Тешко је поверовати да јавно здравље покушава да натера свет да поново сви носе маске, али ево изгледа смо дошли поново до тога.

Питање је зашто?

Циљ је следећи: маске не функционишу тако што контролишу вирус. Маске функционишу тако што контролишу људе.

Ако говоримо о заустављању ширења вируса, маске једноставно не функционишу.

Али ако говоримо о распиривању страха, усађивању слепе послушности државним властима, појачавању раздора међу грађанима и јавној „осуди“ скептика и неистомишљеника – другим речима, стварању ауторитарног, чак и тоталитарног система јавног здравља – онда маске заиста добро делују.

МАСКЕ НЕ ДЕЛУЈУ НА КОНТРОЛУ ВИРУСА

До овог датума, утврђено је ван сваке научне сумње да је ношење маски неефикасно у заустављању преношења и ширења KОВИД-19. Ово важи и на микроскопском и на нивоу популације.

Рани налози за ношење маски у вези са KОВИД-19 били су углавном „оправдани“ тврдњом да вирус САРС-ЦоВ-2 није склон ширењу ваздушним путем. Међутим, од тада је доказано да је вирус САРС-ЦоВ-2 вирус који се преноси ваздухом (попут грипа), што значи да може остати да циркулише у ваздуху у просторији дужи временски период и шири се на овај начин. Такође је доказано да су вируси САРС-ЦоВ-2 много мање величине од рупа на тканини и хируршким маскама.

Према томе, на микроскопском нивоу, Харви Риш је у праву: покушавати да блокирате вирус САРС-ЦоВ-2 хируршком маском је буквално као покушај да комарце спречите у свом дворишту постављањем ограде од ланаца.

На нивоу популације, најновија Cochrane мета-анализа доступних рандомизованих, контролисаних испитивања у вези са ношењем маски и респираторним вирусима закључила је да „Ношење маски у заједници вероватно има малу или никакву разлику у исходу болести сличне грипу (ИЛИ)/KОВИД ‐19 као болест у поређењу са неношењем маски. Ношење маски у заједници вероватно има малу или никакву разлику у исходу лабораторијски потврђеног грипа/САРС-ЦоВ-2 у поређењу са неношењем маски”.

(Треба напоменути да је, како је расправа о маскама поново оживела, Cochrane био под интензивним притиском субјеката за маске да додају и модификују своје коментаре о овој студији, пред којом је организација капитулирала.)

Штавише, ова студија је само једна поред стотина других студија које јасно оцртавају епидемиолошку неефикасност и стварну штету маски, од којих су многе познате од најмање 2021.

Да резимирамо: на микроскопском нивоу, маске не заустављају излазак или улазак вируса у људска тела, а на нивоу популације није се показало да употреба маски даје икакву корист, а показало се да има бројне штете.

МАСКА ДЕЛУЈЕ НА КОНТРОЛУ ЉУДИ

Целокупно јавно здравље на Западу има снажан политички и ауторитарни импулс уграђен у себе од самог почетка. Иако је детаљан преглед овога изван оквира овог чланка, он се враћа барем на лик Рудолфа Вирцхова, истакнутог немачког лекара из 19. века, противника Семелвајса и Дарвина и оснивача такозване „социјалне медицине“, који је написао да је „Медицина друштвена наука, а политика ништа осим медицине у већој мери“.

Став да јавно здравље треба да има моћ да диктира националну и локалну политику за „јавно добро“ (како они, „стручњаци“, једнострано то одређују) је порастао током прошлог века, посебно у Сједињеним Државама. Око њега су израсле огромне, уносне индустрије, од којих (барем од Баyх-Доле закона) службеници јавног здравља често добро профитирају. Индустрија вакцина је само најочигледнија од њих.

Током КОВИД ере, ауторитарност јавног здравља прерасла је у тоталитарни режим, са невиђеним затварањима, затварањем школа, ограничењима путовања, налозима за вакцине, итд. које смо сви издржали. Највидљивији и најлакше примењиви симбол ове демонстрације моћи биле су маске.

Маске, чак и оне комично бескорисне направљене од старих марамица, или прљаве, недељу дана старе папирне хируршке маске које се виде на безбројним брадама, сигнализирале су покорност. За стварну сврху јавног здравља беспоговорне послушности, маске заиста делују веома добро.

Маске су ефикасне у уливању страха људима. Уплашени људи се лакше потчињавају ауторитету, посебно када тај ауторитет обећава решење узрока њиховог страха.

Маске су ефикасне као врхунски сигнали усклађености, јачајући его покорне особе. Маске такође намећу веома снажан ефекат притиска колега, који гура несигурне особе да прате гомилу.

Маске су ефикасне у понижавању људи. Неудобне су, ружне, прљаве и неприродне. Оне су заиста „пелене за лице“. Једном речју, маске су деградирајуће. Ако су нас начини понашања старог источног блока нечему научили, онда је то да је систематска деградација појединаца, посебно из очигледно глупих разлога, веома ефикасна у промовисању тоталитарних циљева.

Маске су такође изузетно ефикасне у разоткривању неистомишљеника. Ко се усуђује да устане против државе? Постоји један, управо тамо. Срам га било. Избегавајте га. Ухапсите га.

Тако маске заиста „функционишу“, и зато их политика воли.

Зато покушавају да их врате.

Извор: Србин.инфо – ZeroHedge

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *