Гаранције о неширењу НАТО на исток нису дате формално, већ је у питању џентлменски договор, рекао је за РИА Новости Станислав Белен, професор Института за међународне односе Варшавског универзитета.

Стални представник Русије при УН у Женеви Генадиј Гатилов је недавно у интервјуу за исту агенцију рекао да је неширење НАТО на исток приоритет за Русију, и да ће бити тешко водити дијалог са Западом о питањима европске безбедности док Москва не добије гаранције.

– Питање гаранција о неширењу НАТО на исток остаје актуелно. Није било чврстих формалних обавезивања, и то се мора директно рећи. Ситуација је била таква каква је била и не треба се освртати на тадашње прилике кроз модерну призму, већ из угла услова који су тада важили – рекао је Белен поводом 15. годишњице говора руског председника Владимира Путина на Минхенској безбедносној конференцији.

Он је подсетио да је крајем 1980-их и почетком 1990-их Совјетски Савез био у жалосном стању.

– Совјетски Савез је био у таквом стању агоније пре распада, да су сви предлози које су упућивали западни лидери узимани здраво за готово. И углавном су у питању била усмена уверавања. Ми то зовемо џентлменским споразумима, или “уз часну реч” – рекао је саговорник руске агенције.

То су била обећања која су најчешће давана у лично име тих лидера – САД, Велике Британије, Француске и Немачке. Заједно са генералним секретаром НАТО, уверавали су Горбачова да Запад неће претендовати да шири свој оперативни простор на друге земље, осим тада уједињене Немачке – додао је он.

– Постоји мишљење да часна реч, односно џентлменски споразуми постоје док живе они који су их дали. То значи да су у питању лични договори, дати у име оних који се договарају, а не у име држава које морају да их поштују по закону, или следеће генерације лидера – примећује Белен.

Истовремено, напомиње да није реч о формалним договорима.

– Око тога се сви споре. То нису били формални споразуми, већ само неформалне гаранције. Русија већ дужи низ година инсистира на тим обећањима, а на Западу нажалост одговарају да они који су дали та обећања и државе које су предмет договора више не постоје. Нема Совјетског Савеза – рекао је он, и додао:

– Запад је једноставно искористио слабост Русије деведесетих за своју експанзију и то методом свршеног чина, не тражећи ничију дозволу – закључио је он.

Крајем 2021. Русија је објавила нацрте уговора са Сједињеним Државама и споразума са НАТО о безбедносним гаранцијама. Москва захтева од западних земаља правне гаранције да се НАТО неће ширити на исток, да неће бити придруживања Украјине том блоку и успостављања војних база у постсовјетским земљама.

Предлози садрже и клаузулу о неразмештању ударног наоружања НАТО у близини граница Русије и повлачењу снага алијансе у источној Европи на положаје из 1997. године. Касније су САД и НАТО упутили Москви писмене одговоре на предлоге Русије за безбедносне гаранције.

ИЗВОР: pecat.co.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *