МЕСТО НА КОЈЕ ШМИТ ПРЕТЕНДУЈЕ – ПРАЗНО ЈЕ БЕЗ РЕЗОЛУЦИЈЕ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН

* Амбасадор РФ у БиХ Игор КАЛАБУХОВ: На погубност ОХР не указује само Русија, већ и трезвени посматрачи на Западу. Први високи представник у БиХ Карл , који зна о чему говори, позвао је на затварање ОХР-а и окончање архаичног спољњег протектората у БиХ

* Зар није очигледно да наставак присутности ОХР-а доводи до дестабилизације ситуације не само у БиХ, већ и у целом региону? А кривица се приписује, као и обично, потпуно другој особи. Санкције се примењују као дио `наставе` – без суђења или истраге

_______________________________________________________

АМБАСАДОР Русије у БиХ Игор Калабухов изјавио је да Москва, за разлику од Вашингтона, БиХ не намеће спољнополитичке приоритете, јер БиХ, коју сматра пријатељском земљом, има суверено право избора.

У осврту на „опроштајни“ интервју америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона у коме, између осталог, тврди да Русија не би дозволила БиХ да се придружи НАТО, Калабухов је рекао да је то, најблаже речено, нетачна интерпретација, односно лаж.

„Али, уколико избор буде у корист уласка у НАТО – иако је јасно да у БиХ не постоји консензус о том питању, а тренутна ситуација се темељно разликује од периода 2000-их – Русија има пуно право да реагује на овакав хипотетички развој ситуације у складу са својим националним интересима“, истакао је руски амбасадор у одговору објављеном на Фејсбук-страници Амбасаде Русије у БиХ.

Када је реч о Канцеларији високог представника, Калабухов је подсетио да су сви већ схватили какав су циркус западни партнери инсценирали око такозване смене високог представника.

„Без резолуције Савета безбедности УН ово место је вакантно /празно/. Да не говорим томе да Управни одбор, под притиском Вашингтона, крши не само дух, већ и слово Мировног споразума, сваки пут искривљујући његов текст у својим изјавама“, оценио је руски дипломата.

Према његовим речима, о погубности ОХР-а не тврди само Русија, већ и трезвени посматрачи на Западу.

„Могу се осврнути на недавни чланак првог високог представника Карла Билта који је, а он зна о чему говори, позвао на затварање ОХР-а и окончање архаичног спољњег протектората у БиХ и да се људима у БиХ нуди прилика да се сами договоре“, рекао је Калабухов.

Он је упитао зар није очигледно да наставак присутности ОХР-а доводи до дестабилизације ситуације не само у БиХ, већ и у целом региону?

„Али кривица се приписује, као и обично, потпуно другој особи. Санкције се примјењују као део `наставе`, без суђења или истраге. Истовремено, они који се сада бурно радују недавно уведеним ограничењима треба да имају на уму да и иста могу утицати и на њих – ако Вашингтон пожели некога да казни због корупције“, истакао је Калабухов.

Он је упитао и гдје је она чувена ставка „ван разумне сумње“ или, додао је он, у односу на „домороце“ нема потребе за оптерећивањем доказима.

„Ту се може замислити један строг учитељ у цилиндру са пругама и звездицама, који лењиром млати несавесне ученике по прстима док не испуне постављене услове да се упишу у европску школу“, навео је руски амбасадор.

Осврћући се на Нелсонове наводе о малигном утицају Русије, Калабухов је рекао да сваки пут кад то чује добије снажан утисак да се нешто „малигно“ догодило у главама оних који о томе причају.

ИЗВОР: Срна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *