Разговар о најважнијем уочи нове школске године

  • Разговор о школи у својој најдубљој суштини је разговор о националној самосвести, која даје имунитет за опстанак и самоодржање.
  • Не може бити интернационалне школе, као што не може бити међународне музике, поезије…

АУТОР: Ирина Ушакова

Већ је постало општепознато да су све реформе 1990-их спроведене по налогу и под блиским надзором америчких обавештајних служби. Није запањио ни став „да се развије квалификован потрошач који је у стању да вешто користи резултат креативности других“, како је то рекао Андреј Фурсенко, који је осам година био на челу Министарства просвете у нашој земљи.

Доктор политичких наука, професор Московског државног педагошког универзитета и Руске академије за националну привреду и јавну управу при прдеседнику руске Федерације, Николај Асонов, ми је у интервјуу пре десетак година рекао да је главни циљ ових реформи „максимално подривање система школовања и уводити идеје космополитизма у умове младих потискујући љубав према националним традицијама“. И Хитлер и аутори документа УН, „чувене“ Агенде 2030, који каже да је „добро образовање преставља претњу одрживости развоја, … образованији људи са вишим приходима троше више ресурса“, савршено су разумели да одрживост Русије првенствено зависи од морала својих грађана. Међутим, ко је тада слушао универзитетске професоре-конзервативце! „Ехо Москве“ је окупирао етар својом агендом: „Морамо да изместимо Русе из традиције“.

ОБРАЗОВАЊЕ ЗА БЛАГОСТАЊЕ ИЛИ НЕСРЕЋУ?

Руска (совјетска) школа постала је стратешки важан објекат за младе реформаторе, школа коју су почели да је деформишу са посебном софистицираношћу.

Међутим, наша школа је основана на принципима К.Д. Ушинског, који је изјавио: „Ствар образовања је тако важна и тако света, буквално света. Овде се сеје семе благостања или несреће милиона сународника“.

Професор В. Ј. Троицки: „Деструкција се дешава кроз:

1) минимизирање и стандардизацију знања;

2) уништавање њихове доследности, научне мотивације;

3) сужавање и примитивизација циљева образовања, злонамерно сужавање његове образовне и васпитне улоге.

То повлачи за собом уништавање културе значајног дела омладине, што има следеће последице:

1) Свесно омаловажавање националног и духовног потенцијала аутохтоне руске културе и образовања и систематског искривљавања њихове праве природе, садржаја и значење. Замена традиционалних културних вредности лажнима из масовне културе, кроз њено глобално наметање;

2) разне врсте систематских утицаја на свест са циљем да се (у уму човека) уништи хијерархија вредности освештаних духовним искуством генерација;

3) омогућава активни рад на однарођавању културе, односно њеном уништавању, јер народ може имати своју културу или је немати, јер му туђа култура не припада.

На ову тему говорило је и руководство Савеза писаца Русије. Савремени писац Василиј Дворцов је у једном од својих чланака описао резултате реформи на следећи начин: „ … Омладина је принуђена да тражи погледе на свет и смернице на своју руку и и тако кроз масовно наметнуто патолошко порицање свега што је совјетско, занемаривање свега домаћег, страха од свега руског, јер се већ у другој генерацији ствара стабилна слика страшне, глупе, зле Отаџбине – прљаве Русије, чија је ропска историја пуна страшних убица-царева и шизофрених тирана… И, наравно, у У таквом контексту очеви и дедови се доживљавају као потпуни губитници и ништавила, чије опонашање за младе значи програмирање себе на неуспех“.

Међутим, и раније и данас, када говоримо о националном образовању, ван историје државе, ван политике слободне, а не колонијалне државе, ван националне традиције и националног карактера, разговор неће успети.

Иначе, када говоримо о школи, може да се прича о било чему, али не и о школи. Не морате далеко тражити примере.

СТРАНИ АГЕНТИ ОБРАЗУЈУ ОМЛАДИНУ

На сајту РБК, 18. августа, појавила се информација да је Министарство правде проширило списак страних агената, на који је сада уврштена књижевница Линор Горалик (Јулија Борисовна Горалик, рођена 1975, која има двојно држављанство Израела и Руске Федерације), о чијим смо деструктивним активностима писали, између осталог и на нашем сајту.

А у новембру 2021. патриотска књижевна заједница, многи школски наставници и универзитетски предавачи били су једноставно шокирани када су сазнали да је текст Линоре Горалика укључен у школску књижевну олимпијаду у Московској области.

Чули смо и раније за маргиналну књижевну заједницу, али да би њихове опус захваљујући државним функционерима промовисао на школској олимпијади, то је већ озбиљан повод за размишљање: „у држави Данској нешто не штима“. Неко је, очигледно, већ отписао руску културну христоцентричну традицију, у чијој су огради сачувани и нашли глас мали народи, чија се величина препознаје у целом свету. А Томас Ман је руску књижевност назвао светом.

Чињеница да се тада, новембра 2021. године, окупила књижевна заједница, осећајући претњу потпуног уништења ове традиције, националних културних темеља, више се не може избрисати из руске историје.

Вирши Горалик се може наћи на разним сајтовима, данас су доступне и информације о њеном роману „Не“: „Виршин роман о блиској будућности, састоји се у потпуности од текстова који говоре о сексу, свих (не)могућих наријанти, овој земљи, то није потребно … ту је, такође, љубав геј полицајаца…“. Како су, дакле, званичници Министарства просвете и образовања Московске области, који су бирали ауторе за школску олимпијаду, могли да одаберу за ово?

Наставници су упутили отворена писма министру просвете Руске Федерације С.С. Кравцову, министру просвете Московске области И.М. Бронштајну, коначно, и губернатору Московске области А.Ј. Воробјеву.

Шеф Одељења за опште образовање Е. М. Жданкина и председник Регионалне предметно-методолошке комисије Сверуске олимпијаде за школску књижевност М. А. Мишћерина, којој су прослеђена наша писма, одговорила је да је песма „Как в норе лежали они с волчком…“, укључена у школску олимпијаду, „изузетна, слојевита и веома добра“.

О чему да говоримо, ако не о потпуној дезорганизацији руског хуманистичког образовања, у светлу ове чињенице?! Опасност је и у томе што се, дакле, бавимо уношењем деструктивних елемената у наш образовни процес, а који је финансиран из иностранства.

Писац, новинар Сергеј Борисович Скорокходов апеловао је на Роскомнадзор, наглашавајући да „уништење морала, које такви текстови носе, повлачи за собом духовну смрт човека и мора се одмах и оштро зауставити, као тероризам, јер је то тероризам, ништа мање опасан , а још деструктивније управо зато што се духовни тероризам увек крије иза знака либерализма, права на слободу изражавања, лажног „авангардизма“.

У одговору који је добио од Главне управе Министарства унутрашњих послова Руске Федерације за Санкт Петербург и Лењинградску област, наведено је: „Као резултат провере информација о могућем кршењу важећег руског законодавства Федерације за сузбијање екстремистичких активности на територији Санкт Петербурга и Лењинградске области, информација није потврђена.

Ни жалба генералном тужиоцу Руске Федерације Игору Викторовичу Краснову није дала резултат.

ПОЗИВАЊЕ НА ФИЗИЧКУ И РИТУАЛНУ ЛИКВИДАЦИЈУ ПУТИНА

Тек са почетком СВО-а (Специјалне војне операције) почела је да се испира прљавштина која се накупила у нашој култури, а много тога је откривено у друштвеном и духовном животу. Дакле, Линора Горалик је отворила не само антиратни, већ антируски сајт, о чему смо писали заједно са наставником Николо-Угрешке богословије, историчарем А. Ј. Соловјовим, на сајту Руске народне линије у мају 2022. године. Конкретно, констатовали смо да се у чланцима појединих аутора овог сајта позива на физичку, ритуалну (која је приказана бојама) елиминацију председника Русије.

Таква је школска олимпијада са добрим зечићима. Са криминалним призвуком.

Питала бих: требало је да прође годину и по дана рата да Министарство правде схвати да непријатељи нису негде тамо, већ у нашој држави и да контролишу умове младих кроз лажни, лажљиви књижевни процес?!

Да ли смо ми и наша деца заштићени од нових Горалика, које смо тако ревносно, уз подршку државних службеника, неговали?

КАКВА НАМ ЈЕ ШКОЛА ПОТРЕБНА ЗА ПОСТОЈАЊЕ НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ

Уочи школске године, желео бих да говорим о школи, о светој служби учитеља, о стваралаштву, али без представљања праве слике културне политике (у спрези са образовањем) то је немогуће. Па ипак, таква дискусија је мост ка конструктивним решењима.

На почетку ове године – године учитеља и наставника – тим писаца и учитеља одржао је неколико догађаја посвећених овој теми. На једном од њих, одржаном у Московском Дому националности, расправљало се о питањима: каква нам је школа данас потребна и који је потенцијал за поновно стварање ове школе која је неопходна за постојање независне државе.

Редовни члан Академије за геополитичке проблеме, доктор историјских наука Владимир Николајевич Шуљгин, који је допутовао из Калињинграда на састанак споменуте расправе, почео је изјавом да је Русија већ дуго суочена са „феноменом самообуздавања због некритичко сагледавање западних безбожних идеологија које су усмеравале народну смелост ка самоубилачкој самокритици у распону од либерализма до марксизма“, није се узалуд Пушкин у својој аналитичкој белешци о образовању, коју је цар захтевао 1826. године, изјаснио против „ страних идеологија”.

Наводећи различите примере савремене русофобије у руској култури и науци, В.Н. Шуљгин је подсетио на изложбе у Третјаковској галерији које су дискредитовале руску историју, археолошке експедиције у Ермитажу, чији организатори свој рад ограничавају на проучавање „кримскотатарских старина” и називају „Златну хорду” – „цивилизацијом”, иако је у почетку је јасно да је то била пљачкашка формација, која је трајала само око две стотине година.

Владимир Николајевич је подсетио и на насртаје академика Пивоварова, који каже да нема руског националног карактера, Александра Невског назива разбојником који је одолео славним западним цивилизаторима, који су морали да се дочекају хлебом и сољу. В. Кантор, који пише у смислу да је руска народна Русија чедо ада (видети његов „Руски европејац…“ итд.). Ти је и А. Чубајс, који практично спаљује књиге Достојевског. Затим А.Чубарјан, који је подржавао сепаратистичке „идеје” научника ангажованих од Запада у Калињинграду, који је измислио непостојећу „Балтичку цивилизацију” (пољска верзија: „Polska od morza do morza ”). (Имајте на уму да су Кантор и Чубарјан аутори школских уџбеника).

Нудећи конструктивна решења, В.Н. Шуљгин је саветовао да узмемо пример од наших великана, пре свега А. С. Пушкин и Ф. И. Тјутчев, браниоца националних интереса, и да будемо смелији у томе.

Говорећи о традиционалној руској школи у различитим фазама руске историје, Олег Викторович Кириченко, главни истраживач ИЕА РАН, подсећа да је управо у совјетско време наша школа добила веома важан подстицај – постала је мобилизациона и централизована школа, и захваљујући томе могла је да се подигне на виши ниво од предреволуционарне школе, која је на овај или онај начин ишла ка томе у царском периоду.

Говорећи о уџбеницима историје тридесетих година прошлог века, О. В. Кириченко је приметио: „Они су поставили идеју руске традиције, али у исто време такву идеју која није ометала совјетску владу да потврди своје принципе.

Захваљујући традиционализму, совјетска школа је „зарађивала“, престала да буде партијска, шематска, беживотна школа, што је била 1920-их. Совјетска школа је почела да посустаје након рата, када је тема дана престала да буде актуелна, покушали су да избалансирају руску компоненту великим уделом увођења партијских норми, које су постепено замениле руску. До краја совјетске ере готово да нисмо видели живу руску основу. И, изгубивши ту основу, стигли смо до трагедије 90-их – као кад одлази грудва, али је одлазила и школа, из које су повучени здрави принципи, заправо је кастрирана. Ова школа је већ постала слуга на двору падишаха, обављајући одређене функције“.

Само у таквом филозофском схватању домаћег образовања могућ је сваки разговор о задацима савремене школе, коренима њених проблема и излазу из тешке ситуације.

Разговор о школи у својој најдубљој суштини је разговор о националној самосвести, која даје имунитет за опстанак и самоодржање. Не може бити интернационалне школе, као што не може бити међународне музике, поезије…

Гогољ је писао да се „образовање црпи из самог народа, да просвећивање треба позајмљивати у оној мери у којој може помоћи сопственом развоју, али да се народ развија из сопствених националних елемената“.

Историја, а посебно предратни период тридесетих година 20. века, показује да је наша школа успевала када се ослањала на досадашње плодотворне, оправдане културне традиције.

 

Ирина Владимировна Ушакова – новинар, публициста. Лауреат „Империјалне културе“ Едуарда Володина, члан Савеза писаца Русије и Савеза новинара Русије. Члан Међународне словенске академије наука, образовања, уметности и културе. Организатор Друштва за очување баштине Рачинског (2013).

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.stoletie.ru/obschestvo/chto_za_semena_sejet_nasha_shkola_643.htm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *