• Компанија „Марвел“ почела је да пише нову историју, најавивши да ће један од најпознатијих суперхероја Капетан Америка у новом стрипу бити представљен као геј. Нови стрип јунак зове се Арон Фишер, а први број из овог мини-серијала у продаји ће се наћи 2. јуна.

Ево још једног примера ужурбаног загађења у процесу стваралаштва, овог пута у области стрипа и забаве. Јуриш џендер идеологије шири се као канцер по свим порама друштва. И сам текст који вам преносимо написан је некако у афирмативном тону, што додатно говори са каквим опасностима, нарочито за младе и довољно неизграђене личности, се сусрећемо сада већ свакодневно.

Редакција iFamNews-а

  • Фишер је неустрашиви тинејџер који устаје у заштиту својих пријатеља бескућника и одбеглих – наводи се у саопштењу.

А прве објављене скице приказују да нови Капетан Америка има чирокану и са стране избријану главу, тетоваже (међу којима је и америчка застава), пирсинге…

Марвел Комикс тако прославља 80. рођендан управо промоцијом новог стрип серијала. У њему четворица хероја, Стив Роџерс, Сем Вилсон, Баки Барнс и Џон Вокер, који су у неком тренутку били у кожи Капетана Америке, крећу у потрагу за изгубљеним Стивовим штитом. Током путовања срећу обичне људе које је Капетан инспирисао на храброст и одбрану своје заједнице. Један од њих је и Арон Фишер, који ће постати Капетан Америка Железнице.

  • Арон је инспирисан многобројним херојима квир заједнице: активистима, вођама и обичним људима који се боре за бољи живот. Он је на страни прогоњених и заборављених. Надам се да ће ова наша прича имати одјека код читалаца и инспирисати нову генерацију хероја – поручио је аутор овог стрипа Џош Трухиљо.

За илустратора који је цртао Фишера и његове авантуре ангажован је трансродни уметник Јан Базалдуа.

  • Срећан сам што читаоцима могу да представим отворену геј особу која се диви Капетану Америци и бори се против зла како би помогла онима који су за друштво готово невидљиви. Док сам га цртао размишљао сам: Капетан се бори против супермоћних бића и готово увек спасава свет, али Арон помаже онима који ходају сами улицама и свакодневно се суочавају са проблемима – рекао је Базалдуа.

И док ће чувени Капетан Америка у стрипу постати геј, на филму ће бити – црнац. Ово је закључак последње сцене блокбастера „Осветници: крај игре“, када „бели“ Капетан Америка Стив Роџерс предаје свој магични штит тамнопутом јунаку Фалкону уз речи: „Ово је сада твоје“. О овој промени, међутим, у „Марвелу“ још ћуте.

Ипак, јасно је да је ова компанија одлучила да одговори на захтеве о различитости и политичкој коректности, тако што у свој универзум укључује све више жена, црнаца, гејева… Та одлука се показала и финансијски исплативом када је 2018. објављен први филм са тамнопутим суперхеројем Црни Пантер. Одмах је постао блокбастер, а осим велике зараде, донео је „Марвелу“ и добре критике, па чак и номинацију за Оскара за најбољи филм. Судећи по последњим најавама, многи добро познати хероји „промениће боју коже“.

ЕДИЦИЈЕ „ЗА ОДРАСЛЕ“

У „Марвелу“ је, наводно, током осамдесетих година постојало правило „без гејева у стрипу“, а сваки стрип у коме се помиње неки припадник ЛГБТ популације морао је да носи ознаку „само за одрасле“. Први геј јунак у „Марвеловом“ универзуму био је мутант из серијала „Иксмен“ Северна звезда. Иако га је његов аутор Џон Бирн још 1979. осмислио као геја, његова сексуалност у стрипу била је сакривена све до 1992, да би се 2012. у стрипу и венчао са својим дугогодишњим партнером.

ИЗВОР: Новости

ПРЕУЗЕТО са сајта https://ifamnews.com/sr/kapetan-amerika-postao-gej-i-kompanija-marvel-reshila-da-odgovori-na-zahteve-politichke-korektnosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *