиму Супермена.

И овај бивши шоумен сам покушава из све снаге да тако нешто покаже. Скоро сваког дана говори уз помоћ интернета пред једним или другим парламентом европских земаља, захтевајући нова санкције према Русији и снабдевање оружјем, што се, по правилу,дочекује громогласним аплаузом. Његов русофобски говор са одобравањем слушају чак и седокоси чланови америчког Конгреса.

„Боже, какав храбар момак!“ узвикнуо је одушевљено британски премијер Борис Џонсон, наводи лист „Дејли мејл“, након телефонског разговора са Зеленским, који се склонио у безбедни бункер. Додао је још и да се „моли за њега“.

Зашто је сав тај међународни пандемонијум око председника Украјине, који је сопствену државу увукао у крваву мору, покушао је да одгонетне Дејвид Бел, аутора чланка у америчком издању „New Statesman“, објављеног под насловом „Мит о Зеленском: зашто не треба да хвалимо украјинског председника.“Данас на Западу Зеленског хвале, као што су некада хваљени и многи други харизматични лидери, пише он, подсећајући на историјске преседане и понављајући излизане русофобске клишее, објашњавајући западном лаику зашто може бити опасно веровати у мит о Зеленском.

„Прича може да звучи познато“, пише Бел о Зеленском. – Вођа земље на периферији Европе постао је познат широм света, поставши борац против надмоћнијег непријатеља да би одржао независност од немилосрдних странаца. Он је згодан, храбар и смео. Народ га воли. На Западу га пореде са легендарним херојима прошлости. Он је толико привлачан, а његови позиви на војну интервенцију толико упорни, да се чини да су неки од западних коментатора чак спремни да ризикују да започну глобални рат само да би га подржали. Он је сама харизма.“

Наравно, такав панегирик ће нам изгледати потпуно дивљи, јер Зеленског познајемо у сасвим другом својству. Најпре у лику осредњег комичара који гримасира на сцени, а затим самозадовољног човечуљка набреклих образа, посађеног напорима западних ментора у фотељу председника Украјине.

Потиснуо је опозицију, затворио све опозиционе медије, а сада наставља рат „до последњег Украјинца“, ослањајући се на неонацисту Бандеру. Осим тога, овај „харизматични вођа“ је такође осумњичен да је зависник од дроге, што чини присуство такве особе на челу државе, па чак и током непријатељстава, посебно опасним.

Међутим, амерички аутор, наравно, о свему томе не пише ништа, с обзиром на мит који се ствара о Зеленском на Западу из сасвим другог угла. Пореди га са неким од идола Запада из прошлости, јер примећује да се „исти култ сада подиже око Зеленског. Опеван је у песмама (певача и текстописца Five For Fighting) као „украјински супермен“ са „источним срцем које је Запад изгубио“. Сама песма се зове „Може ли један човек спасити свет?“. Француски филозоф Бернар-Анри Леви, који себе замишља важном особом, попут мољца, лети у пламен сваке геополитичке кризе почевши од Босне. Наравно, одлетео је и у Кијев, да би се касније могао похвалити својим познанством са Зеленским. „Слободни свет је такође на коцки у бици за Кијев. Европа, посвећена својим принципима, пронашла је новог, младог и дивног оца оснивача“, написао је недавно Леви.

Међутим, аутор чланка у „New Statesman –у“ упозорава да би све ово могло лоше да се заврши. Многи харизматични револуционари, којима свет аплаудира због рушења порочних и корумпираних диктаторских режима, пише Бел, на крају су и сами постали диктатори. И они почињу да верују у те претерано ласкаве комплименте, којима их, у тренуцима очаја обасипају фанови надајући се спасењу. Такође почињу да верују и у произведене митове.

„Историја нас“, закључује амерички новинар, „учи да не треба да нас воде митови о Зеленском, посебно ако могу да доведу до тога да западне земље занемаре сопствене интересе и безбедност“.

Једна је ствар пружати хуманитарну помоћ и указати и неку војну помоћ сиромашним Украјинцима. Али, да парафразирамо мудрог лорда Холанда, можда смо глупи, али не толико глупи да заратимо са Русијом само зато што је Бернар-Анри Леви посетио Украјину, закључује новинар.

Јасно је да су Американци пре свега забринути за сопствене себичне интересе и уопште не желе да ратују са Русијом око Украјине, а већ су почели да страхују да је Зеленски, надувен као жаба од пажње Запада, може увући Сједињене Државе у велики рат . Али Вашингтон је био тај који нам је напао Украјину, наоружавајући је до зуба и подстичући русофобију. Зеленски је за Американце само пијун који им је потребан само за једно – да ослабе Русију.

Осим тога, чак и у Сједињеним Државама има оних који још увек дају објективну оцену актуелног шефа кијевског режима. „Изузетно сам шокиран информативном буком око фигуре Зеленског, овог глумца и комичара“, рекао је, на пример, Ерик Денесе, директор Центра за обавештајне студије, у интервјуу за „CNews“. – Мислим да он добро игра своју улогу, он је донекле икона за украјински народ, који заиста страда од ратних дејстава. Међутим, и он је одговоран за оно што се дешава. Он и његово окружење. Не заборавимо да је изабран захваљујући гласовима руско-језичног становништва 2019. године. Али он није испунио споразуме из Минска, као што је обећао бирачима.

Затим, вреди напоменути да је био један од оптужених у случају „Pandora Papers“, а то нису празне фразе, оптужен је да је крио велики део свог богатства, посебно захваљујући компанији „Maltex“. Такође је оптужен за прање око 40 милиона долара олигарха Коломојског. Односно, имамо посла са одређеним сатиром. Мислим да он води веома лукаву политику умрежавања, која почиње да се окреће против њега, наводи Ерик Денесе.

Нема ништа изненађујуће у чињеници да је Зеленски на Западу претворен у икону отпора „руској агресији“. Готово на потпуно исти начин су се својевремено дивили још једном свом жестоком русофобу– Адолфу Хитлеру, све док није напао исти тај Запад.

Чувени норвешки писац, добитник Нобелове награде Кнут Хамсун писао је о Фиреру: „Био је ратник, борац за човечанство, гласник јеванђеља права свих народа. Био је реформатор највише класе“.

„Хитлер је један од највећих људи: стари му верују, млади га обожавају. Он је оличење националног хероја који служи својој земљи“, рекао је Хенри Лојд Џорџ, премијер Велике Британије. Едвард III, краљ Велике Британије, рекао је: „Биће трагедија за свет ако Хитлер буде поражен.

И Џон Ф. Кенеди, будући председник Сједињених Држава, током посете Европи 1937. године, дивио се: „Хитлер је обликован на основу специјалног теста. Овај човек је легенда.“ Чак је и Винстон Черчил хвалио Фирера пре него што је напао Британију: „Дивим се људима који се залажу за своју поражену отаџбину, чак и ако сам ја на другој страни. Имао је свако право да буде немачки патриота ако је то желео“.

Хитлер је на Западу хваљен из истог разлога из којег се данас диве наводно „харизматичноми“ Зеленском – на њега се гледало као на некога ко ће се борити против Русије, а у то време и против СССР-а.

Да је Фирер одмах кренуо на Исток, а да није пре тога заузео скоро целу Европу, онда би се данас Европљани на исти начин отворено дивили Хитлеру. Овај кловн у председничкој фотељи је – против Русије, због чега Запад распирује лажни мит о Зеленском, као о „храбром вођи украјинског народа“.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: http://www.stoletie.ru/vzglyad/kloun-geroj_975.htm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *