ФОТО: Александар Гаврић као капетан Леши

Филм „Капетан Леши” био је један од најпопуларнијих и комерцијално најуспешнијих филмова југословенске кинематографије. То је био партизански филм, са примесама вестерна. Режисер Жика Митровић задржао је наратив о храбрости партизана, али је успео да акценат стави и на личне борбе јунака, који између акција знају и да се шале. Попут каубоја у холивудским остварењима.

Главни лик је Рамиз Леши. Албанац, партизански официр у чину капетана који се бори против заосталих балистичких банди на Косову и Метохији. Међу балистима је и његов брат, који је наравно, залутао на страну непријатеља нове државе. Рамиз у борби која води ка светлој будућности и братству и јединству свих југословенских народа и народности, успева да превазиђе све изазове, чак и да непријатеље врати на прави пут.

Црногорац из Бара

Филм је био толико успешан да је снимљен и његов наставак – „Обрачун”. И у том филму Леши успева да победи непријатеље и освоји његову љубав, лепу Азири. Песма „Капетан Леши” постала је хит, направљен је и стрип. Ипак, оно што јавност није знала јесте то да је капетана Леши настао по  лику Ђоке Лекића из Бара. Он је био комуниста, илегалац. Његови описи борби на Косову и Метохији послужили су као инспирација за филм.

Успеху Капетана Лешија допринео је и глумац Александар Гаврић који је улоге одиграо холивудски. Он је одлучан, храбар, бескомпромисан, духовит и маркантан. До улоге Косте Хаџивуковића у филму „Марш на Дрину”, Гаврића је јавност идентификовала са Лешијем. Он је погинуо у аутомобилској несрећи 1972. године код Инђије.

ИЗВОР: Магазин – Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *