• Ко су „Студенти против насиља“ који би да говоре у име читаве студентске популације од готово 250.000 младих људи, које нико о томе није ни питао

АУТОР: Ана Вуковић

„Студенти против насиља“ који већ месецима организују протестне шетње у Београду, али и још неки, како их колеге називају, „независни и љути студенти“ који су претходних вечери бацали јаја на зграду РИК-а, представљени су јавности као главни носиоци протеста који се већ неколико дана организују у циљу оспоравања изборних резултата.

Студенти су, према писању медија „Јунајтед групе“, они који на протесте позивају, „свирају крај“ на овим скуповима, и управо су они ти који најављују радикализацију протеста.

„Студенти најављују блокаде“, обавештава нас Н1, и додаје да је „Иницијатива ‘Није филозофски’ ћутати снажно подржала студенте који протестују“. Сестринска „Нова“ информише и да су „студенти поручили- спавајте лепше него Загорка Доловац“.

„Недељник“ информише да је троје студената добило дозволу да уђе у РИК, а немачки „Дојче веле“ закључује: „Протести у Београду: Студенти преузимају иницијативу“.

Као што су својевремено студентски протести изнедрили Чеду Јовановића, и овог пута су медији изабрали „заштитна лица“ скупова, млада и засад непозната имена (широј јавности), која, како истичу – нису припадници политичких странака.

„Важно је да кажем да ми нисмо били испред РИК-а због листе Србија против насиља, да бранимо њихов изборни резултат. Ми смо ту били да бранимо нашу слободу, наше право да бирамо, и наш глас“, пренела је „Нова“ изјаву једног од ових академаца, студента ФПН-а Павла Цицварића.

Ове године Србија има готово 250.000 академаца (на свим нивоима високог образовања). Испред Републичке изборне комисије било је, насупрот томе, свега пар хиљада демонстраната. Чак и да је испред РИК-а била све сама студентарија, без припадника политичких странка, као што није, ти људи тешко да могу да имају легитимитет да представљају читаву студентску популацију из простог разлога што она никад није имала прилику да се на ту тему изјасни.

Да ли је, онда, ако већ ти млади нису изабрани представници академске заједнице, фер да се протести представљају као студентски? Иако је заправо реч о једној групи студената који су добили прилику да на медијима „Јунајтед групе“ говоре као да представљају све своје колеге-студенте премда имају легитимитет само да говоре у лично име.

ез обзира на то што су масовна убиства која су се у мају десила у Србији била повод за шетње које су организовали „Студенти против насиља“ (који су, како на њиховом Икс налогу пише – група студената која се окупила на протесту „Србија против насиља“), занимљиво је, ипак, да није само борба против насиља у фокусу њиховог деловања.

То смо сазнали када је „Студентима против насиља“ организација „Нови оптимизам“ (подржавају је УСАИД, амбасада Британије, УНДП, и Фондација Чарлс Стјуарт Мот, а реализује фондација Каталист) недавно доделила награду „Душан Митровић“. А истом приликом је удружење средњошколаца „И ми се питамо“ добило награду „Хероји грађанског активизма“ коју додељују „Грађанске инцијативе“ за које је РТ Балкан већ писао да стоје иза кампање „Проглас“ (и да их финансирају, између осталих, Фридом хаус, „Интегра Косово“, Сорошева Косовска фондација за отворено друштво  и америчка Национална задужбина за демократију која је још од оснивања довођена у везу са деловањем ЦИА).

Да су и студенти, али и све ове организације и иницијативе, можда изашли из истог шињела, указује и то што је Цицварић, према писању „Данаса“, на додели награда поручио да „Студенти против насиља“ позивају грађане на гласање – што је уједно био и циљ „Прогласа“, који je, иначе, један од примера кампања „Изађи и гласај“, односно Get Out the Vote (ГОТВ) које је раније спроводила Америка.

Иницијатори кампање „Проглас“ Иванка Поповић, Миодраг Мајић, Драган Бјелогрлић, Пеца Поповић, Срдан Голубовић и Тамара Џамоња Игњатовић, отворено су подржали студенте који протестују испред РИК-а.

„Као што знате, овај скуп организују студенти, одазвали смо се позиву студената, док смо као ‘Проглас’ ишли по Србији, разговарали са људима о томе зашто је важно да се изађе на гласање, студенти су били са нама. Из тог разлога, пошто ми желимо смењиву власт, регуларне изборе и отворене медије, разумемо забринутост студената, што сада та ситуација очигледно није таква“, каже професорка Иванка Поповић.

Студенти против насиља, међутим, синоћ су начинили и први (званичан) корак ка уласку у политику.

Дојучерашња група, наиме, постала је покрет „Борба“, а „Данас“ преноси и како њихови активисти тврде да „нису ни на који начин увезани са деловањем опозиције“. Послови су дакле подељени – студенти протестују, политичари штрајкују глађу, а из прикрајка вребају невладине организације које финансирају Америка и њени сателити.

Стиснута песница која наликује оној чувеној песници „Отпора“ вероватно је само случајност. Или није?

„Наступамо у својству грађана ове земље, и овим протестима бранимо своја права“, објаснио је за овај лист један од активиста, откривајући тако да се поново дешава исти онај процес коме сведочимо годинама касније – група људи наступа у име читаве популације студената,  а затим се њихова улога шири – одједном они представљају све грађане Србије. Да би се на крају увек испостављало да ти људи нису заправо представљали никог другог до одређене политичке партије.

Или, још горе, своје иностране спонзоре, као што је накнадно и без дилеме утврђено у случају „Отпора“.

ИЗВОР: https://rt.rs/srbija-i-balkan/68124-studenti-protiv-nasilja-protesti-rik-proglas/

One thought on “Како је стилизована песница „Отпора“ стигла испред РИК-а”
  1. ТО НИЈЕ СРПСКА BORBA, СРПСКА ЈЕ БОРБА (ЋИРИЛИЦОМ)!

    То није српска BORBA. To je tuđinska BORBA. Српска БОРБА је увек само БОРБА (српском ћирилицом). То је pетокттобaрска BORBA. Прочитани сте! То је „Дежа ви“ — већ виђено!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *