АЛИСТЕР СМИТ: ХРАНА У СВЕТУ ПОСКУПЉУЈЕ КАО НИКАД ЗА БЕЗМАЛО ПОЛА ВЕКА

* Америчко Министарство пољопривреде објавило да  Кина у складиштима већ држи 69 одсто светског кукуруза, 60 одсто пиринча, 51 одсто пшенице и више од 30 одсто соје

* Ћин Јујонг, шеф Националне управе за резерве житарица, прецизирао: «Наше резерве пшенице покривају потребе за годину и по дана“. Раст залиха хране у Кини може се повезати са низом фактора: земља се осигурава од трговинског рата, наставка пандемије, лоших жетви и последица енергетске кризе

_______________________________________________________

ЦЕНЕ хране су рекордно порасле у свету, а сви су изгледи да ће расти и даље. И зато што Кина купује све што је на продају.

Према подацима ФАО (Организација УН за храну и пољопривреду), цене житарица су током 2021-ве порасле за 23,2 одсто, цена биљних уља – за 53 одсто, млечних производа – за 19,1 одсто, меса – за 17,6 одсто, шећера – за безмало 40 одсто.

Глобални увоз хране достиго је у 2021. години рекордну вредност од 1,75 билиона долара.

Храна у свету поскупљује брзином каква није виђена скоро пола века. Посебан ризик представљају претерани апетити Кине која је купила готово половину светских резерви хране, рекао је Алистер Смит, виши истраживач на Универзитету Ворвик.
Према америчком Министарству пољопривреде, Кина у складиштима већ држи 69 одсто светског кукуруза, 60 одсто пиринча, 51 одсто пшенице и више од 30 одсто соје. Кина је 2020. купила храну за рекордних 98,1 милијарду долара. Увоз је порастао за додатних 22 одсто током 2021-ве године, а за 360 одсто током протекле деценије.

Ћин Јујонг, шеф Националне управе за резерве житарица, потврдио је да су државне резерве хране Кине достигле историјски максимум. И прецизирао:

– Наше резерве пшенице покривају потребе за годину и по дана“.

Раст залиха хране у Кини може се повезати са низом фактора: земља се осигурава од трговинског рата, наставка пандемије, лоших жетви и последица енергетске кризе.

ИЗВОР: http://fakti.org/quo-vadis-orbi/kina-kupuje-svu-hranu-po-svetu-koja-je-na-prodaju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *