Насловна страна књиге „Ванземаљски Румун“

  • „Никола (Nicolae) Тесла, познати румунски научник, рођен је 1856. године у Лици, у селу Смиљану. То комплетно подручје било је насељено Истро-Румунима…”, наводи се у, српској јавности до сада, непознатој књизи „Ванземаљски Румун“, објављеној 2005. године

ПИШЕ: Марко Албуновић

Аутор књиге Валентин Овидиу Ваздоага, у делу посвећеном Теслиним идејама које и данас распаљују људску машту, изводи закључак да нема никакве сумње да је његово порекло било румунско, будући да му се ни презиме не завршава на -ић, нити оно има неко значење на српском језику, а није ни често у данашњој Србији…

Теза о наводном румунском пореклу познатог изумитеља није нова, њу већ годинама пласира део румунске стручне јавности. „У приличном бројним румунских извора помиње се „чињеница“ о Теслином истро-румунском пореклу“, потврдио је за „Политику“ Владимир Јеленковић, директор Музеја Николе Тесле у Београду. Он каже да се са таквим податком први пут срео 2006. године.

„На једном од бројних скупова који су Тесли у част одржани 2006. године, поводом 150. годишњице његовог рођења, после одржане презентације, пришао ми је прилично љутити поштовалац Тесле и показао једну од страница велике енциклопедије на румунском језику. На тој страни био је представљен познати ’румунски’ научник и проналазач Nicolae Teslea и његов патент авиона с вертикалним полетањем из 1928. године“, навео је Јеленковић.

Истро-румунска припадност Николе Тесле „потврђена“ је научним открићем професора Дину Стефана Мораруа, почасног члана Академије наука Румуније. Он тврди да су покрајина Лика и град Госпић, у чијој је близини Тесла рођен, од 15–16. века били комплетно настањени Истро-Румунима.“

Морару је ове наводе први пут изнео у текстовима које су почетком 1999. године, баш некако уочи агресије НАТО-а на СРЈ, објавиле румунске новине. Управо је Морару сaопштио да поседује аудио-запис на коме познати румунски проналазач Анри Коанда (чије име данас носи аеродром у Букурешту) говори о Тесли као Румуну. Само, по овој теорији, Тесла је Румун пореклом из српског Баната.

„Чини се да је читаву ствар замрсио Анри Коанда, познати румунски пионир аеродинамике, који је 1910. године изградио први експериментални млазни авион који је назвао ’коанда-1910’. У најразличитијим изворима често је цитирана Коандина изјава коју је наводно упутио Тесли приликом једног њиховог сусрета. Он му је рекао да је ’један од веома важних Румуна, Банаћанин, који може да мења свет’. Уз то иде и тврдња да су њих двојица разговарали на румунском језику“, објаснио је Владимир Јеленковић.

Према речима нашег саговорника, један од стручних румунских часописа који се бавио овом темом објективно примећује да је „историја Румуна на Балкану, посебно Истро-Румуна, обавијена мистеријом, спекулацијама и врло честим контрадикторним тврдњама“.

Међутим, већ у наставку, исти извор улази у сопствену контрадикторност тврдећи да „имајући у виду да је Теслина породица била српског порекла, постоји велика вероватноћа да је њихово етничко порекло влашко. Уколико је то тако, могло би се претпоставити да је он Арумун или Меглено-Румун, пре него Истро-Румун“.

На сва питања и дилеме чији је Тесла, најбоље је одговорио он сам, кроз своје ватрене и веома емотивне говоре које је одржао за време свог кратког боравка у Београду 1892. године:
Необично сам усхићен одушевљењем којим ме ви предусретате, и одушевљењем својим кад се ја после толико година мога бављења на страни у далеком свету, далеко од своје отаџбине, далеко од вас господо, моја мила браћо, налазим овде, међу вама. Своју радост, коју ја овога тренутка осећам, ја не умем да вам искажем, али се радујем што овом приликом да пред вама, мила браћо, изразим свагда своје најмилије задовољство, да сам био и да вазда остајем само Србин и ништа више… И ако има какве славе и заслуге за човечанство, да се припише моме имену, то та почаст још више припада српском имену, српском народу из чије сам средине ја поникао”.

Замало Швеђанин

Тесла је у највећем броју извора означен као Србин или Американац, односно српско-амерички научник, инжењер и проналазач, али је понегде и Аустријанац, Хрват, Мађар, Грк, или Чех. Према речима нашег саговорника, једно од најнеобичнијих Теслиних националности је свакако шведско.

„У Теслиној личној архиви која се чува у Музеју, постоји важан званични документ који је издала Царинска служба САД у Њујоршкој луци 27. априла 1908. године. Из неког разлога, Тесла је много година после свог доласка у Америку тражио издавање документа којим се потврђује тачан дан његовог уласка у Сједињене Америчке Државе. У документу дословце пише да је ’Никола Тесла’, стар 27 година, рођен у Шведској, упловио у ову луку на пароброду City of Richmond 6. јуна 1884. године.“

Загонетна грешка постаје потпуно јасна када се погледа списак путника који су овим бродом заједно са Теслом упловили у њујоршку луку. Чиновник који је пописивао нове досељенике, управо пристигле у „Нови свет“, Теслу је уписао заједно са великом групом шведских досељеника са којима је заједно путовао до Америке“, рекао је Владимир Јеленковић.

Наш човек, Бугарин

„Тесла би могао да буде и Бугарин, бар судећи према оригиналној вербалној акробатици коју је начинио један од бугарских научника у лепом градићу Монтани“, каже Јеленковић.

„Федерација научних и техничких савеза Бугарске упутила ми је позив да учествујем у обележавању 150. годишњице Теслиног рођења. Мало су закаснили, па се гостовање изложбе Музеја Николе Тесле и моје предавање десило добре две и по године касније, крајем 2008. Када је дошао ред на домаћине, бугарски научник је на почетку свог излагања утврдио да је Никола Тесла српског порекла, али је као припадник словенских народа он исто толико и Бугарин, дакле „наш“ човек у потпуности“, објаснио је Владимир Јеленковић, додајући да није било прилике да замери свом домаћину на овој тврдњи јер је била изречену сасвим добронамерном и позитивном духу и са бескрајним поштовањем према генијалном проналазачу.

О ПОРЕКЛУ РУМУНА, УЛОЗИ ЈЕЗУИТА У ФОРМИРАЊУ РУМУНСКЕ НАЦИЈЕ И ДРЖАВЕ, АКТУЕЛНОЈ ПОЛИТИЦИ И РУМУНИЗАЦИЈИ СРБА МОЖЕТЕ ДЕТАЉНИЈЕ ЧИТАТИ У КЊИГАМА „АНАТОМИЈА РУМУНСКЕ ПОЛИТИКЕ“ И „РУМУНИЈА И РУМУНИЗАЦИЈА СРБА“ У ИЗДАЊУ ЦЕНТРА АКАДЕМСКЕ РЕЧИ

ЦЕНА 1.500,ОО ДИНАРА

ЦЕНА 1.200,00 ДИНАРА

НАРУЏБИНЕ НА ТЕЛЕФОН: 064 224 334 9

One thought on “Како су Румуни присвојили Теслу”
  1. Зар Румунима није доста што су присвојили Старину Новака, који је Романију гору обикао, боље брате него своје двоте. Бојим се да нам не киднапују и Новака Ђоковоћа јер своји знаменитих људи немају!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *