У данашње време, можемо посматрати немир који постоји међу људима који живе на овој земљи, то јест, на овом свету. Људи су збуњени јер верују да им са свих страна прете неке опасности. Људска бића мисле да су угрожена болестима које би могле да побију већину људског рода, уплашена су због узбуне поводом климатских промена и уз све то, уплашени су претњама да су криминалци и чудовишта на власти у свим државама.
Зашто су уплашени?
На разним екранима, телевизијским, телефонским, компјутерским, већина људи гледају неке друге људе који им приказују разне опасности и несреће.
Ако подигнемо поглед са тих екрана и осврнемо се око себе, можемо видети да сунце и даље сија, птице весело певају, земља и даље рађа воће и поврће. Небо је још увек плаво. Природа се није променила.
Људи су се променили. Понашају се као уплашени мишеви, јер верују у Баба Рогу коју виде на екранима. Екран је позорница, позоришна представа. Само луд човек може да поверује да је оно што гледа на филму или у позоришту стваран живот.
Сећам се, када сам као дечак од 12 година са родитељима био у гостима код моје баке Милице. Бака је била права домаћица и доброћудна, хришћански васпитана. Једном приликом, ушао сам у бакину собу и приметио да она на телевизору гледа интервју у коме је неки глумац причао о својим доживљајима док је учествовао у снимању култне серије „Отписани“. Тај глумац је глумио кољача, монструма који је приказан као „четник“. Бака је гледала и викала на њега: „Срам те било, кољачу, битанго!“
Био сам запрепашћен. Рекао сам јој: „Бако, али то је глумац, зашто вичеш на њега?“
Бака је одговорила: „Без обзира, не могу да га поднесем!“ Касније сам чуо да су тог глумца људи нападали на улици.
То је било пре скоро 40 година.
Данас многи људи примећују да нешто није у реду па покушавају да предузму нешто и онда говоре да треба променити „систем“. Они не схватају да су људи измислили „систем“ и да ти људи имају имају име и презиме. Ти људи стоје иза екрана, стварни људи, то су личности које се налазе иза система и они управљају људима који верују људима. Систем, преведено на србски значи: поредак или распоред. На грчком: космос – тактички распоред војника у борби.
Не треба променити систем. Треба променити људе који управљају системом.
Али, ко може да их промени? Њих могу да промене само људи који размишљају изван правоугаоника. Правоугаоник – фудбалски стадион, тениски терен, екран, телефон, врата на кући, кревет, прозори (Windows), итд.
У Божијој творевини, у Божијој природи скоро да нема правоугаоних облика. Све је заобљено и округло. Шатори су округли. Зашто?
Аутор: Светимир Путник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *